Cum a apărut Centrul OncoGen din Timișoara. Dr Virgil Păunescu explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Virgil Păunescu. Foto: DC Medical
Prof dr Virgil Păunescu. Foto: DC Medical

Prof dr Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre cum a apărut ideea acestui institut și cum a devenit realitate.

 Invitat la emisiunea Academia de SănătateAcademia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof. Dr. Virgil Păunescu a povestit cum a prins viață Institutul Oncogen din Timișoara, în fruntea căruia se află. Totul a început prin 2002 când au descoperit programele finanțate de UE pe care consorțiile și grupurile de cercetare europene doreau să le acceseze. Însă acestea trebuiau să îndeplinească o serie de condiții: să fie prestigioase, să aibă teme în lucru care să prezinte interes pentru UE. "Dar era și o componentă politică care le dădea un oarecare avantaj, bonus", explică prof dr Virgil Păunescu. Era vorba de cooptarea în interiorul lor a unei țări din spațiul est-european. La acea oră, România era țară asociată, deci puteau participa la astfel de competiții.

Următorul pas l-a constituit identificare a posibilului consorțiu sau grup de cercetare câștigător din zecile de aplicanți în ideea să le propună să le fie parteneri. Iar, continuă prof dr Virgil Păunescu, au gândit că Universitatea din Montpellier, care își propusese să studieze celula stem mezemhimală, ar putea fi câștigătoare. Și au avut noroc. Apoi au trimis acestei instituții un CV și așa a început colaborarea. "În 2002 am primit semnalul că nu puteam rămâne unde suntem și că putem construi un institut de la zero, lucrul care-l făceau și e", adaugă directorul Institutului. În 2010 aveau deja 8 ani de pregătire. "Știam destul de bine ce vrem să facem și de ce", adaugă dr Virgil Păunescu.

OncoGen. Construcția

Ridicarea propriu-zisă a imobilul a durat un an și jumătate, însă parte birocratică a durat 5 ani. "În realitate, el este operațional din 2010-2015. A durat cinci ani pentru că sunt foarte multe formalități. Din păcate, manipularea fondurilor europene este greoaie. Este atât de greoaie încât, deși lucrurile s-au mișcat destul de repede, formalitățile legat de anumite procese ne-am adus în situația în care acest centru a fost inaugurat în octombrie-noiembrie 2015", spune specialistul.

OncoGen. La doi pași de Spitalul Județean

Directorul OncoGen precizează că institutul nu aparține universității:

"Nu aparține universității. Nu toate universitățile din România și-au dorit sau au înțeles necesitatea unor centre de cercetare. Drept care, eligibil mai era Spitalul Județean. Ne-am mitat cu acest proiect în apropierea Spitalului Județean".

Un alt motiv pentru alegerea făcută a fost din cauza că universitatea nu dispunea de un teren vacant pentru construcția centrului.
Am considerat că a sta la patru metri de Spitalul Județean aduce un mare beneficiu Spitalului, mai ales că e un spital universitar. Toate spitalele universitare serioase din această lume au afilieri sau au în apropiere centre de cercetare performante. Una din obligațiile de bază ale cadrelor didactice – în afară de procesul didactic și asistența medicală – este cercetarea", afirmă prof dr Virgil Păunescu.

OncoGen. Scurt CV

Virgil Păunescu îndeplinește funcția de director al Institutului OncoGen - un institut de cercetări medicale alăturat Spitalului Județean Timișoara - , de șef al Departamentului de Științe din cadrul UMF Victor Babeș, alăturat Spitalului Județean Timișoara. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel