Cum ne protejăm de gripă, reguli simple ca să nu ai nevoie de medicamente

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Infecții respiratorii
Infecții respiratorii

Medicii atrag atenția că gripa nu e deloc o boală banală și nu trebuie ignorată. Ca să nu ajungem la urgență sau, mai rău, ca gripa să nu ne agraveze alte boli, cel mai bine ar fi să ne ferim de ea. Conf.dr. Tudor Ciuhodaru ne spune ca sunt regulile simple pe care trenuie să le urmăm:

„Sunt deja aproape 400 cazuri de gripă clinică în ultima săptămână (de 10 ori mai multe comparativ cu 2017) și au fost confirmate 3 cazuri de gripă AH1. Numărul infecțiilor respiratorii acute se apropie de 60.000, iar numărul infecțiilor respiratorii severe s-a dublat în doar o săptămână", arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist urgențe.

Reguli simple pentru protecție

El a compus un mini-ghid cu patru reguli simple ca să ne ferim de această boală sezonieră:

1. Evitați contactul cu persoanele bolnave: evitați aglomerațiile (mijloace de transport în comun, spații publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau strănută, nu vizitați și nu duceți în colectivități persoanele bolnave. Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitați stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituțiile pubilice și magazine.

4. Respectați un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Rețineți:

1. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare ușurință pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate

2. Cei mai expuși sunt vârstnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienții, pacienții cu afecțiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.

3. Evitați automedicația. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor.

4. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă, ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel