CT și RMN, diferențe și ALERGII. Cine nu le poate face. Ciprut: Sunt temător întotdeauna. Vedem omul feliuță

Alexandra Axinia |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
CT si RMN diferente si alergii Foto: Pexels
CT si RMN diferente si alergii Foto: Pexels

Cu toate că am putea crede că sunt unul și același lucru, între un CT și un RMN există, atât diferențe, cât și asemănări.

Dr. Tudor Ciprut este un foarte cunoscut medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale, care are competențe în PET-CT, rezonanță magnetică nucleară (RMN) și computer-tomografie (CT) și care activează și la Spitalul Clinic SANADOR. 

Acesta ne-a explicat care sunt asemănările și diferențele dintre CT și RMN.

"Singura asemănare dintre RMN și CT este aceea că se bazează tot pe imagistică secțională, adică vedem omul din diverse planuri", a spus el.

Irinel Columbeanu, AVC. Romanița Iovan, despre starea sa: Îmi pare rău, ce să zic. E important stilul de viață

CT și RMN, ALERGII. Pacienții care nu pot face infectare cu substanţă de contrast 

 

"CT, în funcție de densitățile față de raze X, face calcule, reconstruiește imagine. Singura asemănare între RMN și CT este tot imagistică secțională, tot vedem omul feliuță în diverse planuri, feliuțe construite pe calculator, asta e asemănarea. 

Deosebirea este de principiu. RMN este o investigație neiradiantă, care folosește câmpul magnetic al unui aparat pe care aplică niște câmpuri magnetice și în funcție de afecțiune, de organe, se injectează substanță de contrast, la care, spre deosebire și la CT, din fericire, pacienții care sunt alergici sunt rari, foarte rari. 

Câteodată, chiar alergici fiind, un pacient face de obicei o urticarie. De obicei! Reacțiile alergice serioase la substanța de contrast există.

Sunt întotdeauna temător la un pacient care nu s-a dat niciodată cu iod pe piele, nu a făcut niciodată o investigație CT.

Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

La RMN, riscul este mult mai mic. Există alergii, dar mult mai rare.

În cazul ambelor metode, injectarea de substanţă de contrast este dificil de făcut unor pacienţi care au insuficienţă renală.

La CT, să zicem că dacă un pacient este sub dializă, se poate face totuşi. Pacientul trebuie să aibă o uree şi o creatinină şi la un examen CT şi la unul RMN la care ştim că, în principiu, se injectează substanţa de contrast. Și la PET CT, se poate face cu injectare de substanţă de contrast CT sau fără. 

La oncologie, în cazul RMN, în general avem nevoie de substanță de contrast.

Studiem anumite caracteristici, există o anumită semiologie radiologică, imagistică legată de modul în care captează anumite leziuni substanţele de contrast respective. Există tumorile neuro-endocrine, care sunt uneori extrem de mici, de câţiva milimetri, pe care poţi să le vezi la CT sau RMN, pentru că au un anumit gen de captare a substanţei de contrast.

Celule canceroase sunt mai flămânde, adică mănâncă mai multă glucoză, iar izotopul care este cel mai folosit la PET CT (...) este pe suport de glucoză", a declarat medicul Tudor Ciprut, pentru DC Medical.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel