Ți se schimbă culoarea ochilor? De Ce se întâmplă MEDICAL acest lucru

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
culoarea ochilor - FOTO: Freepick
culoarea ochilor - FOTO: Freepick

Culoarea ochilor este determinată de genetică. Sunt momente când aceasta se poate schimba.

Culoarea ochilor este schimbătoare. Dar de ce se întâmplă acest lucru. Genetica determină culoarea ochilor, care adesea se întunecă în primii ani de viață. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește sau iluminarea se schimbă, culoarea ochilor se poate schimba ușor, dar unii oameni caută ajustări de durată, semnificative.

Dacă o persoană dorește să-și schimbe temporar culoarea ochilor, acest lucru este cel mai adesea realizat cu lentile de contact. Există mai multe tipuri disponibile care oferă efecte diferite.

Pentru persoanele care speră să-și modifice permanent culoarea ochilor, este disponibilă operația de implant iris. Cu toate acestea, din cauza riscurilor asociate severe, mulți medici descurajează această opțiune.

Vezi și: Fluoroza dentară, fluor pe dinți sau pete pe dinți, cauze, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le-ai făcut și cum poți să le faci să DISPARĂ

Cum se dezvoltă culoarea ochilor?

Irisul este porțiunea colorată a ochiului.

Irisul poate fi:

- brun

- negru

- verde

- albastru

- alun

- un amestec din aceste culori

O combinație a genelor părinților determină culoarea irisului. Din cauza numeroaselor combinații posibile, culoarea ochilor unui copil poate să nu se potrivească cu cea a unuia dintre părinți.

Vezi și: Cu ce să te speli pe cap pentru a scăpa de mâncărime, mătreață și căderea părului. Marinescu: Important e să fim foarte înțelepte cu părul nostru

De ce se schimbă culoarea ochilor în mod natural?

Culoarea ochilor se poate schimba în timp, dar numai ușor. Culoarea ochilor majorității copiilor se va întuneca în primii ani de viață. În acest timp, organismul produce un pigment mai închis la culoare, cunoscut sub numele de melanină.

Expansiunea sau contracția irisului poate duce, de asemenea, la modificări minore ale culorii ochilor. Acest lucru poate apărea atunci când o persoană:

- își concentrează ochii asupra unui obiect

- petrece timp fie în zone foarte întunecate, fie puternic luminate

- experimentează emoții puternice

Oamenii observă uneori că nuanța ochilor lor se luminează odată cu vârsta. Acest lucru este natural și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, arată Medical News Today.

Schimbarea permanentă a culorii ochilor

În unele părți ale lumii, chirurgia implantului de iris este disponibilă. Acesta a fost dezvoltată pentru a repara sau înlocui irisul în urma bolii sau traumatisme. Cu toate acestea, deoarece poate oferi o schimbare permanentă a culorii ochilor, chirurgia impantului de iris devine populară în rândul persoanelor care caută modificări pur cosmetice.

Multe riscuri sunt asociate cu această intervenție chirurgicală.

Autorii unui mic studiu au descoperit că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de implant de iris din motive cosmetice au fost susceptibile de a prezenta complicații, cum ar fi:

- inflamația ochilor

- umflarea corneei

- leziuni ale corneei

- glaucom

- cataractă

- pierderea parțială a vederii sau orbirea

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Când să vezi un medic

Dacă nuanța unuia sau a ambilor ochi se schimbă brusc și semnificativ, consultați un medic oftalmolog cât mai curând posibil. Este deosebit de periculos pentru ochi să se schimbe de la căprui la verde sau de la albastru la căprui. 

Modificările majore ale pigmentului irisului pot indica o boală, cum ar fi:

- Sindromul Horner. Reprezintă o afecțiune cauzată de lezarea unei căi nervoase de la creier la nivelul feței și ochiului (jumătatea stângă sau dreaptă a feței). Simptomele pot consta în micșorarea pupilei, pleoapă căzută și transpirație redusă în porțiunea afectată. 

- Fuchs iridociclită heterocromă. Este o boală a ochiului cauzată de o inflamație cronică discretă și irisului și/sau corpul ciliar. Este o varietate de uveită anterioară (coroidă scutită), cu decolorare progresivă a irisului, apariția cataractei și hialită (tulburare vitroasă). Se distinge prin absența sinechiilor (fuziuni cicatriciale). Etiologia este incertă, dar virusul rubeolei este foarte puternic suspectat.

- glaucom pigmentar

- melanomul irisului

Toate necesită tratament și îngrijire medicală. 

Persoanele care folosesc lentile de contact colorate ar trebui să vadă un medic dacă prezintă următoarele simptome legate de ochi:

- durere persistentă

- roșeață

- pierderea vederii sau vedere încețoșată

Oricine se confruntă cu modificări ale vederii după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale de implant de iris ar trebui să consulte un medic cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel