Cum poate flexibilitatea să influențeze sănătatea și durata vieții. Ce ne spune un studiu de 28 de ani

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Flexibilitate Foto: Freepik
Flexibilitate Foto: Freepik

Află de ce menținerea unei bune flexibilități pe măsură ce îmbătrânim poate contribui semnificativ la creșterea longevității și la reducerea riscului de mortalitate.

Un studiu brazilian realizat de cercetătorii de la Clinica de Medicină a Exercițiilor (CLINIMEX) a constatat că flexibilitatea este esențială pentru longevitate. Cercetătorii au analizat înregistrările a mii de participanți și au constatat că femeile au, în general, un scor Flexindex mai mare decât bărbații. De asemenea, ei au constatat că persoanele cu scoruri Flexindex mai mari aveau un risc mai scăzut de mortalitate.

Studiul, condus de Claudio Gil S. Araújo, medic de la CLINIMEX, a examinat datele de la aproximativ 3.000 de persoane pe parcursul a 28 de ani, cu o urmărire medie de 12,9 ani. Cercetătorii au constatat că persoanele cu intervale de flexibilitate mai mari au avut tendința de a trăi mai mult decât cele cu intervale de flexibilitate mai mici.

Importanța flexibilității pe măsură ce îmbătrânim

Mișcarea este esențială pentru o sănătate bună, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de diabet de tip 2 și stimulând sănătatea mintală. Cu toate acestea, flexibilitatea, gama de mișcări a mușchilor și a țesuturilor conjunctive la nivelul articulațiilor, a fost neglijată în mare măsură.

Menținerea unei bune flexibilități în diferite zone ale corpului este esențială pentru evitarea sau reducerea durerilor în zone precum gâtul și partea inferioară a spatelui.

Atunci când flexibilitatea scade, este posibil ca anumite zone ale corpului să nu funcționeze corespunzător, ceea ce duce la mușchii ischiogambieri tensionați și la dureri la nivelul coapselor care pot duce la reducerea mobilității. Pentru a evita pierderea flexibilității, oamenii se pot angaja în rutine zilnice de întindere sau yoga, vizând zone specifice ale corpului.

Studiul a analizat datele din grupa deschisă CLINIMEX Exercise din Brazilia, concentrându-se pe 3.139 de persoane de vârstă mijlocie cu vârste cuprinse între 46 și 65 de ani. Participanților li s-au evaluat IMC-ul, semnele vitale și problemele de sănătate în timpul primei examinări.

A fost administrat un test de flexibilitate numit „Flexitest” pentru a evalua flexibilitatea în 20 de mișcări ale articulațiilor corpului. Clinicienii au atribuit un scor „Flexindex” de la 0 la 80 pe baza flexibilității participanților.

Scorurile mai mici au indicat o flexibilitate mai scăzută. Studiul a durat din martie 1994 până în februarie 2023, cu o perioadă medie de urmărire de 13 ani. Clinicienii au evaluat flexibilitatea prin extensia cotului, flexia trunchiului și rotația umărului. Studiul a urmărit să îmbunătățească rezultatele pentru sănătate la persoanele de vârstă mijlocie.

Citește și: Dietele inflamatorii cresc de trei ori riscul de demență. Alimentele inflamatorii, un risc pentru sănătatea cognitivă

Foto: Freepik

Legătura dintre flexibilitate mai mare și longevitate

Cercetătorii au constatat că persoanele cu niveluri mai bune de flexibilitate au rate mai bune de supraviețuire în cazul deceselor legate de cauze naturale sau non-COVID. Femeile au, în general, scoruri Flexindex mai mari comparativ cu bărbații, cu o medie de 35% mai mare.

Studiul a constatat, de asemenea, o legătură între scorurile Flexindex mai ridicate și ratele de mortalitate îmbunătățite atât la bărbați, cât și la femei. Femeile cu scoruri Flexindex mai mici au avut o șansă de 4,78 ori mai mare de a muri, în timp ce bărbații cu scoruri mai mici au avut o șansă de 1,87 ori mai mare de a muri.

Studiul subliniază importanța condiției fizice, concentrându-se în special pe flexibilitate și sănătatea pe termen lung, în special pentru persoanele de vârstă mijlocie. Studiul sugerează că este posibil ca medicii să trebuiască să se concentreze asupra flexibilității la examinările fizice anuale.

Evaluarea Flexitest poate fi utilă în furnizarea de recomandări și prescripții de exerciții fizice pentru persoanele de vârstă mijlocie sănătoase și nesănătoase.

Un studiu realizat de Pacific Neuroscience Institute a descoperit o legătură între flexibilitate și longevitate, femeile prezentând un Flexindex cu 35% mai mare decât bărbații. Cu toate acestea, există o relație inversă între Flexindex și riscul de mortalitate.

Concluziile studiului sugerează că flexibilitatea poate reflecta starea generală de sănătate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma semnificația acesteia. Majoritatea participanților la studiu au fost bărbați, iar diferențele de gen ar fi putut afecta rezultatele. Încorporarea exercițiilor de flexibilitate în rutină, în special pentru adulții în vârstă, pare rezonabilă, dar impactul real asupra supraviețuirii este încă incert.

Vezi și: Ketchup-ul, o sursă de licopen cu proprietăți anticancerigene. Cât de sănătos este cel mai iubit sos din lume

Cum să îți îmbunătățești flexibilitatea

Un studiu realizat de Chris McDermott, Certified Life Care Planner, sugerează că flexibilitatea este esențială pentru sănătate și longevitate. Aceasta ajută la prevenirea leziunilor, la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea rigidității.

Pentru a-și îmbunătăți flexibilitatea, oamenii ar trebui să adauge în rutinele lor zilnice întinderi de îmbrățișare a șoldului, întinderi ale flexorului șoldului pe jumătate în genunchi și întinderi ale gambei la perete. McDermott sugerează, de asemenea, adăugarea întinderilor de îmbrățișare a șoldului la rutinele zilnice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel