Cum funcționează postul intermitent și cine ar trebui să îl evite. Beneficiile și riscurile pentru sănătatea organismului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
post intermitent Foto: Freepik @rizki01
post intermitent Foto: Freepik @rizki01

Postul intermitent este o strategie alimentară care poate aduce beneficii semnificative dar este important să fie adaptată fiecărei persoane și consultată cu un specialist.

Vezi și: Consumul de cafea și sănătatea musculară. Aliatul care ar putea preveni pierderea masei musculare la vârstnici

Postul intermitent este un plan alimentar în care alternați între a mânca și a nu mânca pentru o anumită perioadă de timp. Aceasta necesită un minim de 12 ore de post. Planurile alimentare cu restricție de timp sunt mai accesibile, permițându-vă să mâncați zilnic, dar numai în anumite perioade.

De exemplu, ați putea mânca toate mesele și gustările între orele 10 a.m. și 6 p.m. și ați putea posti celelalte 16 ore pe zi. Abordarea 5:2 este mai intensă, cerându-vă să mâncați normal timp de cinci zile pe săptămână și să vă restricționați drastic dieta în celelalte două zile, reducând caloriile cu cel puțin 75%.

Cu toate acestea, această abordare nu este potrivită pentru toată lumea, astfel încât este esențial să consultați un furnizor de servicii medicale înainte de a încerca orice plan de masă hipocaloric.

Beneficii

Postul intermitent poate avea numeroase beneficii, inclusiv modificări ale hormonilor, ale funcției celulare și ale expresiei genelor. Acesta poate ajuta la pierderea în greutate și a grăsimii viscerale prin reducerea nivelului de insulină, creșterea nivelului hormonului uman de creștere (HGH) și promovarea proceselor de reparare celulară.

Postul de scurtă durată îmbunătățește, de asemenea, metabolismul, ajutând la arderea mai multor calorii. Studiile au arătat că participanții care au luat parte la 12 săptămâni de post intermitent au pierdut în medie 9% din greutatea lor corporală.

Postul intermitent poate reduce, de asemenea, rezistența la insulină, diminuând riscul de diabet de tip 2. Studiile au arătat că glicemia de post a fost redusă cu o medie de 0,15 milimoli pe litru, iar aceasta a îmbunătățit ratele de supraviețuire și a protejat împotriva retinopatiei diabetice.

Cu toate acestea, pot exista diferențe între efectele la bărbați și femei, unele studii indicând înrăutățirea reglării glicemiei la femei după un protocol de post intermitent de 3 săptămâni.

Postul intermitent poate reduce, de asemenea, daunele oxidative și inflamația din organism, care contribuie la îmbătrânire și la dezvoltarea diferitelor boli. Studiile sugerează că postul intermitent poate spori rezistența organismului la stresul oxidativ și poate ajuta la combaterea inflamației, un alt factor-cheie al multor boli comune. În general, postul intermitent are potențialul de a fi un instrument puternic de pierdere în greutate, de reducere a daunelor oxidative și a inflamației și de reducere potențială a riscului de apariție a diferitelor boli.

S-a demonstrat că postul intermitent îmbunătățește mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile de zahăr din sânge, tensiunea arterială, trigliceridele, colesterolul total și LDL și markerii inflamatori. De asemenea, induce procese de reparare celulară numite autofagie, care pot oferi protecție împotriva bolilor precum cancerul și a bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer.

S-a demonstrat că postul ajută la prevenirea cancerului în studiile pe animale și în unele studii pe oameni și poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei în unele cazuri. De asemenea, acesta îmbunătățește caracteristicile metabolice importante pentru sănătatea creierului, cum ar fi reducerea stresului oxidativ, a inflamației, a nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină.

În plus, postul poate crește creșterea de noi celule nervoase și nivelurile de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care poate fi implicat în depresie și alte afecțiuni ale creierului.

