Publicitate
Vezi și: Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Exercițiile fizice regulate sunt benefice pentru sănătatea creierului, studiile arătând că „stimularea” creierului ca urmare a activității fizice atinge de obicei apogeul în primele 10-20 de minute.
Cercetătorii de la University College London au constatat că îmbunătățirea performanțelor cognitive cauzată de exerciții fizice poate dura 24 de ore. În plus, statul mai puțin pe scaun și somnul de cel puțin 6 ore, în special somnul REM suplimentar și somnul profund, sunt legate de rezultate mai bune la testele de memorie în ziua următoare.
Studiul, publicat în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, susține ideea că exercițiul fizic regulat este benefic pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea creierului. Cercetările anterioare au arătat că activitatea fizică poate reduce riscul unei persoane de demență și declin cognitiv.
Cât durează beneficiile cognitive aduse de exerciții fizice
Studiul la care au participat 76 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 83 de ani, fără demență sau tulburări cognitive, a urmărit să înțeleagă modul în care modificările stilului de viață pot menține funcția cognitivă cât mai mult timp posibil.
Participanții au purtat accelerometre la încheietura mâinii timp de opt zile pentru a-și urmări comportamentul fizic și sedentar, tiparele de somn și activitatea fizică. Studiul a urmărit să înțeleagă dacă stimularea cognitivă experimentată după exerciții ar putea dura mai mult de câteva ore, în special la adulții în vârstă, unde menținerea funcției cognitive este crucială.
Cercetarea a urmărit să înțeleagă modalitățile optime de modificare a stilului de viață pentru a menține o funcție cognitivă bună cât mai mult timp posibil, în special la adulții în vârstă.
Exerciții moderate și îmbunătățirea memoriei a doua zi
Cercetările realizate de Bloomberg arată că exercițiile fizice moderate sau viguroase îmbunătățesc memoria de lucru și episodică a doua zi, în timp ce persoanele sedentare duc la scăderea memoriei de lucru. Exercițiile fizice stimulează fluxul sanguin și neurotransmițătorii, contribuind la funcția cognitivă, potrivit Medical News Today.
Aceste constatări sugerează că beneficiile activității fizice asupra memoriei pot dura mai mult decât s-a stabilit anterior, sugerând că exercițiile fizice pot fi o metodă mai eficientă pentru păstrarea memoriei.
Foto: Freepik @umdesigners
Memorie și atenție mai bună după minim 6 ore de somn
Studiul a constatat că persoanele care dorm 6 ore sau mai mult au o memorie episodică și o viteză psihomotorie mai bune comparativ cu cele care dorm mai puțin. Studiul a constatat, de asemenea, că fiecare 30 de minute de somn REM din noaptea precedentă a fost asociat cu o creștere a scorurilor de atenție ale participanților. În plus, fiecare creștere de 30 de minute a somnului cu unde lente, sau somn profund, a fost corelată cu îmbunătățirea scorului de memorie episodică.
Cercetătorii sugerează că somnul și activitatea fizică sunt comportamente intrinsec legate și că este important să se ia în considerare somnul atunci când se ia în considerare activitatea fizică.
Citește și: Cum afectează boala Alzheimer creierul și comportamentul. De ce memoria și gândirea sunt cele mai afectate
Studiul oferă dovezi că beneficiile cognitive imediate ale exercițiului fizic pot dura mai mult decât se credea anterior și sugerează că o bună calitate a somnului contribuie separat la performanța cognitivă. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste stimulente pe termen scurt ale performanței cognitive contribuie la sănătatea cognitivă pe termen mai lung. Studiul avertizează, de asemenea, că activitatea fizică ar putea încetini declinul cognitiv și reduce riscul de demență, dar acest lucru rămâne un subiect de dezbatere.
Un studiu realizat de Ryan Glatt și Vernon Williams, neurolog sportiv și director fondator al Centrului de Neurologie Sportivă și Medicină a Durerii, a constatat că activitatea fizică, somnul și beneficiile cognitive din ziua următoare sunt legate de sănătatea cognitivă.
Studiul este mic și limitat în generalizarea sa și este necesară o explorare suplimentară cu un eșantion mai mare și mai divers. Exercițiul și somnul sunt factori de stil de viață modificabili, iar optimizarea lor ar putea avea implicații semnificative pentru îmbătrânirea cognitivă și intervențiile de sănătate publică. Cu toate acestea, sunt necesare dovezi mai solide pentru a stabili aceste efecte pe perioade mai lungi.
Cercetările viitoare ar trebui să includă eșantioane mai mari, populații diverse și perioade de urmărire mai lungi pentru a determina dacă beneficiile cognitive pe termen scurt se traduc în îmbunătățiri susținute sau în declin cognitiv redus.
Vernon Williams a comentat, de asemenea, constatările, menționând că durata mai lungă a studiului sugerează o îmbunătățire în ziua următoare.
Acesta crede că optimizarea somnului și a activității fizice/exercițiului sunt benefice atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea și funcția cognitivă. Williams și-a exprimat, de asemenea, dorința de a vedea studiul reprodus și constatările confirmate de un număr mai mare de participanți, precum și modul de educare și informare a publicului și a medicilor în moduri care să schimbe comportamentul și să conducă la beneficiile sugerate de studiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.