Cum poți să faci toxiinfecție alimentară de la apă. Toxiinfecția alimentară este o îmbolnăvire cauzată de ceva ce ai mâncat sau băut. Cauzele sunt germenii sau alte lucruri dăunătoare din alimente sau băuturi.
Simptomele intoxicației alimentare includ adesea dureri de stomac, diaree și vărsături. Simptomele încep, de obicei, la câteva ore sau câteva zile după ce ați consumat alimentele. Majoritatea oamenilor au o boală ușoară și se ameliorează fără tratament.
Uneori, intoxicația alimentară provoacă boli grave sau complicații.
Cum putem preveni toxiinfecțiile alimentare
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News cum pot fi prevenite toxiinfecțiile alimentare.
”De multe ori știm bine ce avem de făcut și nu facem totuși, din comoditate, mergând pe ideea că nu ni se va întâmpla nouă sau că vom face o formă ușoară. Partea de igienă înseamnă o educație, sunt primii șapte ani de acasă, apoi educația medicală. Nu vorbim doar de spălatul mâinilor care ar trebui să se facă corect și când trebuie, nu doar un lucru mecanic.
Vezi și: De ce să pui lenjeria de pat în frigider. Trucul egiptenilor care te scapă de o problemă deranjantă
Este și igiena alimentară. Este evident că în momentul în care alimentele nu sunt depozitate corespunzător pe vreme de caniculă, în momentul în care alegem să mâncăm unde e mai ieftin sau unde nimerim, s-ar putea ca un cost mic, pe moment, să nu fie chiar așa în final, să ajungem să ne stricăm vacanța și să dăm mai mult pe medicamente. Spunea cineva că dacă mâncăm ieftin, s-ar putea să ne coste mult pe urmă. Așa este.
Prepararea în vreme de caniculă și de căldură poate să însemne toxiinfecții alimentare mai ușoare sau mai grele”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă fumezi pe stomacul gol. Reacțiile ciudate și mortale pe care le provoacă
Cum poți să faci toxiinfecție de la apă sau bere
”Poți să ajungi să faci toxiinfecție alimentară și de la lichide. Știți că e toxiinfecție alimentară care pleacă de la bere? E o situație relativ frecventă. Berea și lichidele, chiar dacă nu sunt perisabile, dacă stau o perioadă nedefinită în căldură și în soare vor da acest lucru.
Știți că apa plată îmbuteliată uneori are un gust ciudat, dar noi trecem peste asta și plecăm de la ideea că nu ni se va întâmpla nimic. Orice aliment, orice lichid, poate în final să însemne un loc unde microorganismele își fac de cap”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu.
Toxiinfecția alimentară, simptome
Simptomele variază în funcție de cauza bolii. Acestea pot începe în câteva ore sau în câteva săptămâni, în funcție de cauză.
Simptomele comune sunt:
- Stomac deranjat.
- Vărsături.
- Diaree.
- Diaree cu scaune cu sânge.
- Dureri de stomac și crampe.
- Febră.
- Dureri de cap, potrivit Mayo Clinic.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.