Propriul exemplu este cel mai bun în privința educației alimentare, iar despre acest lucru a vorbit terapeutul nutriționist Alina Epure, care a explicat de ce este important ca familiile să aibă tabieturi alimentare sănătoase, dar mai ales de ce este recomandată ”pata de culoare” din farfuria celor mici, și nu numai.
”Este foarte important să inspirăm în ceea ce facem zi de zi, inclusiv din punct de vedere alimentar. Atâta timp cât copiii observă la noi un dezechilibru alimentar, un haos, mese dezorganizate, o lipsă de așezare și o lipsă de tabieturi de familie, atunci nu are ce să îl inspire, pe niciunul dintre ei, indiferent de vârsta la care ne raportăm.
Pentru a putea pune bazele unei educații de nutriție, noi, părinții este necesar să fim un bun exemplu pentru copiii noștri, propriul exemplu”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Mai mult, Alina Epure susține că depinde foarte de vârsta copilului, astfel încât meniul de adult să fie potrivit și pentru cel mic, subliniind că există o reticență foarte mare la acomodarea copiilor cu fructele și legumele, atât de bogate în vitamine și minerale, necesare pentru o dezvoltare armonioasă, dar mai ales sănătoasă.
”Am observat că există o reticență în privința fructelor și legumelor. Unii refuză fructele, alții legumele, se împrietenesc ușor cu paste, pizza, orez și cărniță, dar la texturi și gusturi noi, la modul în care combinăm legumele, acolo trebuie să avem puțină creativitate în bucătărie, astfel încât să îi convingem”, a precizat Alina Epure.
Iar realizarea acestui lucru se poate face prin jocuri de culori și forme. ”Buchețele de broccoli, de conopidă, soteuri și piureuri, sufleuri, și bine-înțeles că și reacția noastră față de un anumit aliment. Dacă punem pe masă broccoli și ne vom strâmba, este clar că nu îi vom inspira”. a mai spus nutriționistul.
”Steagurile roșii” din farfurie
”Din păcate există o anumită atracție către o monotonie alimentară. Dacă ne uităm, foarte mulți adoptă o alimentație albă: paste, orez, carene albă, albușuri, iar tot ce este alb pe zona de patiserie și produse de panificație.
Tot ceea ce înseamnă viață, culoare, antioxidanți, reprezintă și o pată de culoare în farfurie, intensă de cele mai multe ori, roșu închis, portocaliu închis, verde închis, și este esențial să aducem mereu în meniul lor, de zi cu zi, această nevoie de a-și asigura un aport corect de nutrienți, tocmai pentru o bună funcționare.
Altfel, creierul nu-și primește energia necesară și încep să apară stările de oboseală, sau stări de agitație și nervozitate, agresivitate de multe ori”, a mai spus Alina Epure.
”Putem introduce dulciurile sănătoase în alimentația copilului fără niciun fel de probleme, indiferent de momentul zilei la care ne raportăm, fie gustarea de dimineață, fie gustarea de după-amiază.
La fel și adulții pot avea aceste gustări sănătoase atâta timp cât nu există un exces de zahăr alb, făină albă, și alimente cu rol excitator al sistemului nervos, putem merge pe opțiuni sănătoase, astfel încât să nu îl privăm, iar excluderea să nu fie singura soluție, ci să mergem mai mult pe înlocuire.
Sunt biscuiți, bombonele, tarte, brioșe, creme care să îi încânte și atunci, dacă el nu are acces la ceva dulce intens, i se pare normalitate”, a mai spus nutriționistul.
Foamea nervoasă, recompensa alimentară și emoțiile
De asemenea, afirmă Alina Epure, nu trebuie pus semnul de egalitate între dulciuri și recompensă, motivând că micuții vor aștepta ”ca după o masă principală pe care au mâncat-o, oricum, într-un dezgust total să primească ceva dulce și atunci nu vor mai mânca într-un mod conștient, ci vor mânca într-un mod instinctiv.
Instinctiv merg să mănânce pentru că știu ce urmează după. Așa apar foarte multe recompense care se regăsesc și la vârsta de adult. Sunt foarte mulți adulți care simt nevoia să se auto-recompenseze sau să se refugieze în mâncare atunci când există un dezechilibru emoțional puternic.
Și atunci apar foarte ușor tendințele de supraponderabilitate, obezitate și alimentele care ar trebui să fie excepționale în alimentația noastră sunt de fapt o regulă zilnică, ne domină comportamentul alimentar.
Toate aceste stări, și de nervozitate, și de bucurie excesivă, atunci când vorbim de mâncare sunt de fapt niște semnale clare a unor dezechilibre ale neurotransmițătorilor. Fie lipsește dopamina, fie serotonina, fie sunt modificări pe adrenalină. și atunci trebuie verificate să vedem care este cauza principală a acestor preferințe alimentare sau a acestei senzații de foame nervoasă”, a mai spus terapeutul nutrițional.
Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.