Boala Alzheimer, un tip de demență care afectează aproximativ 32 de milioane de persoane din întreaga lume, este considerată a fi cauzată de acumularea proteinelor beta-amiloid și tau în creier.
Cercetătorii de la Oregon Health and Science University au demonstrat pentru prima dată cum sistemul glimfatic al creierului elimină deșeurile care ar putea cauza probleme mai târziu în viață.
Această descoperire subliniază importanța unui somn de calitate pentru ca sistemul de eliminare a deșeurilor din creier să funcționeze corect. Cu toate acestea, rămâne neclar în ce măsură aceste constatări pot avea implicații pentru boala Alzheimer și alte forme de demență.
Juan Piantino, profesor asociat de pediatrie în cadrul Diviziei de Neurologie din cadrul Facultății de Medicină și membru al facultății Secției de Neuroștiințe a Institutului de Cercetare Pediatrică Papé Family de la Universitatea de Sănătate și Știință, a explicat că eliminarea acestor proteine este esențială pentru sănătatea creierului, dar procesul este puțin înțeles. Studiul subliniază importanța măsurilor legate de stilul de viață, cum ar fi somnul de calitate, pentru a menține funcționarea eficientă a sistemului de eliminare a deșeurilor.
Ce este sistemul glimfatic
Termenul „glimfatic” a fost inventat de Maiken Nedergaard, un neurolog danez, pentru a descrie sistemul de eliminare a deșeurilor din creier. Celulele gliale, care sunt vitale pentru acest sistem, sunt adesea ignorate în comparație cu neuronii.
Acestea protejează, hrănesc și izolează neuronii și joacă un rol în sistemul imunitar și în sistemul glimfatic. Astroglia, un tip de celulă glială, este importantă pentru rolul său în canalele aquaporin-4, care permit lichidului cefalorahidian să pătrundă în sistemul nervos central, oferind protecție mecanică și imunologică.
Sistemul glimfatic, paralel cu arterele, utilizează, de asemenea, circulația sanguină pentru a menține lucrurile în mișcare, determinând schimbul de compuși între spațiul interstițial și lichid cerebrospinal. Sistemul glimfatic se conectează cu sistemul limfatic la nivelul durei, o membrană groasă care acoperă sistemul nervos central.
Foto: Freepik @EduKids
O tehnologie specială de imagistică descoperă sistemul de "eliminare a deșeurilor" al creierului
Un studiu realizat de Piantino și echipa sa a implicat cinci participanți care au fost supuși unei neurochirurgii pentru îndepărtarea tumorilor cerebrale. În timpul operației, aceștia au injectat în lichidul cefalorahidian un agent de contrast pe bază de gadoliniu, care s-a deplasat apoi la nivelul creierului.
După intervenția chirurgicală, participanții au fost supuși unui RMN cu recuperare de inversie atenuată de fluid (FLAIR) la 12, 24 sau 48 de ore pentru a observa modul în care agentul de contrast s-a răspândit în creier. FLAIR permite vizualizarea detaliată a răspândirii agentului de contrast în creier.
Studiul a confirmat existența unui sistem de eliminare a deșeurilor în creier prin intermediul rețelei sale de spații perivasculare, care sunt zone pline cu lichid în jurul vaselor mici de sânge. Creierul generează deșeuri, care trebuie să fie eliminate.
La șoareci, creierul face să circule lichidul prin canale specifice, similar unei persoane care spală vasele pe chiuveta din bucătărie. Cu toate acestea, nimeni nu a demonstrat că acest model este valabil la om.
Noul studiu demonstrează că lichidul intră în aceste canale și este împins în țesut, așa cum s-a observat la șoareci, ceea ce face ca această descoperire să fie crucială în înțelegerea eliminării deșeurilor din creier.
Somnul de calitate este esențial pentru sănătatea creierului
Cercetările efectuate de Piantino și echipa sa au arătat că un somn adecvat poate avea un impact pozitiv asupra sistemului glimfatic al creierului, care este responsabil pentru eliminarea deșeurilor.
Aceștia cred că îmbunătățirea somnului ar putea fi o modalitate crucială de a îmbunătăți eliminarea deșeurilor. Studiază în prezent medicamente care pot îmbunătăți eliminarea deșeurilor și explorează, de asemenea, modalități de îmbunătățire a eliminării deșeurilor fără medicamente.
Există legături cu demența?
Studiul urmărește să înțeleagă sistemul de eliminare a deșeurilor din creier, care ar putea contribui la prevenirea bolii Alzheimer și a altor demențe. Cu toate acestea, neurologul Clifford Segil, care nu este implicat în cercetare, și-a exprimat entuziasmul cu privire la dezvoltarea imagisticii RMN pentru a obține imagini ale sistemului glimfatic al creierului. Acesta nu se așteaptă ca prezența unui sistem limfatic sau a unui sistem glimfatic al sistemului nervos central să aibă semnificație clinică în afara neuro-oncologiei și a bolilor neuro-infecțioase.
De asemenea, el a clarificat faptul că sistemul limfatic joacă un rol în răspândirea infecțiilor și a cancerului și că sistemul glimfatic al sistemului nervos central nu poate transporta proteine în interiorul sistemului nervos central.
Clifford Segil a remarcat, de asemenea, că participanții la studiu au avut tumori cerebrale îndepărtate chirurgical înainte de imagistica RMN, sugerând că sistemele limfatice pot diferi de persoanele sănătoase. Acesta speră să vadă studii similare la pacienții cu infecții ale sistemului nervos central și boli cerebrale metastatice, precum și la unii oameni sănătoși.
Segil consideră că imagistica glimfatică va ajuta neurologii să trateze tumorile și infecțiile cerebrale, dar nu și neurologii cognitiv-comportamentali să diagnosticheze sau să trateze pacienții cu pierderi de memorie sau demențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.