Cu ce poți înlocui sclipiciul. Ce este Mica, planta din care se poate face sclipici natural. Se poate produce sclipici și din sare, flori uscate, coji de nucă de cocos sau pietre semiprețioase

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Cu ce poți înlocui sclipiciul - Foto: Freepik
Cu ce poți înlocui sclipiciul - Foto: Freepik

Planta ce înlocuiește sclipiciul interzis de Comisia Europeană. Din ce se poate produce sclipiciul natural și ce faci dacă nu ai slipici pentru machiaj sau unghii.

Sclipiciul nu este de obicei fabricat direct din plante. Acesta este compus din particule mici și reflectorizante care pot fi create din diferite materiale, cum ar fi plasticul, metalul sau mineralele. Aceste particule sunt apoi acoperite cu diferiți coloranți și pigmenți pentru a le da culorile vibrante.

Potrivit deciziei Comisiei Europene care interzice sclipiciul începând cu luna noiembrie 2023, companiile producătoare și industriile care au folosit până acum produse care împraștie microplastic în mediu trebuie să se adapteze și să schimbe produsele. 

Pe baza dovezilor științifice furnizate de ECHA, Comisia a redactat o propunere de restricție în cadrul REACH, care a fost votată pozitiv de țările UE și a trecut cu succes de controlul Parlamentului European și al Consiliului înainte de a fi adoptată.

Comisia Europeană cere adoptarea unor măsuri care limitează microplasticele adăugate intenționat în produse în temeiul legislației UE privind substanțele chimice REACH.

Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Acestea vor interzice vânzarea de microplastice ca atare și de produse la care au fost adăugate în mod intenționat microplastice și care eliberează aceste microplastice în mediu atunci când sunt utilizate.

Lista produselor folosite de toți, interzise într-o lună de Comisia Europeană

O alternativă mai prietenoasă cu mediul la sclipiciul tradițional este sclipiciul biodegradabil.

Sclipiciul biodegradabil este fabricat din materiale naturale precum celuloza vegetală sau mica, care sunt mai prietenoase cu mediul decât sclipiciul tradițional pe bază de plastic. Este conceput pentru a se descompune mai ușor în mediu, reducându-și impactul asupra ecosistemelor.

Unele companii produc sclipici biodegradabil realizat din materiale derivate din plante, astfel încât puteți căuta aceste opțiuni dacă doriți un produs de sclipici care să fie mai puțin dăunător mediului.

Ce este Mica

Ei bine, sclipiciul natural poate fi produs dintr-o varietate de materiale naturale care au un aspect strălucitor.

Mica este un exemplu de material din care se poate produce sclipici natural.

Mica este un mineral strălucitor care se poate găsi în formă naturală în soluri bogate în Mica. Aceasta poate fi spartă în foi subțiri și apoi măcinată în particule fine pentru a crea sclipici natural.

Mica este un mineral interesant și versatil cu o serie de proprietăți unice care îi conferă utilizări variate în diferite industrii și domenii creative.

Mica face parte din grupul de silicate și este cunoscut pentru strălucire și transparență.

Ca și compoziție chimică, Mica este un silicat mineral format din silicat de aluminiu și conține elemente precum oxigen, hidrogen, potasiu, sodiu și fier.

Există două tipuri principale de Mica:

1. muscovită

2. biotită

Mica muscovitul este mai transparent și are o culoare mai deschisă, adesea albă sau argintie, în timp ce biotita este mai opacă și are o culoare mai închisă, de obicei brună sau neagră.

Mica se găsește adesea sub formă de foi subțiri, plate sau solzi, care pot fi separat ușor în straturi subțiri. Aceste foi pot avea o textură lucioasă și pot fi folosite pentru a crea sclipici natural sau pentru a fi utilizate în artă și artizanat.

Mica are o serie de utilizări practice. De exemplu, datorită proprietăților sale izolatoare, este folosită în industria electrică pentru a izola firele electrice.

De asemenea, Mica este utilizată în machiaj pentru a oferi strălucire produselor cosmetice.

Din ce se poate produce sclipiciul natural - soluții naturale

O altă soluție este nisipul de sticlă, un alt material natural care poate fi măcinat în particule mici pentru a crea sclipici cu un aspect strălucitor.

Sarea Epsom este un tip de sare minerală și poate fi colorată în diverse culori folosind coloranți naturali sau organici pentru a crea sclipici colorat.

Cojile de nucă de cocos sunt o altă variantă naturală pe care industriile o pot lua în calcul. Cojile de nucă de cocos pot fi tăiate și măcinate în particule mici și apoi pot fi folosite ca sclipici natural, în special pentru creații artistice și proiecte de artizanat.

Unele minerale naturale, cum ar fi pietrele semiprețioase, pot fi tăiate sau măcinate în particule strălucitoare pentru a crea sclipici natural cu diferite nuanțe și culori.

Nu în ultimul rând, se poate face sclipici din plante uscate și colorate. De exemplu, flori uscate sau alte părți ale plantelor pot fi măcinate în particule fine și apoi folosite pentru a crea un sclipici cu nuanțe naturale.

Este important de menționat că indiferent de varianta naturală aleasă, trebuie să se acorde mare atenție la posibilele alergii sau iritații ale pielii atunci când se folosesc în produse cosmetice sau pentru artizanat.

De asemenea, sclipiciul natural poate avea o strălucire mai puțin intensă decât sclipiciul cu care ne-am obișnuit până acum, dar ce mai contează atâta timp cât facem pași importanți pentru protejarea mediului înconjurător.

Cu ce poate fi înlocuit sclipiciul. Ce faci dacă nu mai ai sclipici

Sclipiciul poate fi înlocuit cu diverse alternative.

Prima variantă este sclipiciul biodegradabil.

Sclipiciul biodegradabil este făcut din materiale biodegradabile precum amidon, celuloză sau alge marine. Este conceput să se descompună mai ușor în mediu și este o opțiune prietenoasă cu mediul.

Pudra strălucitoare este o alternativă la sclipiciul lichid sau în gel. Aceasta este de obicei fabricată din pulberi minerale sau naturale care oferă un efect strălucitor.

Puteți folosi pigmenți minerali sau pulberi strălucitoare obținute din minerale naturale pentru a crea un efect strălucitor în machiaj sau în artă.

Aplică perle sau bijuterii mici pentru a adăuga strălucire și textură proiectelor tale.

Aceste alternative ar putea oferi efecte strălucitoare și creative fără a recurge la sclipiciul convențional din plastic sau alte materiale sintetice.

Foițele de aur sau argint pot adăuga un aspect strălucitor și luxos proiectelor tale sau machiajului sau unghiilor. Le poți aplica cu grijă pe suprafețele dorite pentru un efect deosebit.

Toate aceste opțiuni pot fi mai sigure pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel