Grădina, obiceiuri alimentare. Cercetătorii de la Universitatea din California din San Francisco s-au asociat cu Valley Verde, o organizație de grădină urbană bazată pe comunitate în județul Santa Clara, California, ca să înțeleagă mai bine percepțiile participanților privind beneficiile pentru sănătate și acceptabilitatea programelor de grădinărit pentru locuințe urbane.
"Acest model de acasă poate juca un rol vital în agricultura urbană și are potențialul de a avea un impact direct sănătate, legând grădina de gospodărie", susține autorul principal al studiului, Kartika Palar de la Departamentul de Medicină al Universității din California San Francisco, SUA, potrivit sciencedaily.
La studiu au participat 32 de oameni, în mare parte hispanici/latini și femei - în programul de grădinărit din Valea Verde pentru un an. Programul servește o populație predominant scăzută și imigrantă și oferă cunoștințele, abilitățile și instrumentele necesare pentru a-și dezvolta propriile grădini de legume ecologice.
Cei din organizație le-au ținut 10 ateliere lunare pentru fiecare participant, axate pe dezvoltarea abilităților de grădinărit ecologic, precum și pe educația nutrițională – legat de creșterea aportului de legume, fructe și cereale integrale, strategii de cumpărături sănătoase, rețete sănătoase. Participanții au fost intervievați înainte, în timpul și după program ca să se vadă ce au învățat și cum au pus în practică cele învățate.
Grădina, obiceiuri alimentare. Ce zic participanții
Aproape fiecare participant a indicat că a mâncat mai multe legume și fructe din cauza programului, menționând permisivitatea crescută, accesibilitatea, prospețimea, aroma și comoditatea produselor din grădină. „Valorez mai mult lucrurile pe care le gătesc și lucrurile pe care le primesc din grădina mea, peste lucrurile pe care le cumpăr", a spus un bărbat de 34 de ani, participant la studiu. "Există o mare diferență ... Mă simt bine că am crescut și mănânc ceva ce am crescut", declară un altul.
Participanții au descris frecvent că au mai puțin stres, precum și o creștere a exercițiilor fizice și scăderea comportamentului sedentar atât pentru adulți, cât și pentru copii. Grădina a dus la mai multă activitate fizică din cauza nevoii de apă, îngrijirea de buruieni, recoltare și plantare la intervale regulate. Studiul sugerează un model de grădinărit urban care integrează grădinăritul de acasă cu nutriție adecvată cultural și educația de grădinărit are potențialul de a îmbunătăți o serie de comportamente de sănătate care sunt esențiale pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, în special în rândul gospodăriilor hispanice/latine cu venituri mici.
"Agricultura urbană este o resursă comunitară importantă care poate contribui nu numai la nutriție și sănătate, ci și la dezvoltarea urbană și conexiunea socială", a declarat Dr. Sheri Weiser, MD, autorul principal al studiului. Ea a mai afirmat că îmbinarea grădinăritului urban pentru locuințe cu educația nutrițională este o strategie inovatoare care contribuie la reducerea bolilor ca diabetul.
Studiul complet, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.