Mersul pe jos și mersul cu bicicleta spre muncă au fost asociate cu mai puține atacuri de cord (infarct) într-un studiu care a analizat datele a 43 de milioane de adulți din Anglia. Realizat de Alistair și Jonny Brownlee, triatleți câștigători de medalii olimpice și absolvenți ai Universității din Leeds, cercetarea sugerează că transportul activ – denumit navetă activă - ar putea oferi beneficii importante pentru sănătate.
În regiunile unde mersul pe jos sau cu bicicleta la muncă au fost mai frecvente , incidența cazurilor de infarct a scăzut atât pentru bărbați, cât și pentru femei în următorii doi ani. Cercetătorii au constatat că factorii mari de risc pentru boli de inimă sunt lipsa exercițiilor fizice, să fii supraponderal sau obez, fumatul și diabetul.
După ajustarea în funcție de acești factori, ei au descoperit că naveta activă a fost legată de beneficii suplimentare pentru sănătate în unele cazuri. Pentru femeile care au mers pe jos la muncă a existat o reducere asociată cu 1,7% a numărului de cazuri de infarct în anul următor. Pentru bărbații care au mers cu bicicleta la muncă a existat și o reducere asociată cu 1,7% a atacurilor de cord în anul următor.
Studiul (link direct studiu), realizat la Universitatea din Leeds, a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology.
„Studiul nostru de la Universitatea din Leeds arată că exercițiile fizice ca mijloc de mers la muncă sunt asociate cu niveluri mai mici de atac de cord. Avantajele exercițiilor fizice obișnuite sunt numeroase și susținem astfel de inițiative pentru a ajuta toată lumea să devină și să rămână activă”, a epxlicat Co-autorul Alistair Brownlee, dublu campion olimpic de triatlon la British Triathlon.
Mersul pe jos sau cu bicicleta, în funcție de sex
Studiul a analizat datele recensământului britanic din 2011, care au inclus 43 de milioane de persoane în vârstă de 25-74 de ani, angajați în Anglia, și a constatat că 11,4% erau navetiști activi. Mersul pe jos a fost mai popular decât ciclismul (8,6% față de 2,8%).
„În timp ce nu putem spune în mod concludent că mersul la muncă activ scade riscul de atac de cord, studiul indică o astfel de relație. (...) Factorii de decizie naționali și locali ar trebui să facă eforturi mai mari pentru a îmbunătăți absorbția mersului cu bicicleta și pe jos la muncă, fapte care ar avea ca efect îmbunătățiri viitoare ale sănătății populației”, a spus dr Chris Gale, autorul principal al studiului, cardiolog la Institutul de Medicină Cardiovasculară și Metabolică a Universității din Leeds.
„Efectul navetei active este destul de modest în comparație cu factorii determinanți mai puternici ai sănătății cardiovasculare, cum ar fi fumatul, obezitatea, diabetul și exercițiile fizice obișnuite. Cu toate acestea, acest studiu sugerează clar că exercițiile făcute pe drumul la muncă au potențialul de a aduce îmbunătățiri la nivel național în starea de sănătate și bunăstare”, a continuat el.
Persoanele care fac naveta activă au fost definite ca fiind cei care au raportat la recensământul din Regatul Unit ca mod de transport spre muncă „bicicletă” sau „mersul pe jos".
De asemenea, a existat o diferență de sex pentru naveta activă în datele recensământului din 2011, cu mai mulți bărbați care pedalează spre locul de muncă decât femeile (3,8% față de 1,7%), dar mai multe femei care merg pe jos la muncă decât bărbații (11,7% față de 6,0%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.