Sezonul sărbătorilor este o perioadă de festivități, familie și distracție, dar poate duce, de asemenea, la o dramă de familie dacă partea de „familie” este neglijată. Pentru a face față dramei familiale, cel mai bine este să vă pregătiți emoțional din timp.
În primul rând, stabiliți așteptări realiste bazate pe conflictele din trecut. Acest lucru va preveni dezamăgirea atunci când membrii familiei nu sunt de acord cu privire la multe lucruri sau sunt îngrijorați de faptul că rudele lor sunt abuzive.
Identificați și stabiliți limite personale, cunoscându-vă limitele și știind că aveți dreptul să vă simțiți în siguranță. Aceasta ar putea include neparticiparea la anumite evenimente sau stabilirea limitelor în prealabil.
Amintiți-vă că vi se permite să vă retrageți dacă lucrurile devin prea greu de gestionat sau dacă vă găsiți implicat într-un conflict. Dacă anumite subiecte aduc întotdeauna căldură, evitați-le și pregătiți-vă emoțional pentru drama care va urma.
Încercați să anticipați ce s-ar putea întâmpla în anumite situații și planificați în consecință. Dacă sunteți în stare să încercați să calmați pe toată lumea sau dacă este mai bine să mergeți în altă parte în casă atunci când lucrurile se agită, acesta ar putea fi unul dintre acele scenarii de tipul „speră la ce este mai bun, așteaptă-te la ce este mai rău”.
Cum faci față dramei familiale
Drama familială poate fi gestionată eficient prin stabilirea și menținerea unor limite clare. Este esențial să stabiliți în prealabil care sunt limitele dumneavoastră, deoarece vă vor ajuta să știți dacă acestea sunt depășite.
Este esențial să comunicați aceste limite, deoarece cineva nu poate respecta o limită de care nu este conștient. Vorbiți clar cu familia dvs. despre orice subiect tabu, cum ar fi munca sau viața amoroasă, și precizați clar când acestea sunt interzise.
De asemenea, este important să demonstrați familiei dumneavoastră că nu vă veți lăsa implicat în certurile lor. Dacă cineva încearcă să vă implice, spuneți „Nu este treaba mea”. Dacă cineva încearcă să vă atragă în joc, spuneți „Asta nu e treaba mea”.
Limitele nu controlează comportamentul altcuiva, ci specifică care sunt limitele tale. De exemplu, „Dacă faci comentarii despre corpul meu, voi părăsi conversația” nu este o limită, ci „Dacă faci comentarii despre corpul meu, voi părăsi conversația”. Este important să vă gândiți ce veți face dacă limitele sunt depășite.
Limitele clare vă mențin în siguranță emoțională și, deși poate fi dificil să le respectați, acestea nu vă vor face decât bine. Înțelegând și respectând aceste limite, puteți gestiona eficient drama familială.
Foto: Freepik
Gestionarea răspunsurilor emoționale
Gestionarea răspunsurilor emoționale în timpul dramei familiale poate fi realizată prin diverse tehnici. Exercițiile de respirație, cum ar fi exercițiile de respirație profundă, vă pot ajuta să vă calmați și să vă adunați în timpul situațiilor declanșate.
Tehnica de împământare 5-4-3-2-1 vă poate ajuta să vă concentrați pe cinci aspecte tangibile ale vieții dumneavoastră, permițându-vă să reveniți la o realitate separată. Acest lucru poate fi făcut singur sau într-un cadru de grup.
Simțirea și exprimarea emoțiilor este crucială, deoarece păstrarea lor în interior poate înrăutăți situația. Recunoașterea și iertarea sentimentelor de anxietate, frustrare și furie este de înțeles. Respingerea acestor sentimente face mai dificilă funcționarea atunci când sunteți provocat.
Anunțându-i pe ceilalți despre sentimentele dumneavoastră, mai ales dacă vă fac să vă simțiți prost, permite familiei dumneavoastră să își verifice și să își reajusteze comportamentul. Dacă nu răspund bine, este timpul să puneți limite. Practicând aceste tehnici, vă puteți menține calmul și colectivitatea în timpul dramelor familiale.
Tehnici de comunicare
Ascultarea activă și empatia sunt esențiale în comunicarea cu membrii familiei în momentele de emoție intensă. Ascultarea activă presupune să vă implicați în cuvintele celeilalte persoane, să puneți întrebări și să faceți conexiuni pentru a demonstra înțelegere.
Implicarea în conversații prin adresarea de întrebări de genul: „Nu cred că înțeleg ce ați încercat să spuneți chiar atunci”, „Am auzit că aveți o părere X despre această problemă. Este adevărat?”, sau "Mi se pare că spui X despre Y".
"Putem vorbi mai mult despre asta?" poate implica persoanele cu opinii diferite și poate arăta empatie, chiar dacă nu ești de acord cu ei. Acest lucru duce la mai puține conflicte și la mai puține conflicte.
Dacă lucrurile escaladează la un nivel inconfortabil, pot fi folosite strategii de dezescaladare. Întreruperea discuțiilor aprinse, oferirea unei pauze sau oferirea de distrageri, cum ar fi ajutor la bucătărie sau oferirea unei opinii, pot ajuta la gestionarea situației.
Cu toate acestea, este important să știți când să renunțați la dramă și să găsiți un loc sigur sau persoane cu care să fiți. Dacă nu puteți, este în regulă să plecați, chiar și pentru puțin timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.