Culoarea scaunului, semnal de alarmă al cancerului de colon. Detaliul pe care trebuie să îl observi

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer de colon - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk
cancer de colon - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk

Culoarea scaunului este un semn timpuriu al cancerului de colon. Se observă în 89% din cazuri.

Cancerul de colon descrie o afecțiune descurajantă care începe în intestinul gros. La fel ca toate formele de cancer, detectarea timpurie îmbunătățește semnificativ șansele de tratament eficient. Acest lucru face ca conștientizarea simptomelor să fie în prim-plan. Din fericire, un expert împărtășește semnul de avertizare "timpuriu" care apare atunci când mergi la toaletă.

Dr. Anthony Antoniou de la Spitalul Princess Grace și Centrul Digestiv din Londra a explicat la ce trebuie să fim atenți.

"Deși cancerul de colon poate prezenta mai multe moduri diferite - inclusiv senzația de balonare, o schimbare în obiceiurile intestinale și dureri abdominale - unul dintre cele mai comune simptome este sângele în scaun, cunoscut și sub numele de hematochezie", a spus dr. Anthony Antoniou, potrivit The Express.

Vezi și: Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant. Care produs este mai eficient dacă transpiri mult

Ce este hematochezia

Cancer de colon - FOTO: Freepik@inthasone

Hematochezia descrie trecerea de sânge proaspăt prin rect și poate fi adesea amestecat în scaun.

"Sângele în scaun poate fi un semn timpuriu pe care îl poți observa cu speranța de a identifica problema devreme, într-un stadiu mai tratabil", a spus expertul.

Mai mult, sângerarea rectală a fost unul dintre cele mai frecvente semne care afectează 89% dintre pacienții cu cancer de colon, conform unei cercetări publicate în jurnalul Annals of the Royal College of Surgeons of England. Echipa de cercetare a investigat principalele semne și simptome ale cancerului colorectal. Oamenii de știință au împărțit pacienții în două grupuri în funcție de cât de avansat era cancerul lor.

Principalul simptom al celor 55 de subiecți în stadiile incipiente a fost hematochezia, urmată de alte schimbări în obiceiurile intestinale.

"Dacă sângele se pierde din intestin, culoarea scaunului se va schimba. Această schimbare de culoare va depinde de locul din intestin de unde se pierde sângele.

Dacă pierderea este în partea superioară a intestinului, scaunul va fi întunecat sau chiar negru. Pierderea de sânge din partea inferioară a intestinului va prezenta sângerare de culoare mai deschisă.

Poți chiar observa sânge pe hârtia igienică după ce te ștergi. Sângele poate fi amestecat cu scaunul sau separat, în funcție de locul din intestin de unde se pierde sângele", a mai spus dr. Antoniou.

Vezi și: Simptomul ascuns al cancerului. Mulți pacienți l-au simțit, dar l-au ignorat. Apare atunci când tumorile eliberează substanțe în sânge

Cancerul de colon, alte simptome

Expertul a recomandat să vezi un medic "imediat" când observi sânge în scaun. Totuși, acesta nu este singurul simptom care poate indica cancerul de colon. De la schimbări în scaun până la balonare, există multe alte semne de avertizare importante de observat.

"Unii oameni pot experimenta alte simptome și semne care ar putea indica cancerul de colon.

Acestea includ o schimbare inexplicabilă în obiceiurile intestinale, cum ar fi constipația sau scaunul mai moale sau chiar schimbarea dimensiunii sau formei scaunului. Alte simptome includ dureri abdominale, disconfort și balonare", a mai subliniat expertul.

Cancerul de colon poate cauza, de asemenea, simptome în afara intestinului, pe care s-ar putea să nu le asociezi imediat cu cancerul de colon, inclusiv oboseală extremă, pierdere în greutate și pierderea apetitului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel