”Nimic nu se compară cu o porție de popcorn când vizionăm un film bun, nu-i așa? Cu sare, cu unt, cu cașcaval, ne lasă gura apă numai când ne gândim. Însă, cum se obține popcornul, adică binecunoscutele floricele?”, așa începe un scurt filmuleț realizat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, postat pe Facebook.
Ideea filmulețului face parte dintr-un proiect al profesorului Vodnar numit ”Știință cu sare și piper”, prin care oferă explicații pe înțelesul tuturor la varii procese științifice.
Explicația științifică din spatele popcornului:
”Când popcornul e preparat la cuptorul cu microunde, microundele interacționează, de fapt, cu moleculele de apă din boabele de porumb. Astfel, microundele pun în mișcare apa conținută în miezul boabelor de porumb transformând apa în abur. Aburul din interiorul boabelor de porumb nu poate fi eliberat datorită structurii puternice a învelișului bobului ducând la creșterea presiunii în interiorul bobului, atingându-se o presiune de 9 ori mai mare față de presiunea atmosferică. Acesta este momentul în care se întâmplă explozia învelișului, iar forța aburului determină ca amidonul din interiorul bobului să expandeze”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.