Postul intermitent poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolii Alzheimer, cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume, prin întârzierea apariției sau reducerea severității acesteia. Studiile pe animale sugerează că postul poate proteja împotriva altor boli neurodegenerative, dar sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.

Postul intermitent a devenit popular în cercurile anti-îmbătrânire datorită beneficiilor sale cunoscute asupra metabolismului și markerilor de sănătate, devenind o modalitate potențială de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Citește și: Suplimentarea cu potasiu după chirurgia cardiacă reduce riscul de fibrilație atrială. Importanța potasiului când vine vorba de protecția inimii

Foto: Freepik @spm121212

Dezavantaje

Postul intermitent are beneficii potențiale, dar nu este potrivit pentru toată lumea. Cercetările pe această temă au fost efectuate pe animale, ceea ce face neclar dacă oamenii ar beneficia de aceleași beneficii. Primele studii s-au axat pe dieta extremă 5:2, iar cercetătorii încă explorează eficiența restricționării mâncării la 8 sau 12 ore pe zi.

O analiză recentă a peste 20 000 de adulți din SUA a constatat că persoanele care își limitau alimentația la mai puțin de 8 ore pe zi erau mai predispuse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cele care mâncau între 12 și 16 ore pe zi.

Dr. Michelle O'Donoghue, cardiolog la Mass General Brigham, recomandă să nu se țină post sau să se consulte un medic înainte de a face schimbări în stilul de viață. Ea notează, de asemenea, că postul intermitent poate îmbunătăți tensiunea arterială, colesterolul și pierderea în greutate, dar se pare că este vorba mai degrabă despre ceea ce mâncați decât despre modelul de alimentație.

Postul ar putea să nu fie benefic pentru anumite grupuri sau persoane cu probleme de sănătate. Dr. Hyer recomandă să nu postiți sau să discutați mai întâi cu un medic dacă aveți peste 65 de ani, sunteți încă în creștere (copii, adolescenți și adulți tineri), aveți diabet, boli de inimă, rinichi sau ficat, aveți antecedente de tulburări alimentare sau tulburări de alimentație, sunteți însărcinată sau alăptați, aveți tensiune arterială scăzută sau luați medicamente care afectează glicemia.

Un aspect notabil al acestui studiu a fost o rată ridicată de abandon (38% dintre persoanele care au fost repartizate la regimul de post), care poate reflecta o capcană reală a postului ca abordare a pierderii în greutate. Natura umană conduce adesea la obiceiuri alimentare nesănătoase în zilele fără post și există un impuls biologic puternic de a mânca în exces după perioadele de post.

Postul intermitent poate avea un efect benefic asupra psihologiei dietei pentru unele persoane, dar nu s-a dovedit că îndeplinește acest criteriu cheie. Unele societăți comerciale au început să comercializeze planuri de mese ambalate concepute special pentru postul intermitent, dar aceste produse tind să fie costisitoare.

Cercetările pe animale sugerează că postul poate reduce riscul de cancer și încetini îmbătrânirea. Cu toate acestea, nu există dovezi solide că postul adaugă beneficii pentru sănătate dincolo de orice altă strategie de pierdere în greutate.

Cine ar trebui să evite postul intermitent

Postul intermitent este o metodă populară de gestionare a greutății și de tratare a afecțiunilor cronice precum sindromul intestinului iritabil, colesterolul ridicat și artrita. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru toată lumea și este esențial să vă consultați cu un medic primar înainte de a o încerca.

Unele persoane ar trebui să evite postul intermitent, inclusiv copiii și adolescenții sub 18 ani, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu diabet de tip 1 care iau insulină și cele cu antecedente de tulburări alimentare.

În timp ce postul intermitent este sigur în cazul diabetului de tip 2, nu există dovezi în cazul diabetului de tip I, iar cei cu tulburări alimentare ar trebui să consulte un medic înainte de a începe dieta. Este important să rețineți că postul intermitent poate avea efecte diferite asupra diferitelor persoane, astfel încât este esențial să consultați un medic dacă prezentați simptome neobișnuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel