Cum o dietă sănătoasă îți poate proteja creierul indiferent de vârstă. Legătura dintre dietă și declinul cognitiv

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sanatatea creierului Foto: Freepik
Sanatatea creierului Foto: Freepik

O dietă variată, bogată în plante, poate reduce riscul de declin cognitiv și demență, susținând sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Noi cercetări au arătat că o dietă variată, bogată în plante, poate reduce riscul de declin cognitiv și demență mai târziu în viață. O dietă nesănătoasă este puternic asociată cu scăderea capacităților cognitive, în timp ce o dietă de înaltă calitate în timpul tinereții și la vârsta mijlocie ajută la menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase la orice vârstă va îmbunătăți șansele de a rămâne ageri mental pe măsură ce îmbătrânim.

O dietă bogată în plante și săracă în sare, grăsimi saturate și alimente procesate este benefică pentru sănătatea generală. Dietele sănătoase pot reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer.

Cercetarea prezentată la Nutrition 2024, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, oferă dovezi suplimentare că o alimentație sănătoasă pe tot parcursul vieții este esențială pentru menținerea funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânim.

Cu cât oamenii adoptă mai devreme modele de alimentație sănătoasă, cu atât este mai probabil ca aceștia să rămână ageri din punct de vedere mintal până la bătrânețe. Constatările nu au fost încă publicate într-o revistă științifică cu evaluare inter pares.

Efectele dietei asupra funcției cognitive

Un studiu care a implicat 3 059 de participanți cu vârste cuprinse între 4 și 63 de ani din Regatul Unit, înscriși în Ancheta națională privind sănătatea și dezvoltarea a Consiliului pentru cercetare medicală, a constatat că dieta și cogniția sunt strâns legate.

Cercetătorii au evaluat aportul alimentar și capacitățile cognitive ale participanților la cinci momente diferite, între vârstele de 4 și 69 de ani, utilizând reamintirea și jurnalele alimentare. Apoi au utilizat modelarea traiectoriei pe bază de grup pentru a investiga relația dintre dietă și cogniție.

Scott Kaiser, geriatru certificat și director al Geriatric Cognitive Health pentru Pacific Neuroscience Institute, a declarat că, deși studiul nu poate stabili în mod specific legătura de cauzalitate, acesta susține posibilitatea ca diferite diete și factori nutriționali să protejeze sănătatea creierului sau să accelereze declinul cognitiv, afectând bunăstarea mentală.

Citește și: Carbohidratul care are indicele glicemic dublu față de zahăr. Alimentele care îl conțin și cu ce îl poți înlocui

Foto: Freepik

Sănătataea creierului beneficiază pe urma alimentației corecte indiferent de vârstă

Un studiu care utilizează Indexul de alimentație sănătoasă (HEI) 2020 al Serviciului de sănătate și nutriție al Departamentului Agriculturii din SUA a constatat că o alimentație sănătoasă la orice vârstă este benefică pentru sănătatea creierului.

Participanții care și-au menținut abilitățile cognitive ridicate la o vârstă înaintată au avut tendința de a consuma mai multe alimente cu scoruri ridicate, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, proteine, produse lactate și fructe de mare, și mai puține zaharuri adăugate, cereale rafinate și sodiu, ceea ce a scăzut scorurile HEI. Studiul a constatat o asociere puternică între calitatea dietei de-a lungul timpului și traiectoria cognitivă.

Studiul a constatat că 47% dintre participanții cu dietele de cea mai slabă calitate se aflau în cea mai scăzută traiectorie cognitivă, în timp ce doar 7% se aflau în cea mai înaltă traiectorie cognitivă. Dimpotrivă, 48% dintre cei cu dietele de cea mai bună calitate se aflau în cea mai înaltă traiectorie cognitivă.

Cercetătorul principal Kelly Cara, de la Universitatea Tufts, a observat că aportul alimentar la începutul vieții poate influența modelele alimentare de mai târziu, iar efectele cumulative ale dietei în timp sunt legate de progresia abilităților cognitive globale.

Cu toate acestea, îmbunătățirea regimului alimentar mai târziu în viață poate avea în continuare un efect benefic, deoarece modificările aduse unui regim alimentar mai sănătos până la jumătatea vieții se corelează bine cu rezultatele cognitive din viața ulterioară.

Vezi și: Congelarea legumelor: cum să păstrezi prospețimea și calitatea nutrițională. Pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete

Cum o dietă sănătoasă afectează funcția cognitivă

O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în zaharuri, grăsimi saturate și alimente procesate, poate contribui la reducerea declinului cognitiv legat de vârstă și la scăderea riscului de boli neurodegenerative. Acești nutrienți protejează celulele creierului de leziunile cauzate de stresul oxidativ, susțin structura și funcția creierului și mențin un sistem vascular sănătos.

S-a demonstrat că dieta Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND), o combinație de diete mediteraneene și Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), încetinește îmbătrânirea creierului cu aproximativ 7,5 ani și reduce semnificativ riscul de apariție a bolii Alzheimer. Polifenolii, compuși vegetali care combat deteriorarea celulelor și au efecte antiinflamatoare și neuroprotectoare, sunt, de asemenea, esențiali pentru sănătatea creierului.

Alimentele sănătoase pentru creier includ legume cu frunze verzi, fructe de pădure, cereale integrale, nuci, semințe, fasole, fructe de mare, carne de pasăre și ulei de măsline. Carnea roșie, brânza, untul, cerealele rafinate, dulciurile, produsele de patiserie și alimentele prăjite sau fast-food sunt mai puțin optime pentru sănătatea creierului.

Adoptarea unei diete sănătoase bogate în alimente care stimulează creierul poate ajuta la menținerea vigilenței mentale și a sănătății vasculare generale, încurajând o minte mai ageră la o vârstă înaintată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel