Cum alegem șamponul și ce se întâmplă dacă folosim balsamul și pe scalp. Sănătatea părului depinde de foarte mulți factori. Unii dintre aceștia sunt chiar consecința alegerilor noastre. Dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe cât de des trebuie să ne spălăm pe cap și care sunt greșelile de evitat.
”Un ritm normal de spălare al scalpului este 4-5 zile. Sunt persoane care obișnuiesc să facă acest lucru zilnic sau la două zile. Acest lucru nu este chiar bine pentru că un nivel de sebum pe scalp este necesar pentru acest echilibru normal care să fie păstrat. Dacă nivelul de sebum care ne protejează nouă scalpul este perturbat și ne spălăm mult mai des de atât, atunci acel echilibru nu mai există și se întâmplă să apară tot felul de afecțiuni. Aici putem vorbi despre seboree la nivelul scalpului, adică exces de sebum la nivelul scalpului.
Ne mai putem confrunta și cu reversul, adică un păr foarte uscat pentru că folosind tot timpl aceste șampoane care îndepărtează acest nivel de sebum în exces, sebum care în mod normal trebuie să existe, atunci putem confrunta cu aceste probleme care pot contribui la căderea firului de păr.
Ciclul normal de spălare al scalpului est la 4-5 zile”, a explicat dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.
Când și cum se folosește balsamul de păr
Balsamul este, de obicei, al doilea pas după spălarea părului. În timp ce șamponul este formulat special pentru a curăța transpirația, celulele moarte ale pielii și produsele de păr, balsamul face părul mai moale și mai ușor de aranjat. De asemenea, acesta protejează firul de păr de deteriorare.
Cele mai multe șampoane folosesc substanțe chimice care sunt dure pentru foliculii de păr. În plus, părul abia spălat poate fi uscat, tern și greu de coafat. Balsamurile au alcooli grași, umectanți și uleiuri pentru a face părul moale și flexibil. Unele au proteine pentru a lega temporar vârfurile despicate, iar altele au agenți de îngroșare pentru a face părul să se simtă mai plin.
Părul uscat și deteriorat poate fi static, deoarece are o sarcină negativă. Ingredientele de condiționare au o încărcătură pozitivă, așa că se agață de păr și îl fac mai puțin static.
Atunci când alegeți un balsam, cel mai important este să alegeți tipul potrivit pentru tipul dumneavoastră de păr și de piele. Diferite formulări oferă beneficii diferite și au efecte secundare potențiale diferite.
”Balsamul nu se folosește niciodată pe scalp. Se folosește doar pe lungimea firului de păr, iar nivelul de șampon pe care îl folosim nu trebuie să fie în exces. Acesta trebuie să fie adaptat scalpului nostru.
Și pentru acest lucru este necesară o vizită la medicul dermatolog pentru a vedea ce tip de șampon ni se recomandă, dacă suferim de seboree la nivelul scalpului sau de un păr uscat. Trebuie să facem o vizită la dermatolog și să se adapteze, inclusiv, șamponul pe care îl folosim”, a mai explicat dr. Pavelina Andrei.
Cum se aplică balsamul de păr
- Spălați-vă părul. Clătiți tot șamponul.
- Folosiți cantitatea de balsam recomandată pe flacon (de obicei, cam cât o alună).
- Întindeți-l uniform pe vârfurile părului. Pentru părul lung, întindeți-l de la nivelul bărbiei și în jos. Nu aplicați balsamul pe scalp.
- Treceți-vă degetele sau un pieptene cu dinți largi prin vârfurile părului pentru a încorpora balsamul.
- Lasă-l să rămână pe păr pentru câteva momente, urmând instrucțiunile de pe etichetă. Aceasta este de obicei de 1 minut.
- Clătiți temeinic balsamul, notează Healthline.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.