Cum devii un magnet pentru țânțari și ce trebuie să știi pentru a te proteja. Dr. Tudor Ciuhodaru: Înțepăturile pot deveni letale

Monika Baciu |
Data publicării:
tantari - FOTO: Freepik@jcomp
tantari - FOTO: Freepik@jcomp

Unii oameni sunt mai atrași de insecte decât alții, iar explicația e în sânge, piele, transpirație... și în neatenția noastră. Dr. Tudor Ciuhodaru explică ce îi atrage pe țânțari și ce să facem pentru a evita înțepăturile de țânțari.

Țânțarii nu sunt doar o iritare sezonieră, ci pot reprezenta un pericol real pentru sănătatea noastră. Ințepăturile lor pot cauza infecții grave și chiar, în anumite cazuri, pot deveni letale. Deși majoritatea oamenilor îi consideră doar o neplăcere de vară, este important să înțelegem ce factori ne fac mai vulnerabili la aceste insecte și cum ne putem proteja eficient.

"Cum deveniți un magnet pentru țânțari. Atenție! Nu neglijați aceste insecte. Înțepăturile pot deveni letale. Țânțarii folosesc dioxidul de carbon pe care îl expirăm pentru a ne găsi chiar la o distanță de 50 de metri. Se hrănesc în zori și în amurg - când vântul scade și umiditatea crește.
Când/cum deveniți un magnet pentru țânțari:

Factorii genetici: 20% dintre oameni sunt extrem de căutați de țânțari - predispuși probabil datorită unor factori metabolici cu determinism genetic.

Grupa de sânge O (83% mai multe șanse să fii înțepat), la polul opus grupa A.

Femeile (pieile subtiri), gravidele și persoanelele voluminoase (conform Sujay Dutta, din cadrul secției de Boli Infecțioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din California, Statele Unite ale Americii). NU copiii.

Sportivii - Țânțarii iubesc transpirația (cu cei peste 400 de compuși chimici), mai ales acidul lactic din aceasta. Și suplimentele care cresc cantitatea de acid uric și lactic în respirație.

Alcoolul - este singura băutură care ademenește aceste insecte. Nu există niciun aliment care înlătură țânțarii (poveștile conform cărora usturoiul sau bananele îndepartează țânțarii sunt simple povești), dar

Carența de vitamina B1 îi atrage.

Culoarea neagră și parfumurile (dulci, floarale) îi atrag - iar pentru "camuflaj" (alb, roz, galben, verde deschis)",  a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.

Cum devii un magnet pentru țânțari și ce trebuie să știi pentru a te proteja. Dr. Tudor Ciuhodaru Înțepăturile pot deveni letale - FOTO: Freepik@EyeEm

Cum te protejezi de țânțari

Pentru a preveni înțepăturile și a reduce riscul de infecții, există câteva măsuri esențiale care pot fi luate.

"Folosit din 1957, insectifugul dietiltoluamid (DEET) continuă să fie cea mai bună alegere pentru a vă proteja (concentrațiile de 30% DEET sunt cele eficiente în prevenirea înțepăturilor dar sunt utilizate și cele între 10% și 60%).

Sunt și variante naturale (bazate pe eucalipt și ulei de lămâie) care pot avea efectele unui insectifug cu o concentrație mică DEET. Respectați regulile de igienă. Folosiți un săpun mentolat, scade aciditatea pielii și maschează mirosul uman.

Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale", mai explică dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Semnale de alarmă

”Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.

Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.

Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau

b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)"explică dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Valeriu Tabără a murit

29 apr 2025, 12:21
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel