Dispozitivele electronice emit lumină albastră, despre care s-a demonstrat că reduce sau întârzie producția naturală de melatonină seara și diminuează senzația de somnolență. Această lumină albastră poate reduce, de asemenea, timpul petrecut în somnul cu unde lente și în somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM), două etape ale ciclului de somn care sunt vitale pentru funcționarea cognitivă.
Ceasul biologic al adulților sănătoși urmează un ciclu de 24 de ore de somn-veghe, cortizolul producând starea de veghe, iar melatonina provoacă somnolență.
Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale își propune să utilizeze aceste cunoștințe pentru a reduce povara bolilor neurologice. Dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, cititoarele și computerele, emit lumină albastră, care poate reduce, de asemenea, funcționarea cognitivă.
Efectele luminii albastre asupra somnului
Copiii sunt deosebit de vulnerabili la problemele de somn cauzate de dispozitivele electronice care emit lumină albastră. Studiile au arătat că utilizarea ecranelor înainte de culcare crește latența somnului și duce la un somn de proastă calitate și la o oboseală mai mare a doua zi.
Anumite tipuri de iluminat casnic pot afecta, de asemenea, producția de melatonină pe timp de noapte, iluminatul puternic din dormitor scăzând producția nocturnă cu până la 90 de minute în comparație cu iluminatul slab.
Lumina roșie, galbenă și portocalie are un efect redus sau chiar inexistent asupra ritmului circadian, ceea ce face ca lumina slabă să fie ideală pentru cititul pe timp de noapte. Dispozitivele portabile de citire, cum ar fi eBook-urile emit lumină albastră, dar nu în aceeași măsură ca alte dispozitive electronice. Dacă utilizezi un e-reader, se recomandă să reduci cât mai mult posibil intensitatea ecranului.
Foto: Freepik @dmitrytph
Cum să îți îmbunătățești calitatea somnului
Specialiștii în somn recomandă evitarea dispozitivelor care emit lumină albastră, cum ar fi computerele și smartphone-urile, în orele dinaintea culcării. Cu toate acestea, unele persoane pot considera această opțiune nepotrivită, în special cele care lucrează sau studiază noaptea.
Pentru a îmbunătăți somnul, ia în considerare reducerea utilizării electronice pe timp de zi și de noapte, care poate avea un impact negativ asupra somnului, în special în rândul adolescenților. Stabilirea unei rutine relaxante înainte de culcare, care să includă activități care nu implică ecrane, este esențială pentru un somn sănătos.
Se recomandă, de asemenea, îndepărtarea tuturor dispozitivelor electronice din dormitor, deoarece acestea pot afecta negativ somnul. Păstrează luminile din dormitor la un nivel scăzut, deoarece nivelurile normale de lumină din interior de 100 lux sau mai mult pot suprima producția de melatonină și pot interfera cu programul somn-veghe.
Multe dispozitive electronice portabile au un „mod de noapte” care este mai ușor pentru ochi înainte de culcare, reducând emisiile de lumină albastră și diminuând setările de luminozitate a ecranului. Dacă dispozitivul tău nu reglează automat luminozitatea în modul de noapte, redu manual intensitatea afișajului.
Investiția în ochelari speciali concepuți pentru a-ți proteja ochii de emisiile de lumină albastră, poate fi o soluție eficientă. Acești ochelari sunt relativ ieftini și pot fi găsiți la un preț accesibil. Urmând aceste strategii, îți poți ajuta să dormiți mai mult și mai bine, în special pentru cei care lucrează sau studiază noaptea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.