Cum poți face cancer din cauza ceaiului. Multe părți ale lumii se bucură zilnic de o ceașcă de ceai fierbinte sau două, dar poate acea băutură fierbinte să ne facă rău? Unele studii recente au descoperit o legătură între consumul de ceai foarte fierbinte și anumite tipuri de cancer.
Cu toate acestea, alte cercetări medicale arată că consumul de ceai fierbinte în sine nu va cauza cancer. Consumul de ceai foarte fierbinte în combinație cu alți factori de risc ar putea crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Aceste riscuri includ:
- fumatul de țigări sau narghilea (hookah)
- consumul de alcool
- mestecarea tutunului
- alimentația
- expunerea la poluarea aerului, potrivit Healthline.
Cât de fierbinte este prea fierbinte?
Un studiu din Iran a descoperit că persoanele care beau 700 de mililitri de ceai fierbinte pe zi, la o temperatură de 60°C sau mai mare (140°F), au avut o creștere cu 90% a riscului de cancer esofagian.
Vezi și: De ce nu trebuie să tragi draperia în timpul nopții. Cum te poate îmbolnăvi acest obicei banal
Cancerul esofagian și băuturile foarte fierbinți
Cancerul esofagian, sau cancerul esofagian, este tipul specific de cancer asociat consumului de ceai foarte fierbinte. Esofagul este un tub muscular gol care transportă lichidele, saliva și hrana mestecată de la gură la stomac. Mușchii circulari numiți mușchi sfincteri închid și deschid ambele capete.
Cancerul esofagian apare atunci când crește un tumor în esofag sau atunci când celulele din mucoasa esofagului se schimbă.
Cancerul esofagian, de două tipuri
Carcinom cu celule scuamoase. Acest tip de cancer apare atunci când celulele plate subțiri care acoperă interiorul esofagului se schimbă.
Adenocarcinom. Acest tip de cancer apare atunci când cancerul începe în conductele mucoase ale esofagului. Acest lucru se întâmplă de obicei în partea inferioară a esofagului.
Carcinomul cu celule scuamoase ale esofagului (ESCC) este tipul de cancer asociat consumului de ceai fierbinte.
Cancerul esofagian, simptome
Cel mai frecvent simptom al carcinomului cu celule scuamoase ale esofagului sau oricărui tip de cancer esofagian este dificultatea sau durerea la înghițire.
Pe lângă durerea sau dificultatea înghițirii, alte simptome ale ESCC pot include:
- tuse cronică
- indigestie sau arsuri la stomac
- răgușeală
- pierdere în greutate
- poftă scăzută
- sângerare în esofag
Cancerul esofagian, diagnostic
Consultați medicul dacă aveți oricare dintre simptomele ESCC. Medicul va efectua un examen fizic și câteva teste pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunii. Este posibil să aveți nevoie și de teste precum:
Endoscopie. Medicul examinează interiorul esofagului cu o cameră mică atașată la un tub flexibil. Camera poate face și fotografii ale esofagului.
Biopsie. Medicul ia o mică bucată de țesut din mucoasa interioară a esofagului. Eșantionul este trimis într-un laborator pentru analiză.
Înghițirea de bariu. În acest test, va trebui să beți un lichid gălbui care va acoperi esofagul. Medicul va face apoi o radiografie a esofagului.
Tomografie computerizată (CT). Această scanare produce imagini ale esofagului și întregii zone a pieptului. Este posibil să aveți nevoie și de o scanare CT a întregului corp.
Vezi și: Boala de inimă care apare din cauza supărărilor. Diana Mihalcea: Mimează un infarct
Cancerul esofagian, tratament
La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, tratamentul depinde de stadiul în care se află cancerul esofagian. Medicul vă poate recomanda:
Chirurgie. Medicul vă poate recomanda îndepărtarea părții canceroase a esofagului. Dacă cancerul s-a extins mai adânc în esofag, este posibil să fie necesară îndepărtarea unei părți sau a întregului esofag.
Radioterapie. Fasciculele de radiații cu energie mare sunt folosite pentru a opri celulele canceroase din esofag. Radioterapia poate fi folosită înainte sau după chirurgie.
Chimioterapie. Chimioterapia este un tip de tratament cu medicamente folosit pentru a elimina cancerul. Este posibil să aveți nevoie de chimioterapie împreună cu chirurgia sau radioterapia.
Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian
Consumul oricărei băuturi foarte fierbinți - nu doar ceaiul - ar putea crește riscul de cancer esofagian. Aceasta include apă fierbinte, cafea și ciocolată caldă.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce consumul de ceai fierbinte și a altor băuturi poate crește riscul de cancer esofagian. O teorie este că ceaiul fierbinte ar putea deteriora mucoasa esofagului, făcând mai ușor ca alte substanțe care cauzează cancer, cum ar fi alcoolul și fumul de țigară, să pătrundă.
Consumul de ceai fierbinte nu cauzează cancer în mod isolat. Dacă consumați regulat ceai sau alte băuturi fierbinți și aveți și alți factori de risc precum fumatul și consumul de alcool, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta un anumit tip de cancer esofagian.
O combinație de schimbări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și așteptarea ca băuturile să se răcească înainte de a le consuma, vă poate ajuta să reduceți riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.