Mircea Dediu, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale și șeful Secției Oncologie Medicală din Centrul Oncologic SANADOR, spune că suspiciunea de cancer apare în urma unor simptome ”adesea nespecifice” pentru care pacientul se adresează medicului de familie.
”Medicul de familie trebuie să aibă inspirația și abilitatea să suspicioneze o posibilă dezvoltare tumorală. În măsura în care apare această suspiciune, de regulă, se merge mai departe cu evaluări imagistice - tomografie computerizată, RMN - în funcție de simptomatologia care este preponderentă. Iar dacă aceste investigații imagistice susțin diagnosticul tumoral, următoarea etapă foarte importantă este prelevarea a ceea ce se cheamă biopsie, un fragment tumoral pentru a fi evaluat la microscop și a se decide asupra naturii tumorale putând fi o tumoră malignă sau benignă. Iar această procedură se face prin intervenția colegilor intervenționiști”, explică medicul Mircea Dediu.
Potrivit acestuia, fragmentul e trimis către laboratorul de anatomie patologică unde e evaluat microscopic și se stabilește natura tumorii, dar și se confirmă dacă e vorba sau nu de cancer. Apoi se face o stadializare - o tomografie mai extinsă - ca să se observe măsura în care tumora a dus sau nu la metastaze. Următorul pas e crearea unei comisii multidiciplinare care va preciza care este strategia cea mai potrivită în urma investigațiilor făcute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.