Cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au descoperit că celulele stem din foliculii de păr la șoareci cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi s-au comportat diferit față de cele de la șoareci cu o dietă standard. Semnalele inflamatorii din celulele stem au condus la aceste diferențe, rezultând în cele din urmă subțierea și căderea părului. Aceste date fascinante pun în lumină legătura complicată dintre obezitate și disfuncția organelor.
Este bine cunoscut faptul că obezitatea este legată de dezvoltarea a numeroase boli la om. Bolile de inimă, diabetul și alte afecțiuni sunt extrem de frecvente la persoanele obeze. Cu toate acestea, nu era pe deplin clar modul în care organele corpului se deteriorează în mod specific și își pierd funcționalitatea din cauza obezității cronice.
Într-un studiu recent publicat în Nature (link direct studiu), un grup de cercetători de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU) a folosit experimente de laborator cu model de șoarece pentru a examina modul în care o dietă bogată în grăsimi sau obezitatea indusă genetic poate afecta subțierea și căderea părului.
Ei au descoperit că obezitatea poate duce la epuizarea celulelor stem ale foliculului de păr (HFSC) prin inducerea anumitor semnale inflamatorii, blocând regenerarea foliculului de păr și rezultând în cele din urmă pierderea foliculilor de păr.
Previi efectele nefaste dacă scazi cantitatea de grăsimi și slăbești
În mod normal, HFSC se reînnoiesc fiecare ciclu al foliculului de păr. Aceasta face parte din procesul care permite părului nostru să crească continuu. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, HFSC nu reușesc să se completeze, ducând la mai puține HFSC și, prin urmare, la subțierea părului. Deși persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de alopecie androgenă, indiferent dacă obezitatea accelerează subțierea părului, cum și mecanismele moleculare au fost în mare parte necunoscute. Grupul TMDU și-a propus să abordeze aceste întrebări și a identificat unele dintre mecanisme.
„Dieta bogată în grăsimi accelerează subțierea părului prin epuizarea HFSC-urilor care completează celulele mature care cresc părul, în special la șoarecii bătrâni”, spune autorul principal al studiului Hironobu Morinaga. „Am comparat expresia genică în HFSC între șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și șoareci hrăniți cu dietă standard și am urmărit soarta acelor HFSC după activarea lor. Am constatat că acele HFSC la șoarecii obezi hrăniți cu dietă grasă își schimbă soarta în corneocitele sau sebocitele de pe suprafața pielii, care secretă sebum la activarea lor. Acești șoareci prezintă o pierdere mai rapidă a părului și foliculi de păr mai mici, împreună cu epuizarea HFSC. "
„Chiar și atunci când ai o dietă grasă timp de patru zile consecutive, HFSC-urile prezintă stres oxidativ crescut și semnele de diferențiere epidermică. (...) Expresia genică în HFSC de la șoareci cu dietă bogată în grăsimi a indicat activarea semnalării citokinelor inflamatorii în cadrul HFSC”, a detaliat autorul principal Emi K. Nishimura. „Semnalele inflamatorii din HFSC reprimă în mod izbitor semnalizarea Sonic hedgehog care joacă un rol crucial în regenerarea foliculului de păr în HFSC-uri”.
Cercetătorii au confirmat că activarea căii de semnalizare Sonic Hedgehog în acest proces poate salva epuizarea HFSC. „Acest lucru ar putea preveni căderea părului provocată de dieta bogată în grăsimi”, a spus Nishimura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.