Cum evitați mușcăturile de căpușă. Ce substanțe să folosiți

Dana Lascu |
Data publicării:
Mușcătura de căpușă poate transmite numeroase boli. Foto: Pixabay
Mușcătura de căpușă poate transmite numeroase boli. Foto: Pixabay

Căpușele sunt cel mai active în lunile mai calde și mai umede, din aprilie până în septembrie. Iată ce trebuie să faceți că să nu fiți mușcat de o căpușă și ce substanțe puteți folosi

Căpușele trăiesc în zone cu iarbă, tufișuri sau împădurite, sau chiar pe animale. Petrecerea timpului în aer liber plimbându-vă câinele, campingul, grădinăritul sau vânătoarea vă pot aduce în contact cu o căpușă. Mulți oameni sunt mucați în propriile curți au în grădina blocului.

În principal, le puteți ține la distanță dacă tratați îmbrăcămintea și echipamentele cu produse care conțin 0,5% permetrină, recomandă specialiștii de la Centrele americane pentru  Boli  Transmisibile (CDC, link direct). Permetrina poate fi utilizată pentru a trata atât încălțările, îmbrăcămintea și echipamentele de camping, dar se găsește și sub formă de cremă sau spray pentru piele, și efectul ei protector cel puțin pe haine se păstrează chiar și după prima spălare. Alternativ, puteți cumpăra îmbrăcăminte și articole tratate deja cu permetrină.

Aceiași specialiști recomandă și utilizarea un agent de protecție a mediului (EPA), repelent de insecte, substanță externă care conține DEET, picaridină, ulei de eucalipt de lămâie(OLE), para-mentan-diol (PMD) sau 2-undecanonă (denumit și metil nonil cetonă sau IBI-246). Important e, spun ei, să respectați întotdeauna și cu strictețe instrucțiunile produsului. Și nu utilizați produse care conțin OLE sau PMD la copii cu vârsta sub 3 ani.

Cum eviți contactul cu o căpușă

- Evitați zonele împădurite și cu perii cu iarbă înaltă și așternut de frunze.

- Mergeți în centrul traseelor dacă e vorba de păduri sau trasee montane.

- După ce vă întoarceți acasă: 

a) Verificați hainele de căpușe. Căpușele pot fi transportate în casă pe îmbrăcăminte. Băgați hainele într-un uscător cu temperatură mare timp de 10 minute pentru a ucide căpușele de pe hainele cu care ați fost afară. Dacă hainele sunt umede, poate fi necesar un timp suplimentar. Dacă hainele necesită mai întâi spălare, se recomandă să folosiți apă fierbinte. Apa rece și medie nu va ucide căpușele, arată CDC.

b) Examinați accesoriile și animalele de companie. Căpușele pot călători în casă pe haine și animale de companie, apoi se pot atașa la o persoană mai târziu, deci examinați cu atenție animalele de companie. La fel se pot ascunde într-un rucsac, o geantă etc. 

c) Faceți duș la scurt timp după ce ați venit acasă. S-a dovedit că dușul în decurs de două ore de la intrarea în casă vă reduce riscul de apariție a bolii Lyme și poate fi eficient în reducerea riscului de apariție a altor boli transmise de căpușe. Dușul poate ajuta la spălarea căpușelor neatașate și este o bună oportunitate de a face o verificare suplimentară.

d) Verificați-vă corpul să nu aveți căpușe, după ce ați fost în aer liber. Efectuați o verificare completă a corpului chiar dacă ați stat în propria curte. Folosiți o oglindă de mână pentru a vizualiza toate părțile corpului. Verificați în mod special aceste părți ale corpului

- Sub brațe,

- În și în jurul urechilor,

- În interiorul buricului,

- În spatele genunchilor,

- În și în jurul părului,

- Între picioar,

- În jurul taliei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel