"Sunt convins că medicii din sectorul bolilor infecțioase fac eforturi și aș face o comparație că de fiecare dată când apare prima zăpadă, Primăria nu e niciodată pregătită. Sper ca acest lucru să nu se repete în cazul unor pandemii, mai ales că e de așteptat că, dacă vor fi, vor fi cel puțin cu virusuri mutante, dacă nu cu alte virusuri. Și pe de-o parte, îmi exprim speranța că sistemul nostru va fi mai bine pregătit, pe de altă parte sper ca cercetările de laborator să ducă mai curând la găsirea unor remedii, decât la apariția unor virusuri mutante, care, dacă scapă din laborator, iată, produc pandemii.
Poate de aceea, promovarea conceptului One Health inclusiv în România are, între altele, și rolul de a solidariza savanții și cercetătorii din toată lumea, ca să fie mult mai atenți atunci când cercetează aceste virusuri. Și poate că inclusiv ideea de a produce virusuri mutante nu știu dacă e cea mai fertilă și cea mai indicată idee de cercetare", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.
"Nu e, dar vreau să vă spun un lucru, și anume de data asta Primăria a fost pregătită pentru că noi, la nivelul centrelor regionale, am creat unitățile de terapie intensivă cu care s-au intrat în pandemie și oamenii știau ce au de făcut. Noi ne-am pregătit cu mult timp înainte, în ultimii 15 ani de zile, prin fondul de la Banca Mondială, că Doamne ferește, dacă apare ceva și iată că din păcate că a apărut, dar din punctul nostru de vedere știam ce aveam să facem.
Referitor la laboratoarele acestea care au posibilitatea să facă studii pe virusuri, pe culturi celulare, evident că toată lumea poate să aibă astfel de experiență", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, medic primar Boli infecţioase, Doctor în Științe Medicale, Președinte Comisia pentru Sănătate în Senatul României, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cum poate scăpa un virus din laborator. Adrian Streinu-Cercel, dezvăluire: SARS-CoV-2, la 100 de ani de la pandemia din 1918
"Numai că aceste laboratoare sunt laboratoare cu elemente de bio-siguranță 4.
Adică în momentul că se întâmplă ceva în laborator, toate sistemele sunt puse pe alertă, ușile se închid automat și persoana care este în interiorul acelui laborator trebuie să iasă printr-un tub special de decontaminare și pe urmă este preluat și izolat.
Deci lucrurile nu au cum să scape dintr-un astfel de labolator decât în situația când este luat pur și simplu în eprubetă și iese cu el pe ușă. Altfel, toate elementele sunt distruse local, cu tot ce trebuie.
Pentru mine e puțin probabilă această alternativă, cea cu natura mi-e mult mai apropiată, pentru că am văzut, de exemplu, în 1918. Nu erau laboratoare de genetică moleculară și a apărut un virus gripal care a generat ditamai pandemia și au trecut și în America, s-a dus cu vaporul. Asta este lumea.
Mai mult, la 100 de ani distanță de la 1918 a venit pandemia cu SARS-CoV-2, pe neașteptate într-un fel, pentru că încet, încet, noi am văzut din timpul secului trecut că au mai fost pandemii de mică amploare cu virusuri gripale și cu alte minunății de virusuri, dar fără amploarea pe care a avut-o această pandemie cu SARS-Cov-2.
E bine să fim puțin rezervați și să gândim la viitor în așa fel încât să fim mai pregătiți decât am fost acum, cel puțin noi la nivelul României și repet, zic că am scăpat destul de bine din această pandemie, dar din păcate cu destul de multe pierderi de vieți omenești", a conchis medicul Adrian Streinu-Cercel.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.