Culoarea naturală a părului poate să prezică de ce boli vei suferi. Chiar dacă sună destul de ciudat, culoarea naturală a părului oferă perspective asupra bunăstării tale mentale și fizice.
Părul nostru este trăsătura noastră cea mai vizibilă. Chiar dacă investim în vopsele de păr care să mascheze firele albe, culoarea naturală a părului este un barometru privind starea noastră de sănătate.
Vezi și: De ce să nu mai stai niciodată lângă cuptorul cu microunde atunci când e pornit
Dacă sunteți o blondă...
Femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă, o afecțiune oculară care poate provoca orbire. Iar femeile cu părul frumos sunt deosebit de predispuse la degenerescența maculară, spune Svetlana Kogan, M.D., fondatoarea doctorilor de la Trump Place din New York. O dietă bogată în compușii naturali luteină și zeaxantină - găsite în kale, spanac și mazăre - vă poate ajuta să vă feriți de ea, arată Womens Health.
Melanina conferă pielii culoarea sa și ajută la protejarea acesteia de razele UV dăunătoare, spune dermatologul Joel Schlessinger, M.D., președintele emerit al Societății Americane de Dermatologie Cosmetică și Chirurgie Estetică.
Femeile care sunt blonde sunt mai predispuse de a dezvolta melanom. Acestora li se recomandă să folosească protecție solară SPF 30 cu spectru complet care protejează împotriva razelor uva și UVB dăunătoare. Lucrul acesta este valabil și pentru păr.
Blondele ar trebui să poarte întotdeauna o pălărie atunci când sunt în lumina directă a soarelui", spune Schlessinger.
Vezi și: Crampele musculare, cauze și tratament. Durerea extremă și legătura cu deficitul de minerale
Dacă ești brunetă...
Mai mult de jumătate din cele 30 de milioane de femei americane cu căderea vizibilă a părului sunt brunete.
"Părul brunet este în general mai gros decât decât firele blonde sau roșii”, spune Schlessinger.
Deci, atunci când foliculii de păr șateni mor, ei lasă în urmă patch-uri subțiri mai vizibile. Deficitul de fier poate contribui la căderea părului, așa că încercați să îl suplimentați; o ceașcă de fulgi de ovăz este suficientă pentru a avea aportul necesar de fier.
Interesant este că, cu cât părul tău este mai întunecat, cu atât este mai gros. Dar nu lăsa textura să te păcălească. Este un fapt că brunetele au mai puține fire de păr pe cap în comparație cu femeile care au părul blond sau roșcat. Acest lucru ar putea însemna că veți avea mai puțin păr de pierdut. Există însă și un alt neajuns, și anume că în cazul brunetelor căderea părului și albirea acestuia este mult mai vizibilă.
În plus, femeile brunete pot dezvolta dependență de nicotină. Pigmentul părului este dat de o creștere a melaninei, ceea ce înseamnă, de asemenea, că este mai puțin probabil să dezvoltați probleme ale pielii din cauza deteriorării UV. Nicotina este cunoscută pentru a se acumula în țesutul care conține melanină, arată Marie France.
Vezi și: Pasta de dinți, termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o folosești după ce a expirat
Dacă ești roșcată…
Un studiu recent de la Harvard a constatat că roșcatele au o șansă cu aproape 90% mai mare de a dezvolta Parkinson. De ce? Posibil din cauza unei mutații genetice. Pe de altă parte, cercetările arată că acidul folic ar putea întârzia progresia bolii. Margaret Lewin, MD, director medical al Cinergy Health, sfătuiește să luați 400 micrograme pe zi (mai mult dacă sunteți gravidă) de acid folic.
Și, în mod surprinzător, aceeași mutație genetică face ca persoanele cu păr roșu să fie mai tolerante la anestezie – probabil că nu este un lucru atât de bun dacă trebuie să suferiți o intervenție chirurgicală dureroasă.
Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți
Culoarea părului depinde de calitatea de melanină, dar și de gene. Care este secretul genetic al culorii părului.Tipul și cantitatea de melanină din păr sunt determinate de multe gene, deși se știe puțin despre majoritatea dintre ele.
”Cea mai bine studiată genă a culorii părului la om se numește MC1R și oferă instrucțiuni pentru a produce o proteină numită receptorul melanocortinei 1, implicat în calea care produce melanina. Receptorul de melanocortină 1 controlează ce tip de melanină este produs de melanocite. Când receptorul este pornit (activat), stimulează melanocitele să producă eumelanină.
Dacă receptorul este inactivat sau blocat, melanocitele produc feomelanină în loc de eumelanină”, arată MedlinePlus.
De ce ai părul negru sau castaniu
Majoritatea oamenilor au două copii funcționale ale genei MC1R, una moștenită de la fiecare părinte. Acești indivizi au părul negru sau castaniu, din cauza cantității mari de eumelanină. Se estimează că peste 90% dintre oameni din lume au părul castaniu sau negru. Unii oameni au variații într-o copie a genei MC1R în fiecare celulă care determină inactivarea genei.
Acest tip de modificare genetică este descrisă ca pierdere a funcției. Pentru acești indivizi, producția de eumelanină este mai scăzută, în timp ce producția de feomelanină este mai mare, astfel încât au părul blond aramiu, cognac sau roșcat, mai arată MedlinePlus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.