Culoare urină: ce înseamnă culoarea urinei tale și ce boli arată. Dr. Rucsandra Manu: Asta e culoarea normală

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Culoarea urina - Foto: Freepik
Culoarea urina - Foto: Freepik

Ce înseamnă culoarea urinei tale și la ce trebuie să fii atent. Ce înseamnă dacă ai urina galbenă sau transparentă și care e culoarea normală.

Culorile urinei se pot schimba în funcție de sănătatea și obiceiurile unei persoane.

Acest articol analizează ce pot însemna diferitele culori ale urinei și când trebuie să contactați un medic.

"Prin urină se elimină o cantitate foarte, foarte mare de săruri", ne-a spus medicul Rucsandra Manu.

Culoarea urinei poate fi un indicator util al gradului de hidratare a unei persoane. Anumite alimente și medicamente pot, de asemenea, să modifice culoarea urinei.

Ce culoare trebuie să aibă urina

 

Urina limpede poate însemna că bea prea multă apă, în timp ce urina maro închis poate fi un semn de boală hepatică. Alte cauze posibile de schimbare includ o infecție a tractului urinar sau consumul de alimente care conțin coloranți.

Unele modificări ale culorii urinei pot fi un semn al unei infecții sau al unei probleme cu ficatul sau rinichii.

"Dacă noi nu bem lichide, rinichiul trebuie să elimine aceeași cantitate de deșeuri și aceasta se va elimina într-o cantitate mai mică de lichide, cu o concentrație mai mare, automat vom vedea o urină mai închisă la culoare.

Cum apare urina mai închisă la culoare, știm clar că nu am băut destule lichide.

Deci urina trebuie să aibă o culoare galben-citrin, deschisă la culoare", a declarat dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce culoare are urina ta și ce probleme arată

- Urină limpede sau incoloră

Potrivit Medical News Today, urina limpede poate fi un semn că o persoană bea prea multă apă. Acest lucru poate modifica echilibrul electroliților din sânge.

Diureticele, sau pastilele de apă, cresc producția de urină. Persoanele care iau aceste medicamente pot constata că urinează mai frecvent, iar urina lor poate fi limpede.

Diabetul poate, de asemenea, să îi facă pe oameni să urineze mai frecvent, precum și să se simtă foarte însetați. Acest lucru îi poate determina să bea mai mult, ceea ce poate provoca urină limpede.

- Urină galbenă palidă sau transparentă

Urina galbenă palidă sau transparentă este, de obicei, un semn că o persoană este hidratată și că bea suficientă apă.

Diabetul insipid este o afecțiune în care organismul produce urină în exces. Aceasta poate face ca persoanele să elimine cantități mari de urină de culoare deschisă de fiecare dată când urinează. De asemenea, îi poate face pe oameni să se simtă foarte însetați, ceea ce îi determină să bea lichide frecvent.

- Urină galben închis

Urina galben închis poate indica faptul că o persoană este ușor deshidratată. Acest lucru înseamnă, de obicei, că trebuie să bea mai multă apă.

Potrivit CDC, nu există nicio recomandare cu privire la cantitatea de apă pe care o persoană ar trebui să o bea în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă este posibil, o persoană ar putea dori să țintească aproximativ 6-8 pahare de apă pe zi.

- Urină portocalie

Urina de culoare portocalie deschisă poate însemna că o persoană este ușor deshidratată, astfel că ar putea fi nevoie să crească aportul de lichide.

Anumite vitamine, cum ar fi riboflavina, pot, de asemenea, să facă ca urina să devină de culoare galbenă sau portocalie strălucitoare.

- Urină portocalie închisă sau maro

Fundația Urology Care notează că urina portocalie închisă sau maro poate apărea dacă o persoană nu produce suficientă urină. Acest lucru face ca urina pe care o produc să fie mai concentrată și mai închisă la culoare.

Acest lucru se poate datora deshidratării, exercițiilor fizice intense sau aflării într-un climat cald. Consumul mai multor lichide și înlocuirea electroliților poate ajuta la diluarea urinei, ceea ce o va face, de asemenea, mai deschisă la culoare.

Urina închisă la culoare poate fi un semn al unei probleme cu ficatul. O problemă la ficat poate face ca organismul să excrete niveluri ridicate de bilirubină, care este un pigment prezent în bilă.

Nivelurile ridicate de bilirubină pot indica o inflamație a ficatului sau alte afecțiuni medicale asociate cu ficatul.

- Urină maro închis sau neagră

Urina închisă la culoare poate fi un indiciu al unei afecțiuni medicale precum:

- Boală de ficat: Urina de culoare maro închis poate fi un semn de boală hepatică.

- Rabdomioliză: Urina de culoare maro închis, roșu închis sau de culoarea ceaiului poate fi un semn de rabdomioliză, care este o afecțiune gravă ce apare din cauza morții țesutului muscular. Persoanele cu această afecțiune au nevoie de tratament medical imediat.

- Alcaptonurie: Numită și boala urinei negre, aceasta este o afecțiune rară, moștenită, care împiedică organismul să descompună două tipuri de aminoacizi. Un părinte sau o persoană care se ocupă de îngrijirea copilului poate observa scutece cu pete negre, deoarece urina copilului devine neagră după câteva ore de expunere la aer.

- Urină roz sau roșie

Urina unei persoane poate fi roz sau roșie după ce a mâncat anumite alimente, cum ar fi sfecla roșie, murele și rubarba.

Sângele în urină, sau hematuria, poate provoca, de asemenea, ca urina să devină roz sau roșie. Acest lucru poate apărea din cauza unei infecții a tractului urinar, a unei infecții a prostatei sau a pietrelor la rinichi. În unele cazuri, poate fi un semn de boală renală sau cancer.

Laxativele care conțin senna și fenazopiridină (un medicament pentru tratarea disconfortului din tractul urinar) pot face ca urina să devină roșie-portocalie.

Este important să contactați un medic în legătură cu sângele din urină pentru a determina cauza de bază.

- Urină albastră sau verde

Potridit Urology Care, anumite medicamente sau consumul de alimente care conțin cantități mari de colorant alimentar pot provoca urină albastră sau verde.

Urina verde poate indica, de asemenea, o infecție a tractului urinar.

- Urina tulbure

Urina tulbure poate fi un semn al unei infecții urinare.

Alte simptome pot include urină urât mirositoare, urinare mai frecventă și durere sau senzație de arsură la urinare.

- Urină albă sau lăptoasă

Chiluria este o afecțiune în care chila, o substanță lăptoasă produsă în timpul digestiei, este prezentă în urină.

Ea apare de cele mai multe ori apare din cauza unei infecții parazitare care afectează sistemul limfatic și tractul urinar. Cu toate acestea, poate avea și alte cauze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel