Cum afectează cafeaua somnul profund și odihnitor. Cât durează efectele cofeinei și de la ce oră să nu mai bei cafea

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum afecteaza cafeaua somnul REM Foto: Freepik @ delirisfilms @ denamorado
Cum afecteaza cafeaua somnul REM Foto: Freepik @ delirisfilms @ denamorado

Cum afectează cafeaua somnul profund și odihnitor . Află care sunt efectele excesului de cofeină și de ce întârzie debutul somnului.

Jumătate din populația globului are probleme cu somnul; cu toate acestea, un somn adecvat este vital pentru o bună sănătate generală.

În timp ce utilizarea cofeinei pentru energie în timpul zilei poate ajuta, aceasta poate duce la alte probleme de somn.

Cercetătorii au găsit acum dovezi suplimentare că cofeina afectează tiparele de somn și chiar fluxul sanguin cerebral prin intermediul unui model de șoarece. Cofeina a întârziat debutul somnului REM, dar a făcut ca șoarecii să aibă un somn mai solid.

Vezi și: Cele 10 flori pe care să nu le faci niciodată cadou. Greșeala pe care ai făcut-o mereu

Dacă aveți probleme cu somnul, nu sunteți singuri. Până la jumătate din populația lumii are insomnie.

Iar a dormi suficient în fiecare zi este vital pentru sănătate. Cercetări anterioare au legat deficitele de somn de șapte dintre cele 15 cauze principale de deces, inclusiv diabetul, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și accidentele.

Atunci când oamenii sunt obosiți în timpul zilei din cauza lipsei unui somn adecvat, de multe ori vor căuta ceva care să le dea energie. De multe ori, aceasta este o băutură care conține cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau o băutură energizantă.

Cu toate acestea, efectele stimulatoare ale cofeinei nu sunt permanente. Iar cercetările anterioare arată că aportul de cofeină poate duce la alte probleme de somn.

Vezi și: Poluarea aerului și consecințele devastatoare pentru sănătate. Crește rezistența la antibiotice și este asociată cu un risc crescut de cancer în anumite cazuri

Cum afectează cofeina modelele de somn și somnul REM

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit un model de șoarece căruia i s-au aplicat microcipuri minim invazive și un sistem de înregistrare video pentru a înregistra obiceiurile fiziologice și comportamentale ale șoarecilor pe o perioadă extinsă de timp.

În starea lor naturală, oamenii de știință au observat că șoarecii au în mod constant o "siestă" sau un somn scurt în timpul ultimei părți a fazei lor de veghe. Atunci când li s-a administrat cofeină, șoarecii nu au mai făcut acest somn scurt.

"Acești șoareci - și, posibil, unii oameni - sunt programați genetic să aibă o "siestă" ca parte a modelului lor normal de somn", a explicat Dr. Andrew Charles, profesor de neurologie și unul dintre autorii principali ai acestui studiu.

"De asemenea, ați descoperit că șoarecii au compensat întârzierea debutului somnului cauzată de cofeina zilnică printr-un somn mai solid și prin "somnul de noapte"", a mai spus el.

Creșterea fluxului sanguin cerebral cu cofeină

În timpul studiului, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că fluxul sanguin cerebral al șoarecilor era mai mare atunci când erau treji și mai mic în timpul somnului. Cu toate acestea, a existat o excepție în timpul perioadelor de somn REM, când au existat creșteri mari ale fluxului sanguin cerebral.

"Am descoperit că, în condiții de control (adică fără cofeină), somnul REM a fost asociat cu creșteri mari ale fluxului sanguin cerebral, despre care credem că ar putea fi implicat în funcția somnului REM", a explicat Dr. Charles.

Șoarecii care au consumat cofeină au avut de fapt o reducere a fluxului sanguin cerebral în timp ce erau treji și o creștere semnificativă a fluxului sanguin cerebral în timpul somnului.

"Cofeina consumată în timpul stării de veghe la șoareci a dus la o creștere semnificativă a fluxului sanguin cerebral în timpul somnului non-REM și a sporit creșterea fluxului sanguin în timpul somnului REM", a continuat el. "Speculăm că acest flux sanguin cerebral crescut ar putea juca un rol în efectele neuroprotectoare ale cofeinei prin creșterea eliminării deșeurilor cerebrale în timpul somnului."

Cât durează efectele cofeinei?

Cofeina este un stimulant care ajută la stimularea temporară a activității creierului și a sistemului nervos.

Este o substanță chimică naturală care se găsește în peste 60 de tipuri de plante, inclusiv în boabele de cafea, nucile kola, boabele de cacao și frunzele de ceai.

Pentru a consuma cofeină, majoritatea oamenilor consumă băuturi care includ acest stimulent, inclusiv cafea, ceai, băuturi energizante, ciocolată caldă și băuturi răcoritoare. Există, de asemenea, unele batoane proteice și chiar unele medicamente care conțin cofeină.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) sugerează ca adulții să consume doar până la 400 de miligrame de cofeină pe zi, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ patru până la cinci cești de cafea.

