Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum facem diferenta. FOTO: Freepik @noxos
cum facem diferenta. FOTO: Freepik @noxos

Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.

Sezonul alergiilor a început, deși abia am intrat în primăvară, iar temperaturile încă fluctuează. Totodată, faptul că în multe zone a fost mai cald a dus la înflorirea timpurie a pomilor, un motiv în plus ca pacienții cu simptome sugestive de rinoconjuctivită alergică sezonieră, așa numita boala fânului, să fie deja așteptați în cabinetele medicilor alergologi.

Altfel, primele categorii de polen sunt ale arborilor timpurii, precum mestecenii, iar prin aprilie, mai, începe să apară polenul gramineelor.

”Alergiile sunt o reacție a sistemului imunitar, care este programat să ne apere de infecții, dar uneori greșește ținta, să răspundă exagerat și să reacționeze față de alți factori de mediu cum sunt factorii alergizanți, uneori chiar și față de propriile noastre celule, iar atunci sunt bolile autoimune.

Bolile sistemului imunitar sunt din ce în ce mai multe, mai variate, mai complexe, mai periculoase, pentru că tot mai des vedem reacții necunoscute, neînțelese și uneori de neoprit ale sistemului imunitar. Vă amintiți din pandemie cât de mult am vorbit despre furtuna citokinică.

Acelea sunt niște substanțe care sunt produse de celule ale sistemului imunitar. Iar sistemul imunitar o ia razna. Același lucru se întâmplă și la alergici, persoanele care au predispoziția genetică, numită atopie, de a dezvolta alergii reacționează într-un mod neașteptat și exagerat deoarece sistemul lor imunitar este mai hiperactiv”, a declarat conf. dr. Poliana Leru, medic internist și alergolog, la Digi 24.

Vezi și: Cele DOUĂ analize care îți arată dacă ai o boală de rinichi. Alexandru Rafila: Boala poate fi tratată doar prin dializă sau transplant. Nu putem să impunem populației plăți suplimentare

Alergiile, prevenție

Medicul alergolog a afirmat că problema prevenției și a factorilor de risc pentru alergii este ”o problemă complexă pentru că ele sunt cauzate atât terenului genetic, a unei predispoziție numită atopie, cât și factorilor de mediu.

Dacă trăim într-un mediu urban expus, unde sunt multe plante alergizante și mai este și o atmosferă poluată, aglomerația urbană favorizează apariția alergiilor și a simptomelor.

Prevenția se face adresându-ne direct cauzei. Deci dacă știm că nu avem un teren alergic atunci trebuie să avem cât mai devreme un diagnostic complet ca să știm la ce suntem alergici și atunci trebuie evitat contactul cu plantele responsabile, în cazul celor de primăvară arborii și gramineele, în cazul celor de vară-toamnă, buruienile, cum este ambrozia”, a mai spus dr. Poliana Leru.

De asemenea, mai spune alergologul, putem să reducem contactul cu aceste plante când le cunoaștem, le identificăm și ne expunem cât mai puțin la ele.

”Testele de alergii sunt teste cutanate și teste din sânge, ele pot fi făcute relativ ușor și sunt deja cunoscute și comune, le utilizăm.

Această expunere la plantele alergizante, dacă vorbim de alergiile respiratorii produse de polen, sunt determinate de caracteristicile vegetației dintr-o zonă și ale mediului.

Alergiile sunt cauzate foarte mult expunerii la factorii de mediu, iar aici nu sunt toate lucrurile bine cunoscute, dar se știe că în mediul urban sunt mai mulți pacienți alergici decât în mediul rural”, a mai precizat medicul alergolog.

Vezi și: Siropul bun pentru ciroza hepatică. Fecioru: Cura de tratament, 45 de zile. Se repetă după 3 luni

Alergii, simptome

Potrivit medicului, ”cea mai mare parte a cazurilor de alergii sunt relativ ușoare, cu condiția să fie diagnosticate la timp și să fie tratate. Spontan nu se vindecă decât dacă nu mai vii în contact cu acea substanță, dar poți să dezvolți alergii la alte tipuri de substanțe.

În principiu, cea mai mare parte a alergiilor pot fi controlate, dacă le cunoști și poți să le eviți, și prin tratament. Căci există și tratament preventiv sau care se adresează cauzei, cum este imunoterapia.

Dar există și forme de alergii severe, cum sunt astmul sever, atacurile severe de astm sau astmul acut, sau reacția anafilactică, ce este cea mai severă formă de alergie.

Putem spune că alergiile sunt periculoase pentru că nu întotdeauna le identificăm la timp, pentru că au o evoluției imprevizibilă și pentru că au o evoluție recurentă. Pot să apară în împrejurări pe care nu întotdeauna le putem anticipa.

De aceea, în ansamblu, cred că este o patologie care produce multe probleme, atât populației, cât și medicilor, pentru că și noi ne întâlnim cu cazuri care nu întotdeauna sunt clare și pe care nu întotdeauna putem să le rezolvăm imediat.

Dar este o știință a evaluării factorilor de mediu și este un domeniu extrem de dinamic”, a mai spus medicul.

Pentru a face diferența între rinitele alergice și posibilele viroze, având în vedere că încă suntem în sezonul acestora, medicul a subliniat că nici rinita alergică, nici rinoconjuctivita alergică ”nu dau febră, nu dă afectarea stării generale, mialgii”; mai mult, au un caractere recurent pe care putem să îl legăm de ceva.

”Putem să facem niște conexiuni, se repetă de la an la an în aceeași perioadă și au un pattern asemănător, în general, dar uneori se pot complica, după 1,2, 3 sezoane în care avem simptome nazale și oculare, putem să avem și simptome respiratorii de tipul astmului”, a mai spus medicul.

Alergiile respiratorii, precum rinita, rinoconjunctivita alergică sezonieră, sunt localizate.

Simptomele rinitei alergice:

- strănut

- mâncărime la nivelul nasului

- nas care curge

- congestie nazală.

Simptomele rinoconjuctivitei alergice sunt:

- înroșirea ochilor

- senzația de mâncărime

- strănut

- inflamarea ochilor

- lăcrimare abundentă

- nas care curge.

Vezi și: Schizofrenia, două noi gene de risc. Tulburarea afectează persoanele tinere, bărbați și femei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel