Cum pot introvertiții să devină lideri eficienți. Mituri și realități despre leadershipul introvertit

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
introvertit Foto: Freepik @benzoix
introvertit Foto: Freepik @benzoix

Introvertiții pot fi lideri eficienți și empatici, folosind abilități precum ascultarea activă și planificarea strategică pentru a conduce cu succes echipele lor.

Extrovertiții, adesea asociați cu asertivitatea și confortul, pot fi, de asemenea, lideri. Cu toate acestea, ideea că extrovertiții sunt în mod inerent lideri mai buni nu este corectă. A fi introvertit nu este un lucru rău în leadership.

Atât introvertiții, cât și extrovertiții pot fi mari lideri, dar primul pas este să fii tu însuți. A pretinde că ești un extrovertit nu îți va aduce beneficii pe termen lung. Pentru a excela ca lider atunci când ești introvertit, concentrează-te pe dezvoltarea abilităților tale de lider și pe a fi tu însuți.

Dezvoltarea abilităților de conducere ca introvertit

Introvertiții se pot confrunta cu probleme de comunicare, dar este esențial să găsească stilul potrivit pentru ei. Ascultarea activă poate crește gradul de simpatie și poate ajuta la înțelegerea nevoilor echipei.

Adaptarea stilului tău de comunicare este esențială pentru o muncă eficientă în echipă. Construirea unor relații puternice cu membrii echipei este esențială, chiar dacă munca în rețea nu este ceașca ta de ceai. Concentrarea pe calitate în detrimentul cantității poate fi benefică pentru introvertiți, deoarece le permite să își cunoască membrii echipei și să construiască un respect reciproc.

Leadership-ul ține mai mult de ceea ce faci, nu de ceea ce spui. Condu prin exemplu și dă un exemplu bun echipei tale. Dacă fiabilitatea este importantă pentru dumneavoastră, asigurați-vă că este fiabilă și pentru propria echipă.

Acest lucru va duce probabil la un respect din ce în ce mai mare pentru tine în rândul echipei tale. Pe scurt, o comunicare eficientă nu înseamnă doar să fii gălăgios sau hotărât, ci și să construiești relații puternice și să dai un exemplu bun.

Introvertiții și extrovertiții pot avea stiluri de conducere diferite, dar ambii pot fi eficienți. Introvertiții pot fi mai discreți și mai puțin agreabili, dar sunt, de asemenea, mai eficienți în comunicare și în întâlnirile sociale.

Adesea, liderii introvertiți sunt înconjurați de concepții greșite, cum ar fi faptul că sunt mai puțin plăcuți, nu se pricep să vorbească în public și evită întâlnirile.

Cu toate acestea, nu toată lumea este introvertită sau extrovertită, iar ambele tipuri de lideri pot fi eficienți. Nu toți introvertiții vor fi lideri buni și nici toți extrovertiții nu vor fi. Atât introvertiții, cât și extrovertiții pot avea stiluri de conducere diferite, dar ambii pot fi eficienți în rolurile lor respective.

Citește și: Pierderea mirosului: un indicator timpuriu al insuficienței cardiace. Ce spun ultimele studii

Foto: Freepik @Drazen Zigic

Avantajele conducerii introvertite

Introvertiții pot excela în funcții de conducere datorită capacității lor naturale de a asculta, gândi, analiza informații și găsi soluții inovatoare. Potrivit antrenorului executiv Dan Woodruff, introvertiții pot conduce cu empatie și se pot angaja în ascultarea activă, sporindu-și simpatia și înțelegând nevoile echipei lor.

Acest lucru conduce la o comunicare eficientă, în care ascultarea este un aspect esențial. Este posibil ca introvertiții să nu vorbească atât de mult în cadrul ședințelor, însă cele câteva comentarii și întrebări ale lor pot avea un impact semnificativ. De asemenea, se pricep să observe și să observe cele mai mici detalii, ceea ce este esențial pentru un leadership eficient.

Introvertiții sunt adesea conștienți de sine și introspectivi, ceea ce îi face benefici pentru leadership, potrivit Forbes. Ei au nevoie de mai mult timp pentru a procesa informațiile decât extrovertiții, ceea ce le permite să exploreze lucrurile mai în profunzime și să găsească soluții mai aprofundate la probleme. Recunoașterea și acceptarea acestor puncte forte poate ajuta liderii să aibă succes în rolurile lor.

Vezi și: Sistemul limbic și rolul său în reglarea emoțională. Impactul tulburărilor sistemului limbic asupra sănătății mintale

Ce poți să faci ca introvert într-o astfel de situație

Planificarea sarcinilor de conducere poate fi benefică pentru introvertiți, deoarece îi ajută să înțeleagă la ce să se aștepte și să se simtă mai bine în legătură cu experiența. A vorbi în public poate fi o experiență dificilă pentru introvertiți, dar exersarea în cadrul unor întâlniri mai restrânse și până când se simt confortabil să prezinte idei unui grup mai mare îi poate ajuta să se simtă mai încrezători.

Crearea de rețele poate fi, de asemenea, o provocare pentru introvertiți, dar construirea de relații este o abilitate care poate fi perfecționată prin conexiuni individuale cu clienții sau prin participarea la evenimente mici din industrie. Platformele de rețea online îi pot ajuta pe introvertiți să rămână conectați și să își dezvolte rețelele.

După îndeplinirea sarcinilor de conducere, este important să vă acordați timp pentru relaxare și decompresie. Conducerea nu este întotdeauna ușoară și poate fi și mai dificilă pentru introvertiți. Pentru a evita epuizarea, asigurați-vă autoîngrijirea și luați pauze frecvente. Atunci când ai grijă de tine, ești mai bine echipat pentru a fi cel mai bun lider pe care îl poți fi.

Introvertiții pot fi lideri excelenți și este esențial să nu vă lăsați descurajați de concepțiile greșite despre introvertiți. Concentrează-te pe beneficiile pe care caracterul introvertit le poate aduce leadershipului și ia în considerare domeniile în care te-ai putea îmbunătăți.

Faptul că ești introvertit ți-ar putea oferi ce e mai bun din ambele lumi atunci când vei deveni lider. Nu ezitați să cereți sfaturi de la prieteni și colegi cu roluri similare, indiferent dacă sunt sau nu introvertiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel