Cum poți să controlezi starea de furie în momentele tensionante. Tehnici și exerciții pentru gestionarea furiei

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Furie Foto: Frepik @drobotdean
Furie Foto: Frepik @drobotdean

Controlul emoțiilor intense este esențial pentru menținerea bunăstării mintale și emoționale.

Furia poate fi o emoție puternică, care poate motiva schimbări în relații sau în situații de muncă. Cu toate acestea, dacă nu este controlată, ea poate duce la nefericire, probleme de sănătate mintală și comportament agresiv, ceea ce duce la izolare socială, probleme de sănătate și abuzuri.

Unele persoane sunt mai predispuse să experimenteze furia, cum ar fi cei supuși unui stres extrem, copiii cu afecțiuni psihice și adulții cu leziuni cerebrale traumatice.

Cercetările au arătat că exercițiile de gestionare a furiei pot îmbunătăți starea de bine și reduce izbucnirile de furie în aceste grupuri de risc. Dacă te lupți cu stările de furie, aceste exerciții îți pot fi de asemenea utile. Sprijinul și ajutorul sunt disponibile pentru a te ajuta să îți gestionezi eficient furia.

Vezi și: Cum recunoști trăsăturile unui caracter sociopat. Diferențele dintre sociopatie și psihopatie

Exerciții de gestionare a furiei

Exercițiile de gestionare a furiei pot ajuta la calmarea și prevenirea răului prin calmarea individului și ghidarea acestuia spre un viitor pozitiv. Aceste exerciții pot fi folosite atunci când furia este copleșitoare, permițând individului să meargă mai departe într-un mod calm:

Învață să respiri

În timpul furiei, respirația poate deveni mai superficială și mai rapidă. Pentru a-ți calma corpul și a reduce furia, încearcă să îți încetinești respirația, concentrându-te zona abdominală mai degrabă decât pe piept și inspiră adânc.

Relaxare musculară progresivă

Tensiunea musculară, un semn de stres, poate fi resimțită în timpul furiei. Pentru a atenua acest lucru, încearcă o tehnică de relaxare musculară progresivă, încordează și relaxează treptat fiecare grupă de mușchi, pe rând, începând din vârful capului și mergând spre degetele de la picioare sau invers.

Vizualizează-te calm

Imaginează-te într-un pațiu liniștit și confortabil și închide ochii pentru câteva momente. Lasă imaginația să curgă, luând în considerare mici detalii, cum ar fi mirosul sau sunetul, și cât de calm și de bine te simți în acel spațiu.

Vezi și: Antrenamentul care reduce durerea cronică și îmbunătățește starea mintală. Ce trebuie să știi înainte să începi

Foto: Freepik @kues1 

Fă mișcare

Exercițiile fizice regulate nu numai că promovează sănătatea corporală, dar reduc și stresul din corp și din minte. Angajarea în activități fizice zilnice, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau alergatul, poate ajuta la gestionarea furiei și la menținerea unui stil de viață sănătos.

Recunoaște factorii declanșatori

Identificarea cauzelor furiei și încercarea de a le evita sau de a le rezolva poate contribui la reducerea acesteia. De exemplu, închiderea ușii de la camera copilului tău atunci când acesta nu face curat poate preveni furia. Alternativ, utilizarea transportului public în loc de a conduce poate atenua furia cauzată de trafic. De multe ori evitarea situațiilor care pot provoca furie este o metodă foarte eficientă pentru că nu ajungi în punctul respectiv unde te confrunți cu emoția în mod direct, potrivit Healthline.

Oprește-te și ascultă

Într-o ceartă furioasă, este esențial să te oprești și să asculți cealaltă persoană înainte de a reacționa. Acest lucru poate ajuta la reducerea furiei și la îmbunătățirea răspunsului și a rezolvării. Gândește-te bine înainte de a răspunde și informează cealaltă persoană că trebuie să te îndepărtezi dacă ai nevoie să te calmezi înainte de a continua conversația.

Schimbă modul de gândire

Furia te poate face să vezi lucrurile dintr-o perpectivă negativă, așa că înlocuiește acele gânduri cu unele mai realiste, prin evitarea cuvintelor extreme și prin menținerea unei viziuni echilibrate asupra lumii. Păstrarea unei perspective echilibrate asupra lumii și transformarea cererilor iritate în solicitări sunt două tactici mai eficiente.

Evită să insiști asupra acelorași lucruri

A sta pe gânduri implică repetarea a aceleiași situații supărătoare, chiar și după ce aceasta a fost rezolvată. Acest lucru poate duce la furie și la alte certuri. În schimb, încearcă să treci peste factorul care a cauzat furia și să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale persoanei sau situației care a provocat supărarea.

Cunoaște-ți corpul

Persoanele nervoase se confruntă cu o creștere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a vitezei de respirație și a temperaturii corpului, precum și cu eliberarea de hormoni de stres. Este esențial să acorzi atenție semnelor de avertizare ale corpului tăuă privind furia și să înveți să te îndepărtezi de situație sau să încerci o tehnică de relaxare atunci când apar aceste avertismente.

Obține ajutor profesional

Pentru a gestiona eficient furia, este esențial să soliciți ajutor specializat dacă aceasta devine copleșitoare sau provoacă daune. Consultă-ți medicul pentru o trimitere la un psihiatru sau la un psiholog, care te poate ajuta să creezi un plan de tratament personalizat pentru momentele în care te simți nervos.

Tratamentele comune pentru furie includ terapia cognitiv-comportamentală, care ajută la identificarea declanșatorilor furiei și a modului de a le face față. Dacă nivelul de stres provoacă furie, un psihiatru poate recomanda medicamente anti-anxietate. Este esențial să consulți un psihiatru pentru cel mai bun tratament și nu trebuie să fie un sentiment de rușine atașat cu nevoia de a cere ajutor când vine vorba de stăpânirea emoțiilor intense.

Furia este un sentiment normal, sănătos, la care toată lumea se poate raporta. Mânia poate deveni ocazional copleșitoare și poate duce și ea la probleme.

Exercițiile de gestionare a furiei sunt resurse utile pentru a recunoaște și controla furia într-un mod constructiv. Căutarea asistenței profesionale este o mișcare înțeleaptă dacă furia are un impact negativ asupra vieții tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel