Consumul de cafea poate fi asociat cu un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson pentru cei cu o mutație genetică legată de afecțiunea aceasta, arată o cercetare recentă. ”Aceste rezultate sunt promițătoare și încurajează cercetările viitoare care explorează cofeina și terapiile legate de cofeină pentru a reduce șansele ca persoanele cu această genă să dezvolte Parkinson”, a declarat autorul studiului Grace Crotty de la Spitalul General Massachusetts din Boston.
Nivelurile de cofeină din sânge ar putea fi utilizate ca biomarker pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu gena Parkinson care vor dezvolta boala. Aceasta, presupunând că nivelurile de cofeină rămân relativ stabile, susțin cercetători americani. Studiile anterioare au arătat că consumul de cafea poate proteja împotriva dezvoltării bolii Parkinson la persoanele care nu au factori genetici de risc pentru boală. Cercetarea a analizat persoanele cu o mutație genetică care crește riscul de Parkinson.
Studiul a comparat 188 de persoane care au avut boala Parkinson cu 180 de persoane care nu au avut boala. Cercetătorii au analizat cantitatea de cofeină din sânge, precum și alte substanțe chimice care sunt produse pe măsură ce cofeina este metabolizată în organism și cum a variat între grupuri. „Nu știm încă dacă persoanele predispuse la Parkinson pot avea tendința de a evita consumul de cafea sau dacă unii purtători ai respectivei mutații genetice beau multă cafea și beneficiază de efectele sale neuroprotectoare”, au afirmat cercetătorii, potrivit medicalxpress.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.