Atunci când cofeina intră în organism, începe să își facă efectul destul de repede, atingând vârful în sânge în 30 până la 60 de minute. Efectele cofeinei pot include creșterea ritmului cardiac, a respirației, a energiei fizice și a vigilenței mentale. Cât timp durează aceste efecte poate depinde de persoană și de cantitatea de cofeină consumată. Cofeina are de obicei un timp de înjumătățire de cinci ore, ceea ce înseamnă că este nevoie de acest interval de timp pentru ca organismul să elimine jumătate din ea.

Efectele cofeinei asupra sănătății 

Dacă o persoană consumă prea multă cofeină, poate avea unele efecte negative, inclusiv:

- Dureri de cap

- Nervozitate

- Anxietate

- Bătăi rapide ale inimii

- Amețeli

- Stomac deranjat

Studiile anterioare arată că un consum moderat de cofeină poate avea un efect pozitiv asupra pierderii în greutate și a performanței sportive și poate ajuta la protejarea organismului împotriva unor boli precum Alzheimer, boli de ficat, cataractă, pietre la rinichi și chiar anumite tipuri de cancer.

Alte cercetări au arătat că cofeina poate provoca unele efecte potențial dăunătoare, cum ar fi depresia și anxietatea, creșterea nivelului de zahăr din sânge, migrene și un impact negativ asupra sarcinii.

Studiile anterioare arată că cofeina poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra somnului unei persoane. Un studiu publicat în iunie 2023 a constatat că consumul de cofeină reduce timpul total de somn al unei persoane cu 45 de minute și eficiența somnului cu 7%.

Cercetarea publicată în mai 2021 raportează că un consum regulat de cofeină în timpul zilei afectează reglarea somnului REM la bărbați, întârziind începutul somnului circadian REM și, de asemenea, înrăutățește calitatea trezirii.

Când ar trebui să încetez să mai consum cofeină?

Deoarece șoarecii au cicluri diferite de somn și de veghe - și majoritatea dintre noi nu putem "dormi până târziu" în timpul săptămânii - cum s-ar putea transpune aceste constatări la oameni? Ar trebui să nu mai consumăm cofeină după ora 14.00?

"Multe persoane percep  cofeina, în special dacă este consumată mai târziu în timpul zilei, interferează cu calitatea somnului lor", a răspuns Dr. Charles. "Studiile noastre arată cofeina întârzie debutul somnului și, în special, al somnului REM, dar odată ce șoarecii au adormit, au dormit, de fapt, mai solid și au compensat debutul întârziat al somnului prin dormitul mai târziu în "dimineața" lor."

"Pentru majoritatea dintre noi, care nu suntem capabili să dormim mai târziu în majoritatea zilelor, acest debut întârziat al somnului (datorat consumului de cofeină) ar putea fi perturbator, ceea ce poate explica de ce, pentru unele persoane, limitarea cofeinei la orele dimineții este importantă pentru a evita apariția somnului."
- Dr. Charles

Dr. Monique May, medic de familie certificat și consilier medical pentru Aeroflow Sleep, care nu a fost implicată în acest studiu, a declarat pentru MNT că este dificil să ofere sugestii definitive pentru oameni pe baza acestor date, deoarece dimensiunea studiului a fost mică și ciclul zi-noapte de 24 de ore - cu 12 ore de lumină aprinsă și 12 ore de lumină stinsă - nu este probabil să fie tipic pentru majoritatea adulților din societatea actuală.

"În general, recomandarea este de a renunța la cofeină cu patru până la șase ore înainte de culcare. Cu toate acestea, este posibil ca acest număr să trebuiască să fie mărit în funcție de factori precum vârsta, metabolismul, afecțiunile medicale de bază, cantitatea de cofeină consumată și dacă se fumează sau nu țigări."
- Dr. Monique May

Și pentru că efectele cofeinei pot dura câteva ore, Dr. Michael Gallo, medic specialist în medicina somnului, a sugerat să consumați cofeină doar dimineața și cu cel puțin 12 ore înainte de culcare.

"Este posibil ca cofeina să vă întârzie debutul somnului și să vă perturbe arhitectura somnului dacă beți cafea sau consumați orice altceva cu cofeină în decurs de 12 ore înainte de culcare. Cofeina concurează și inhibă efectele unui neurotransmițător numit adenozină; mai exact, cofeina se leagă de receptorii adenozinei și împiedică adenozina să acționeze asupra acestor receptori", a explicat el.

"Adenozina este molecula care ne face să ne simțim somnoroși, așa că, dacă această moleculă nu poate funcționa prin legarea la receptorii săi, atunci nu ne vom simți somnoroși, de unde și scopul cofeinei. Prin urmare, dacă cofeina se află încă în sânge înainte de culcare, probabil că nu veți obține un somn profund, și ar putea întârzia instalarea somnului", a adăugat Dr. Gallo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel