Factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt de două tipuri: unii modificabili, alții nu. Factorii de risc modificabili sunt: fumatul, alegerile alimentare sau dieta, obezitatea și sedentarismul. În schimb sunt și factori de risc nemodificabili, care își dau o predispoziție spre a face cancer colorectal.
„Aceștia sunt factori de risc nemodificabili, asupra cărora nu putem să intervenim sau putem să intervenim mai puțin.
Cancerul colorectal apare cu o frecvență mai crescută la persoanele care au istoric familial de cancer al colonului sau rectului, în special rude de gradul întâi cu această afecțiune; persoanele cu diabet zaharat iarăși au o predispoziție în apariția acestei boli, persoanele care au suferit în antecedente iradieri la nivelul regiunii abdominale pentru alte afecțiuni.
Și iarăși o frecvență mai crescută a cancerului colorectal o întâlnim în rândul persoanelor care au în antecedente, în istoricul familial, rude cu afecțiuni colorectale cu transmitere genetică, cu transmitere ereditară.
Sunt cancere colorectale ereditare, polipozice sau nonpolipozice, în cadrul cărora la descendenți putem întâlni o incidență crescută, chiar la vârste tinere”, a spus dr Florin Grama, medic primar de chirurgie generală, lector universitar și doctor în științe medicale, EXCLUSIV la Interviurile DCNews și DCMedical.
Ce medicament scade incredibil riscul de cancer colorectal, aflați în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.