Cum și de ce facem cancer, Dr Cristian Paleru explică

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Cristian Paleru în timpul unei operații. Foto: Sanador
Dr Cristian Paleru în timpul unei operații. Foto: Sanador

Dr Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică, a explicat la Interviurile DC Medical de ce facem cancer și cum se localizează el în plămâni.

Dr Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică, cadru universitar la UMF Carol Davila, chirurg la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și și colaborator al Spitalului Clinic Sanador spune că incidența cazurilor de cancer a crescut exponențial din mai multe motive: trăim mai mult, mâncăm mai prost, iar celulele din organism nu se mai reproduc așa cum trebuie.

Din fericire și medicina s-a dezvoltat odată cu apariția acestor boli, chirurgia toracică reprezentând un exemplu în acest sens, ea fiind de fapt „inventată” ca tratament pentru boli infecțioase. 

„Inițial s-a plecat de la tratamentul tuberculozei, de la puroaie, de la boli parazitare. Treptat, datorită lungimii de viață din ce în ce mai mare a pacienților, datorită schimbării modului de viață și administrării de diverse medicamente și alimente cu cât mai mulți conservanți, astfel încât pacientul să poată fi „conservat" cât mai lung, replicarea celulară care inițial se termina jurul vârstei de 30-40 de ani, odată cu pacientul, s-a ajuns cu replicarea celulară până la vârste de 60, 70, 80, 90 de ani", spune specialistul.

Celulele canceroase sunt de fapt celule replicate greșit

Dar această replicare celulară prelungită se face cu defecte pe care, din cauza numărului mare de copii „greșite", sistemul imunitar nu le mai recunoaște și nu le mai distruge.

„Cu cât se replică mai mult aceste celule, cu atât citirea de la celula mamă la celula fiică se face din ce în ce mai dificil, până când citirea devine defectuoasă, ca după un vechi indigou, astfel încât probabilitatea de a apărea celulele neoplazice (celulele canceroase, n.r.) depășește posibilitatea corpului de a le recunoaște și distruge. Sunt o copie falsă, proastă, pe care organismul nu o mai recunoaște ca fiind a lui. Pentru că noi dezvoltăm cancer din fragedă pruncie, numai că organismul non-stop le recunoaște ca non-self (nu-i aparțin, n.r.) și le distruge. În clipa în care rata de producție a acestor replicări dificile, greșite, depășește capacitatea organismului de a le recunoaște și capacitatea de cunoaștere a organismului slăbește ca orice ochi de bătrân, treptat, pe sub vigilența paznicului îmbătrânit se strecoară aceste celule neoplazice care, nemaifiind cunoscute, apucă să se dezvolte în diverse organe, inclusiv la plămân. Astfel încât, la ora actuală, chirurgia toracică ce a debutat ca o chirurgie a bolilor infecțioase, s-a transformat într-o chirurgie a patologiei tumorale", a detaliat Dr Cristian Paleru.

Pentru a îndepărta aceste tumori există, pe lângă tratamentele oncologice, dar numai în anumite etape de dezvoltare a cancerului - „posibilitatea de a aplica o metodă locală, adică chirurgia, într-o boală cu o manifestare încă locală. Ce vreau să spun aici e că dacă boala a devenit regională sau sistemică degeaba îi aplicăm metode locale”, a continuat chirurgul. 

În ce stadii pot fi operate tumorile canceroase de la plămâni și care sunt avantajele operației cu laserul, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel