Alimentele și băuturile pot avea efecte importante asupra sănătății rinichilor, dar mecanismele biologice potențiale implicate sunt adesea neclare. O nouă cercetare publicată în Clinical Journal of the American Society of Nephrology (link direct studiu) identifică mai mulți metaboliți din sânge ale căror niveluri sunt modificate de consumul de cafea și care pot afecta riscul de apariție a bolii renale cronice.
Când dr Casey M. Rebholz, de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, și colegii ei au examinat 372 de metaboliți din sânge la 3.811 participanți la studiul „Riscul de ateroscleroză în comunități”, o cohortă potențială bazată pe comunitate, au descoperit că 41 de metaboliți au fost asociați cu consumul de cafea. Echipa a analizat acești metaboliți la 1.043 de adulți suplimentari selectați din cadrul studiului „Bogalusa Heart Study”, un studiu epidemiologic pe termen lung la nivel comunitar, și a constatat că 20 din cei 41 de metaboliți au fost, de asemenea, asociați cu consumul de cafea în acest grup.
Niveluri mai mari a 3 dintre acești metaboliți legați de cafea au fost asociate în mod semnificativ cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale cronice. Este vorba de glicochenodeoxicolat, sulfat de O-metilcatecol și sulfat de 3-metil catecol.
Glicochenodeoxicolatul, o lipidă implicată în metabolismul acidului biliar primar, poate contribui la efectele potențial benefice ale consumului de cafea asupra sănătății rinichilor.
Dar sulfatul de O-metilcatecol și sulfatul de 3-metil catecol, care sunt implicați în metabolismul conservantului benzoat, pot fi „vinovați” de efectele dăunătoare ale cafelei asupra rinichilor.
„Un corp mare de dovezi științifice sugerează că, de fapt, consumul unei cantități moderate de cafea este în concordanță cu o dietă sănătoasă. Și am reușit să identificăm un metabolit care susține această teorie”, a spus dr. Rebholz.
„Dar au existat alți 2 metaboliți asociați cu cafeaua care, în mod surprinzător, au fost asociați cu un risc mai mare de apariție a bolii renale cronice incidente. Acești compuși au fost, de asemenea, asociați cu fumatul, ceea ce ar putea explica în parte de ce acești compuși au fost asociați cu un risc mai mare de apariție a bolii de rinichi”, a arătat aceasta.
Cu mai multe cercetări asupra bazelor metabolice ale relației cafea-rinichi, acești metaboliți pot indica procese care sunt relevante pentru prevenirea bolilor renale prin modificări ale dietei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.