Cum omoară virusul SARS-COV2. Prof dr Bubenek: E foarte simplu

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Șerban Bubenek. Foto: DC News
Prof dr Șerban Bubenek. Foto: DC News


Prof dr Șerban Bubenek, medic anestezist, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre modul în care omoară virusul SARS-COV2

Invitat al emisiunii Academia de Sănătate a DC Medical, profesorul și medicul anestezist Șerban Bubenek, fost manager al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof dr C.C. Iliescu”, a explicat modul în care afectează organismul noul coronavirus. 

 

"Dacă e vorba despre cum omoară, e foarte simplu. Acest virus este dovedit că omoară prin faptul că produce o insuficiență respiratorie severă. Care are drept consecință o sub-aprovizionare drastică cu oxigen a organismului. La nivelul celulelor și țesuturilor, sângele nostru nu mai poartă oxigen căt trebuie și, în timp, bineînțeles că celulele mor, noi fiind niște organisme care depindem de oxigen, așa am fost creați de Dumnezeu. Nu putem funcționa în lipsa oxigenului pentru că sursa vieții noastre, a energiei noastre, a tot ceea ce facem, este metabolismul aerob. În clipa în care oxigenul nu mai ajunge în cantități suficiente la nivelul țesuturilor și tuturor celulelor noastre, metabolismul anaerob nu este o soluție.

 Iar dumneavoastră, domnule profesor Irinel Popescu, știți foarte bine, în transplantologie, ce  înseamnă ischemia prelungită fără oxigen și că de fapt în lipsa oxigenului, creierul supraviețuiește 3- 4 -5 minute, celula miocardic  20 de minute, celula hepatică 40-50 de minute și eventual, celula din  mușchii stricați ai membrelor, poate supraviețui până la câteva ore. Deci, până la urmă, deficitul principal este înregistrat la nivelul sistemului respirator prin care acest virus, puțin cunoscut, reușește să producă, în primul rând la nivelul local, o leziune inflamatorie severă, dar și la nivel general la agresiunea produsă de virus în organism și faptul că organismul recunoaște acest non-self, produce, de asemenea un sistem de răspuns inflamator general", a explicat medicul. 

 

Medicul a explicat ce se întâmplă în organism, în momentul în care apare sindromul de depresa respiratorie a adultului.


 "Sigur că, boala asta, prin care sunt afectate de către un microb sau de către orice alt agresor, inclusiv virus, peretele alveolei pulmonare se cheamă, în termeni medicali, sindromul de depresa respiratorie a adultului. El are foarte multi triggeri, ca să-i spunem așa, nu numai infecțiile bacteriene sau virale, ci pur și simplu, circulația extra corporală poate produce acest lucru, politrauma, arsurile grave și sunt încă  multe alte cauze care pot produce. Mecanismul nu este unul direct al agresiunii patogenului, ci mai ales al felului în care organismul nostru recunoaște această agresiune și în fața prezenței non selfului, va reacționa. El poate reacționa într-un mod în care să producă, prin celulele noastre, mici molecule,  care se cheamă citokine,  care, la rândul lor, devin patologice pentru însăși existența celulară, a noastră, pentru că apar substanțe care produc tot felul de dezechilibre la nivel cardiovascular, pulmonar , renal, digestiv, și așa mai departe, pentru că în final există acest răspuns, inflamator sistemic agresiv care poate duce, atunci când nu este balansat de mecanismele celelalte antiinflamatorii ale organismului, la moarte", a mai spus acesta. 

 

 

VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel