Cum își înțeleg pisicile stăpânii: studiu japonez

Adisa Codruț |
Data publicării:
Pisicile înțeleg când sunt strigate pe numele lor FOTO: pexels.com
Pisicile înțeleg când sunt strigate pe numele lor FOTO: pexels.com

Pisicile își recunosc propriile nume dacă sunt folosite regulat de proprietarii lor, arată primul studiu de acest gen, făcut în Japonia.

Cercetătorii japonezi consideră că înțelegerea unor comportamente sociale simple precum recunoașterea numelor la pisici ar putea oferi indicii despre cum oamenii au devenit sociabili, potrivit sciencedaily.com.

Studiul este primul de acest gen care analizează capacitatea pisicilor de a înțelege vocile umane și a fost făcut în mare parte în laboratorul profesorului Toshikazu Hasegawa de la Universitatea din Tokyo împreună cu Atsuko Saito, profesor asociat la Universitatea Sophia din Tokyo și cu cercetătorul științific Kazutaka Shinozuka, de la Centrul RIKEN pentru Știința Brainului.

Cercetarea s-a făcut timp de 3 ani pe 77 de pisici, masculi și femele, rase mixte, majoritatea animale de interior. Felinele aveau vârste de la 6 luni până la 17 ani.

Analize pe delfini și papagali

Studii anterioare au demonstrat că maimuțele, delfini, papagalii și câinii pot înțelege câteva cuvinte rostite de oameni. Însă, consideră cercetătorii, pisicile nu sunt atât de sociale și interacționează cu oamenii doar când doresc.

Cercetătorii japonezi consideră că proiectele despre comportamentele sociale simple precum recunoașterea numelor de către pisici pot da indicii despre modul în care au evoluat oamenii.

Alte cercetări au evidențiat că pisicile fac diferența dintre vocea proprietarului și a unui străin, pot urmări degetul unei persoane pentru a găsi alimente ascunse și își schimbă comportamentul în funcție de expresiile faciale ale proprietarului.

Își recunoaște numele

Ca să vadă dacă felina își recunoaște numele, oamenii de știință au rostit, pe lângă numele lor, și alte substantive similare. Vocea înregistrată a proprietarului pisicii a spus cinci cuvinte: patru cuvinte asemănătoare și ultimul, al cincilea, numele felinei.

Cercetătorii au stabilit că pisicile au răspuns la numele lor dacă ignoră înregistrări ale altor cuvinte, dar și-au mutat urechile sau capetele când au auzit numele lor. Rar răspundeau cu entuziasm prin mutarea cozilor, corpurilor lor sau prin folosirea vocii lor.

Ei susțin că o pisică care nu a răspuns la numele ei ar putea totuși să-și recunoască numele, iar lipsa de reacție poate fi pusă pe motivația scăzută de a interacționa cu oamenii sau pe cum se simte în momentul când e chemată.

Studiul a mai verificat dacă felinele pot face diferența între numele lor și cele ale altor pisici cu care locuiesc. Răspunsul a fost pozitiv în cazul celor care locuiau în case față de cele care locuiau într-o cafenea pentru pisici.

În lume trăiesc peste 600 de milioane de pisici. În Japonia - 9,5 milioane de pisici de companie și 8,9 milioane de câini de companie.

Studiul japonez, AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel