Cum este afectat auzul din cauza concertelor. Auzul poate fi afectat din cauza concertelor într-o varietate de moduri, în special dacă sunetul la concert este foarte puternic. Acest tip de deteriorare auditivă este numită "traumă sonoră acută" și poate avea mai multe efecte negative.
Nivelul extrem de ridicat al volumului muzicii la concerte poate provoca o scădere bruscă a auzului. Această scădere poate varia în gravitate, dar în unele cazuri poate fi permanentă.
Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL și jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii Interviurile DC MEDICAL și DC News despre acest aspect.
”La concerte sau alte evenimente se petrec în săli mari sau pe stadioane. Cel care și boxele sunt enorme, calibrate astfel încât să audă puternic la cel mai îndepărtat spectatori. Deci cei care sunt în primele rânduri, practic riscul este la ei”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.
”Un exemplu personal am pățit-o la un astfel de concert. Noroc am știut despre ce e vorba și de la concert m-am dus direct la spital să îmi pun perfuzii.
Senzația era foarte dezagreabilă, pentru că pe lângă faptul că nu mai auzi, țiuie urechea permanent și e o senzație de înfundare tare neplăcută a urechii și cumva așa un zgomot care se aude în tot capul și așa relatează și pacienții.
E foarte dezagrabil la unii din cauza nivelului foarte mare al traumei sonore au și amețeli și senzații de vertiști. Deci în momentul în care după un astfel de concert sesizează o modificare, eu cred că e foarte bine măcar să se adreseze unui medic specialist.
Factorul timp este esențial dacă luăm măsuri și instituim un tratament foarte rapid 24 - 48h de la eveniment, șansele de recuperare sunt foarte -mari, cel puțin la primele evenimente”, a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.
Sunetele puternice pot deteriora celulele senzoriale din urechea internă, care sunt responsabile pentru transmiterea sunetelor către creier. Aceasta poate duce la pierderea permanentă a auzului în anumite frecvențe.
Expunerea la sunete la nivele extreme poate provoca apariția tinitusului, care constă în perceperea unui sunet sau țuit persistent în urechi. Acesta poate fi extrem de deranjant și afecta calitatea vieții.
După un concert puternic, unele persoane pot experimenta o creștere a sensibilității la zgomot, cunoscută sub numele de hiperacuzie. Sunetele obișnuite pot deveni dureroase sau deranjante.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.