Cum apare ciroza și de ce alcoolul nu e singurul vinovat. Irinel Popescu: Tratamente foarte eficiente care duc la dispariția virusului

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum apare ciroza - Foto: Freepick
Cum apare ciroza - Foto: Freepick

Cum apare ciroza și care este principala cauză. Mulți cred că alcoolul este singurul vinovat, dar iată care este adevărul.

Ciroza este o cicatrizare severă a ficatului, o afecțiune gravă ce poate fi cauzată de multe forme de boli și afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita sau alcoolismul cronic.

De fiecare dată când ficatul este rănit, fie din cauza consumului excesiv de alcool, fie din altă cauză, cum ar fi o infecție, acesta încearcă să se repare. În acest proces, se formează țesut cicatricial. Pe măsură ce ciroza se agravează, se formează din ce în ce mai mult țesut cicatricial, ceea ce îngreunează sarcina ficatului de a-și face treaba. Ciroza avansată pune în pericol viața.

Afectarea ficatului cauzată de ciroză nu poate fi, în general, anulată. Dar dacă ciroza hepatică este diagnosticată la timp și cauza care stă la baza acesteia este tratată, se pot limita daunele ulterioare.

Întotdeauna, ciroza este asociată cu un consum de alcool, chiar dacă această boală apare și în alte condiții.

"De la ciroză a apărut și transplantul de ficat. Ciroza înseamnă transformarea ficatului, cel care ne ajută să metabolizăm alimentele și are multe funcții, are sute de funcții, într-un țesut fibros care nu mai poate să îndeplinească niciuna dintre funcții sau aproape niciuna.

La acest proces de fibrozare a ficatului pot fi mai multe cauze, unele chiar boli metabolice cum ar fi boala Wilson care înseamnă depunerea de cupru în ficat și încet, încet, ficatul devine cirotic și nu mai funcționează", a declarat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, în podcastul lui Cătălin Măruță.

Care sunt principalele cauze ale cirozei, mai periculoase decât alcoolul

 

"O glumă zice că 40% dintre accidente, statistic, se produc din cauza alcoolului. Asta înseamnă că 60% din cei care fac accidente beau apă chioară.

Există un anumit tip de ciroze alcoolice, după cum există un procent de ciroze post-hepatitice și aici ambele virusuri și B și C sunt dușmani teribili ai ficatului.

Din fericire, față de virusul hepatitei C s-au descoperit tratamente care sunt foarte eficiente care pot duce la dispariția virusului. Față de hepatit B este ceva mai greu și hepatita B este încă o cauză de ciroză.

Cauzele majore sunt alcoolul și virusurile hepatitice, dar mai sunt și altele.

Și foarte recent este această steatoză hepatică de care vorbește toată lumea", a mai spus medicul Irinel Popescu.

Ciroza - simptome

 

Adesea, ciroza nu prezintă simptome până când leziunile hepatice sunt grave. Atunci când apar simptome, acestea pot include:

- Oboseală

- Sângerare sau vânătăi cu ușurință

- Pierderea poftei de mâncare

- Greață

- Umflături la nivelul picioarelor, picioarelor sau gleznelor, numite edeme

- Pierdere în greutate

- Mâncărimi ale pielii

- Colorație galbenă la nivelul pielii și al ochilor, numită icter

- Acumularea de lichid în abdomen, numită ascită

- Vase de sânge în formă de păianjen pe piele

- Roșeață în palmele mâinilor

- Unghii palide, în special la degetul mare și la arătător

- Vârfurile degetelor se extind și devin mai rotunde decât de obicei.

- În cazul femeilor, absența sau pierderea menstruației care nu are legătură cu menopauza

- Pentru bărbați, pierderea apetitului sexual, micșorarea testiculelor sau mărirea sânilor, cunoscută sub numele de ginecomastie

- Confuzie, somnolență sau dificultăți de vorbire.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel