Cum afectează detergenții de rufe sănătatea. Ce se întâmplă cu apa după ce sunt spălate rufele

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cum afecteaza detergentii foto:freepik@fabriaksimf
cum afecteaza detergentii foto:freepik@fabriaksimf

Cum afectează detergenții de rufe sănătatea. De ce să folosești detergenți biodegradabili.

Cum afectează detergenții de rufe sănătatea. Creșterea conștientizării asupra aditivilor nocivi din alimentele noastre, cosmetice și produse de îngrijire personală este în plin avânt, însă produsele de spălat rufele sunt adesea trecute cu vederea. Cu toate acestea, detergenții și balsamurile de rufe convenționale pot lăsa în urmă reziduuri chimice pe îmbrăcăminte, reziduuri ce sunt absorbite cu ușurință de piele, asemenea unei bureți care absoarbe tot ce intră în contact cu el. Aceste substanțe chimice pot înlătura uleiurile naturale de pe piele și pot provoca diverse probleme, de la iritații ușoare la reacții alergice severe. Detergenții convenționali pot fi în special problematici pentru persoanele cu piele sensibilă sau alergii, deoarece pot cauza iritații, inflamații sau exacerbări ale eczemelor. Aromele sintetice, alături de alți agenți duri, sunt adesea principalul vinovat din spatele acestor efecte adverse.

Vezi și: De ce avem nevoie de somn. Câte ore trebuie să dormim pe noapte

Ce se întâmplă cu apa după ce sunt spălate rufele?

Atunci când faci se spală rufele, cea mai mare parte a apei se duce pe canal și ajunge în cele din urmă la o stație de epurare a apelor uzate. Aici, este filtrată printr-o varietate de procese înainte de a fi deversată înapoi în râuri sau oceane – sau reutilizată pentru alte scopuri, cum ar fi irigarea sau aplicațiile industriale. În funcție de locul în care trăiești, acest proces ar putea fi mai mult sau mai puțin eficient; unele zone pot folosi tehnologii avansate, cum ar fi filtrarea prin membrane, pentru a curăța apele uzate înainte de eliberare. În timp ce procesul de epurare a apelor îndepărtează contaminanții mai mari, substanțe chimice nocive cum ar fi fosfații (un ingredient comun în detergenții tradiționali) ajung adesea în cursurile de apă.

Este important de menționat că nu toată apa folosită în spălătorie ajunge la o stație de epurare a apelor uzate; o parte din ea se evaporă pur și simplu din mașinile noastre de spălat și intră în atmosferă. Pentru a minimiza acest impact asupra mediului, este indicat să folosești un detergent hipoalergenic, care este ecologic și lipsit de substanțe chimice dure precum fosfații, conform Ecology Works.

În plus, spălarea cu apă rece în loc de apă caldă va reduce consumul de energie și va contribui la scăderea amprentei de carbon.

Multe branduri convenționale de detergenți din magazine sunt pline de substanțe chimice care nu sunt sigure pentru oameni, animalele de companie și mediul înconjurător. Evitarea acestor substanțe periculoase este necesară pentru îmbunătățirea sănătății umane și a sănătății planetei noastre.

Când folosești detergentul parfumat pentru rufe, spălatul nu doar că face hainele să miroasă plăcut, ci și distribuie un miros specific în jurul casei tale. Cu toate acestea, multe substanțe chimice parfumate sunt legate de cancer, perturbarea hormonilor și alte probleme cronice de sănătate. Chimicalele parfumate pot irita pielea și pot provoca roșeață, arsuri, mâncărime și erupții cutanate. Ele pot declanșa, de asemenea, exacerbări ale eczemelor și pot agrava psoriazisul. Coloranții sintetici pe care companiile de detergent pentru rufe îi adaugă produselor lor nu adaugă niciun puterii de curățare. Însă provoacă multe reacții alergice și iritații ale pielii.

Institutul Național al Sănătății (NIH) avertizează, de asemenea, că 1,4-dioxana este "cel mai probabil un carcinogen uman".

Impactul detergenților convenționali pentru rufe asupra mediului

Toți am auzit despre efectele devastatoare ale resturilor de gunoi în oceanele noastre și despre daunele pe care le provoacă vieții marine. Cu toate acestea, există și un alt pericol rar discutat – consecințele ingredientelor găsite în produsele de uz casnic, cum ar fi detergenții convenționali pentru rufe.

Atunci când aceste produse sunt deversate în scurgerile noastre după utilizare, ele ajung în râuri, lacuri și oceane, unde pot polua cursurile de apă și pot afecta viața sălbatică. De exemplu, prezența fosfaților în scurgerea detergentului de rufe declanșează înfloriri algale, care sufocă viața acvatică de oxigen.

Ce putem face?

Vestea bună este că putem lua măsuri pentru a reduce sau chiar elimina impactul detergentilor de rufe convenționali asupra oceanelor noastre și a vieții marine. Primul pas este să fim conștienți de tipurile de substanțe chimice care pot fi eliminate în canalizare de fiecare dată când spălăm rufe.

Cum să faci spălatul mai eco-friendly

Cu starea actuală a mediului, este mai important ca niciodată să ne asigurăm că ne facem partea pentru a proteja planeta. Un domeniu în care putem îmbunătăți cu toții este modul în care spălăm hainele. Iată câteva sfaturi despre cum să faci spălatul mai eco-friendly, spălând în apă rece, uscând hainele pe sfoară atunci când este posibil și folosind un detergent de rufe 100% biodegradabil.

Spală în apă rece

Majoritatea energiei folosite pentru spălarea hainelor este destinată încălzirii apei. Pentru a economisi energie și apă, încearcă să speli cele mai multe dintre articolele tale vestimentare în apă rece sau călduță în loc de apă fierbinte. Majoritatea detergenților moderni sunt concepuți să funcționeze la fel de bine în temperaturi mai scăzute, deci nu va trebui să te îngrijorezi că sacrifici curățenia pentru durabilitate. De asemenea, ajută la menținerea aspectului nou și prelungit al hainelor tale, evitând micșorarea datorată căldurii. 

Uscarea hainelor pe sfoară când este posibil

Uscarea pe sfoară este una dintre cele mai vechi metode de uscare și rămâne una dintre cele mai eco-friendly metode și astăzi. Uscarea pe sfoară elimină necesitatea utilizării unui uscător electric sau pe gaz, care folosește o cantitate semnificativă de energie și contribuie semnificativ la amprenta ta de carbon. Uscarea pe sfoară ajută, de asemenea, hainele să dureze mai mult, deoarece sunt mai puțin expuse la uzura provocată de mișcarea în interiorul unui uscător. Și dacă locuiești undeva unde soarele își trimite razele călduroase mult timp, hainele uscate pe sfoară vor avea un miros plăcut și natural în loc de mirosul de la uscător!

Folosește un detergent de rufe biodegradabil

Majoritatea detergenșilor de rufe convenționali sunt fabricați cu substanțe chimice dure care devin poluanți după utilizare. Optează pentru detergenți biodegradabili, lipsiți de substanțe chimice dure și parfumuri artificiale pentru a te asigura că aceste substanțe nu ajung în râurile și oceanele noastre prin scurgerea apelor uzate.

Beneficiile utilizării unui detergent de rufe 100% biodegradabil

Detergenții de rufe biodegradabili conțin ingrediente care sunt blânde, atât cu pielea, cât și cu mediul înconjurător. Spre deosebire de detergenții convenționali, detergenții biodegradabili nu conțin substanțe chimice dure sau parfumuri sintetice care ar putea dăuna sănătății umane sau mediului. În plus, detergenții biodegradabili se descompun mult mai bine, ceea ce ajută la reducerea poluării mediului, fără a compromite curățenia sau confortul hainelor tale.

În cele din urmă, folosirea de detergenți biodegradabili atunci când speli hainele îți va ajuta să faci rutina de spălat mai eco-friendly. Acești detergenți conțin mai puține substanțe chimice dure decât detergenții tradiționali și sunt biodegradabili, ceea ce înseamnă că nu vor dăuna vieții sălbatice sau vor polua apele dacă ajung în râuri sau oceane prin scurgerea apelor uzate.

Vezi și: Microplasticele, pericol pentru sănătate. A infiltrat oceanele și aerul pe care îl respirăm. Cât de nociv poate fi

Soluția la această problemă vine prin adoptarea unor practici eco-friendly în rutina noastră de spălat. Folosirea detergenților de rufe biodegradabili, spălarea în apă rece și uscarea hainelor pe sfoară reprezintă pași importanți în direcția protejării sănătății noastre și a mediului înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel