Cum ne protejăm de frig în perioada de ninsori și temperaturi scăzute. Ce trebuie să faci dacă ești acasă, afară sau în mașină. Dr. Tudor Ciuhodaru, ghid

Monika Baciu |
Data publicării:
frig - FOTO: Freepik@ vladimirpolikarpov
frig - FOTO: Freepik@ vladimirpolikarpov

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de Medicină de Urgență, avertizează că fiecare minut de expunere necontrolată la frig poate duce la pericole fatale.

Vezi și: Cine ar trebui să ia suplimente de Vitamina D, mai ales iarna. Care e doza recomandată

Pe măsură ce o nouă săptămână aduce temperaturi scăzute și ninsori, este esențial să fim pregătiți pentru a face față condițiilor extreme. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de Medicină de Urgență, oferă câteva recomandări pentru a ne proteja de frig, pentru a evita accidentele și a preveni hipotermia.

"Cum ne protejăm de frig? Urmează o nouă săptămână cutemperaturi scăzute și ninsori. Mic ghid de supraviețuire când e frig ce să (nu) faci pe stradă, în casă și în masină.

Ce să (nu) faci - 15 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

A. În spaţii deschise:

1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.

2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.

5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: De ce nu au efect medicamentele pentru diabet. Care este legătura cu vârsta pacientului

Evitați deplasările în condiții extreme

Temperaturile extrem de scăzute din dimineața și noaptea cresc riscul de infarct miocardic cu 2% pentru fiecare grad Celsius scăzut. De aceea, este recomandat să evitați călătoriile în aceste perioade.

"B. În maşină. Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină (un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi)

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală", a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Vezi și: Luna nașterii, impact asupra sănătății. De ce boli ai putea suferi în funcție de luna în care te-ai născut

Frig - FOTO: Freepik@Precise99

Păstrați un echilibru între expunerea la frig și încălzire

Alternați perioadele de expunere la frig cu repausul în spații încălzite, cum ar fi instituțiile publice sau stațiile de benzină.

"C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):

1. Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii", a mai notat dr. Tudor Ciuhodaru.

Vezi și: Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute

Semne de alarmă și primul ajutor

"Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

Semne de alarmă. Pacienţii prezintă frisoane, piele rece, palidă, parestezii(amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociate unor respiratii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă.

Pacienții se pot răni cu usurință datorită tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizati la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale.

Prim ajutor. Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:

a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încalzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;

b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot aparea fenomenele de şoc.

c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate! Nu temporizaţi în aceste cazuri prezentarea la spital", mai notează dr. Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel