În ultimele săptămâni spitalele s-au umplut de pacienții infectați cu gripă, viroze sau COVID-19, asta și pentru că restricțiile au fost ridicate de ceva timp, masca nu mai este purtată de aproape nimeni și oamenii se înghesuie peste tot.
Virusul gripal este extrem de agresiv, mult mai puternic comparativ cu varianta Omicron a COVID-19, iar cei mai afecaţi sunt copiii.
"Este întoarcerea la normalitate. Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt în scădere și probabil că vom ajunge la cazuri izolate. Așa că ne întoarcem la cazurile de gripă și la viroze.
Nu este un virus gripal diferit de alte sezoane, dar oamenii care sunt în vârstă și au probleme de sănătate în continuare vor avea complicații prin gripă, prin viroze și în săptămânile care urmează vor crește cazurile de gripă și de viroze și e clar că în afară de profilaxia pe care aș face-o prin vaccinare, e important să ne protejăm", a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, la Antena 3.
COVID-19 vs. ALERGIE. Simptomul care face DIFERENȚA
Diferențele dintre gripă, COVID-19, viroză și alergii
Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, iar boala se tratează în spital sau la domiciliu, după caz, folosind medicație specifică, antivirală.
"Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente.
Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare).
Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp", a spus Teodora Moisil.
În ambele situații medicii susțin că este necesară izolarea pacientului pentru a nu transmite mai departe boala. Pe lângă medicația specifică și simptomatică, se recomadă și consumul cât mai mare de lichide.
Medicii avertizează că gripa este cea mai gravă formă de viroză respiratorie, iar unul dintre aspectele specifice este faptul că debutează brusc și trag un semnal de alarmă cu privire la gripă și la COVID-19, iar odată cu ridicarea restricțiilor este și momentul în care apar virozele respiratorii.
"Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului.
Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul muşchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea", a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, pentru Adevărul.
Pentru persoanele sănătoase, gripa nu este o boală care să prezinte complicații și să conducă la decese sau la internarea în ATI, dar cu toate acestea, există câteva categorii de pacienți care sunt mult mai expuși în fața gripei, iar printre aceștia se numără și femeile gravide și bolnavii cronici.
"Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează şapte zile", a mai spus medicul.
Simptomele virozei respiratorii
Virozele respiratorii sunt mult mai ușoare ca gripa sau ca varianta Omicron a COVID-19.
Virozele respiratorii vin cu simptome precum rinoree, nas înfundat, tuse umedă și febră ușoară în cazul formelor mai grave.
"Prevenţia se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală – purtarea măştii, evitarea spaţiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populaţia să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii", a mai spus medicul Florin Roșu.
"Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A", a conchis Florin Roşu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.