Cum îți reduci riscul de a face cancer. Sfaturile unor specialiști

Dana Lascu |
Data publicării:
consultatie medicala
consultatie medicala

Există mulți factori care determină probabilitatea de apariție a unei forme de cancer, inclusiv vârsta, predispoziția genetică și stilul de viață. Dar sunt câteva lucruri pe care le poți face ca să eviți declanșarea cancerului, arată un oncolog și un medic de familie.

Unii factori, cum ar fi vârsta, nu pot fi controlați, așa că experții recomandă ca, în primul rând, să afli cât de multe lucruri poți despre istoricul medical al familiei și să faci tot ce este posibil pentru a trăi un stil de viață sănătos.

Ce poți să schimbi

„Uneori, e imposibil să controlăm mediul în care trăim, dar putem face unele schimbări pozitive în ceea ce privește stilul de viață", a declarat dr. Maria Baker, profesor de medicină în cadrul Departamentului Hematologie / Oncologie la Institutul de Cancer de la Penn State.

Elementele care definesc stilul de viață sănătos se schimbă de la an la an, dar Baker a spus că recomandările actuale sunt acelea de a a face cel puțin 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână și să includeți exerciții de ridicare a greutăților.

Alte sugestii ar fi renunțare ala fumat și să aveți o dietă săracă în grăsimi dar bogată în fibre, fructe și legume, precum și limitarea consumului de alcool.

Menținerea unei greutăți sănătoase pentru vârsta și înălțimea dumneavoastră, fumatul și limitarea expunerii la soare sunt, de asemenea, recomandate. „Acestea sunt lucrurile pe care le auzim iar și iar", a spus ea.

Testarea genetică nu e pentru toți

Testarea genetică pentru a determina predispoziția la anumite tipuri de cancer nu este recomandată pentru toată populația. În primul rând pentru că e scumpă.

Selecția pacienților care au nevoie de această investigație se face luând în considerare un factor esențial:

„Este de datoria individului și a furnizorului de servicii medicale să analizeze istoricul familial și personal și să determine dacă recomandă acestuia un test de screening", a explicat Baked. „Ar trebui să discutați cu rudele înainte ca aceste informații să se piardă pentru totdeauna, deoarece cunoașterea este putere".

Pacientul, propriul avocat

Baker îndeamnă pacienții să se comporte, când merg la medic, exact ca și cum ar fi propriii lor avocați. Asta pentru că puțini sunt cei care au același medic de familie toată viața. „Astăzi, există o mare de furnizori de servicii medicale și puteți să ajungeți căutați răspunsuri în multe locuri, astfel încât este posibil ca medicul în fața căruia ajungeți să nu vă cunoască pe voi sau pe familia voastră", a spus ea. „Din acest motiv, este important să fiți un participant activ".

Pericolul ar fi o dată să pierdeți timp făcând analize de care nu aveți nevoie și doi ca medicului, neștiind ce istoric medical e în familia voastră, să-i scape un detaliu important.

De cealaltă parte, Dr. Sarah Ines Ramirez, medic de familie la Penn State Medical Group din Harrisburg, a spus doctorii din îngrijirea primară sunt practic prima linie, adică linia de prevenție a frontului. „E important întotdeauna să revizuiesc dosarul medical al unui pacient și pun întrebări", a spus ea.

Moștenirea de familie contează

Ea recomandă colegilor de breaslă să găsească timp să „privească în spatele scenei" și să întrebe pacienții despre stilul de viață, despre ocupația pe care o au, despre obiceiurile lor, unde și cu cine trăiesc, să verifice analizele care au fost făcute anterior și să discute despre noi evoluții în istoricul medical personal sau în cel al familiei.

„Este important să-ți cunoști cu adevărat pacienții", a explicat ea.

Ramirez a adăugat că pacienții care nu au un medic la care merg în mod obișnuit pot să se ocupe ei de lucrurile acestea, pur și simplu adunând istoricului de sănătate al familiei și, atunci când ajung la doctor, să pună întrebări despre tratamentele preventive pe care le-ar putea face pentru cancer. Spre exemplu, infecția cu virusul papiloma uman – HPV - este un factor important în producerea de cancere cervicale, vaginale, vulvare, anale și orofaringiene. Or contra mai multor tulpini din acest virus există un vaccin eficace atât la femei, dar și la bărbați.

„Dacă sunteți îngrijorat sau aveți o temere, nu vă fie teamă să adresați întrebări medicului dumneavoastră", subliniază ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel