Cu ce pot înlocui diabeticii îndulcitorii. Dr. Florin Bălănică: Sunt multe variante pentru ei

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
diabeticii - FOTO: Freepik@spukkato
diabeticii - FOTO: Freepik@spukkato

Acestea sunt alternativele sănătoase la îndulcitori în cazul persoanelor cu diabet.

Pentru persoanele cu diabet, este important să monitorizeze consumul de îndulcitori. Există câteva alternative la îndulcitorii obișnuiți care pot fi mai potrivite. Dr. Florin Bălănică, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cu ce pot înlocui diabeticii îndulcitorii

"Diabeticii pot avea xylitol sau ștevia. În egală măsură, un diabetic poate să consume, și în mod cert, diverse variante de produse care sunt îndulcite cu cantități mici de fructoză, de fruct. Sunt multe variante pentru ei",  a explicat  dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Boala pe care ai putea să o ai și să nici nu știi. Simptomele sunt vagi. Consecințele, grave

Ce este xylitolul

Îndulcitori - FOTO: Freepik@pvproductions

Xylitolul este un alt îndulcitor natural găsit în multe fructe și legume. Are un indice glicemic scăzut și nu provoacă creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Xilitolul este un praf cristalin alb, inodor, care este folosit ca agent de îndulcire în alimente de peste 40 de ani. Substanța apare în mod natural în multe fructe și legume și este chiar produsă de corpul uman în timpul metabolismului normal. Are un gust plăcut, dulce (aceeași dulceață și volum ca și zaharoza), dar conține cu o treime mai puține calorii - în jur de 2,4 kcal/g.

Se dizolvă rapid și, spre deosebire de alte alcooli zaharici, lasă/produce o senzație de răcire în gură. Xilitolul este în prezent aprobat pentru utilizare ca alternativă la zahăr într-o gamă de alimente și produse farmaceutice/de igienă orală în peste 35 de țări, datorită în mare parte rolului său în combaterea cariilor dentare, potrivit Diabetes.

Vezi și: ”Menopauza înseamnă bătrânețe”. Dr. Tamara Sava: Multe femei gândesc așa. Lucrurile stau altfel

Testele clinice au arătat că consumul de alimente îndulcite cu xilitol între mese taie semnificativ formarea de noi carii, chiar și la cei care deja practică o igienă orală bună. De asemenea, inhibă creșterea S. mutans - principalul bacteriu asociat cu cariile dentare.

Studiile efectuate în Statele Unite pentru a analiza efectul amestecurilor de xilitol și sorbitol în gumă de mestecat și mentă asupra plăcii dentare (principalul cauzator de carii dentare și boli ale gingiilor) au arătat o scădere considerabilă a creșterii plăcii.

Produsele îndulcite cu xilitol, cum ar fi menta și guma de mestecat, produc un efect plăcut de răcire care, combinat cu dulceața lor, creează o creștere a fluxului salivar care ajută la repararea smalțului dentar deteriorat.

Xilitolul poate fi util ca alternativă la zahăr pentru persoanele cu diabet deoarece nu crește nivelurile de glucoză din sânge sau de insulină și are o valoare calorică redusă (2,4 kcal/g comparativ cu 4,0 pentru zaharoza), ceea ce este consistent cu obiectivul de control al greutății.

Vezi și: Cele mai comune simptome ale cancerului. Semnul care apare doar noaptea. La ce să fii atent

Ce este stevia

Este un îndulcitor natural derivat dintr-o plantă și este mult mai dulce decât zahărul. Este considerat sigur pentru persoanele cu diabet deoarece nu afectează nivelurile de zahăr din sânge.

Stevia conține compuși numiți glicozide de steviol care sunt aproximativ de 150-300 de ori mai dulci decât zahărul. Cu toate acestea, stevia are atât de puține calorii încât este tehnic un produs "fără calorii".

Deși sunt dulci, glicozidele de steviol pot lăsa o ușoară amărăciune în urma gustului, așa că majoritatea produselor de stevia conțin alte ingrediente pentru a contracara acest lucru.

Ca îndulcitor, stevia a crescut în popularitate, în special printre persoanele cu diabet. În acest articol, vom analiza beneficiile steviei pentru persoanele cu diabet și dacă există vreun risc în consumul acestui îndulcitor, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Cancerul de ficat, cinci simptome ușor de trecut cu vederea. Dr. Alecse Valerian Dițoiu: Poate reprezenta un semn important

Ce este fructoza

Fructoza are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul, ceea ce înseamnă că poate avea un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge imediat după consum. Cu toate acestea, cantitatea de fructoză consumată trebuie controlată în mod atent, deoarece excesul poate afecta negativ nivelurile de trigliceride și sensibilitatea la insulină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel