CT și RMN: avantaje și dezavantaje. Care e mai bun. Dr. Benția: Nu vede grozav, aproape deloc. Știm cu toții povestea lui Michael Jackson

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
CT sau RMN - Foto: Freepik @sergeyparser
CT sau RMN - Foto: Freepik @sergeyparser

Care este investigația recomandată dintre CT și RMN. Medicul ne-a spus care sunt avantajele, dar mai ales care sunt dezavantajele celor două proceduri.

Tomografia Computerizată (CT) și Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) sunt tehnologii avansate de imagistică medicală care oferă o perspectivă detaliată asupra structurilor interne ale organismului uman. Aceste metode neinvazive de diagnostic au revoluționat domeniul medical, permitând medicilor să obțină informații esențiale pentru diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni.

CT-ul, cunoscut și sub denumirea de tomografie computerizată, utilizează raze X pentru a obține imagini detaliate ale organelor interne, oaselor și țesuturilor moi, în timp ce RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor și țesuturilor. RMN-ul oferă o perspectivă excelentă asupra țesuturilor moi, cum ar fi creierul, mușchii și articulațiile. Această tehnică este adesea preferată în diagnosticul afecțiunilor neurologice, precum tumori cerebrale sau leziuni ale măduvei spinării.

Medicul neurochirurg Dan-Răzvan Benția ne-a explicat avantajele și dezavantajele CT-ului și RMN-ului și ne-a spus care dintre cele două tehnici este mai bună, de fapt.

CT sau RMN - care vede mai bine creierul

"CT-ul și RMN-ul - deși lumea mă întreabă frecvent - nu sunt două investigați perfect pozabile. Au fiecare avantajele și dezavantajele lor. 

În sferă cronologică, CT-ul e primul care a apărut. E subiect de premiul Nobel în medicină să știți. Mă mir că nu e și RMN-ul.

CT are avantajul unei rapidități, 4 - 5 minute, poate mai puțin. E cu raze X, iradiază, deci e dezavantaj.

Aparatul e ieftin, în jur de 1.000.000 euro la nivelul unui spital mare nu este o investiție problematică. 

Toate serviciile de UPU sau dotat. E de primă elecție în urgență. Vine pacientul lovit, vine pacientul în comă… CT. Nu necesită o investiție mare.

Încă un avantaj e că vede osul foarte bine, deci este perfect pentru os. E foarte bun fracturi și în traumatisme, dar nu atât de bun la tumori.

Creierul îl vede de nota 8 din 10. Binișor.

Nu același lucru se întâmplă cu măduva spinării și nervi. Nu vede grozav, aproape deloc. De aia nu e foarte bun pentru hernia de disc, o altă patologie frecventă. Poate fi folosit cu contract sau nu", a declarat dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

RMN: avantaje și dezavantaje. "Știm cu toții povestea lui Michael Jackson"

"Și acum vine RMN-ul. RMN-ul e complementar. E o investigație extraordinar de complexă. Nu e iradiant, e cu câmp magnetic. 

RMN necesită o investiție foarte mare din partea statului. Nu sunt la curent acum, dar s-a depășit 7-8 milioane de euro. 

E de elecție pentru creier. Vede mai prost osul.

Reconstituie multe secvențe, vede accidentul vascular inițial, poate fi pus contrast, vedem și edemul din jurul tumorilor, e mult mai evoluat și diagnosticul ar trebui să-l facem la ora actuală pe RMN. 

Dezavantaje:

- durează mult. 

- sunt pacienți cu claustrofobie care nu pot face RMN. 

Pot fi și sedați, dar sedarea este un lucru complicat. Știm cu toții povestea lui Michael Jackson, în care doctorul îi dădea sedative și pleca. Ce s-a întâmplat? Știți!

Sigur, unii zic că teoria complotului că a făcut special, dar nu suntem în era supozițiilor. Dar au fost tot felul de teorii legate de moartea lui.

Sedarea e o chestie complexă. Trebuie să stea anestezistul acolo cu o trusă de intubație.

Același lucru se întâmplă cu un nou-născut, sugar, copilul mic nu stă nemișcat la RMN, va trebui sedat.

- Pacienți ne-cooperanți.

- Pacienți care au implant metalic. Sunt foarte mulți pacienți care au din fier, din metal, nu au din titan. Era noastră cu titanul, să zicem că a început după 2000, după 2010, când au început implante din titan. Până atunci era tijă de metal, nu poate să facă RMN, să încălzește, să mișcă. Deci excludem o categorie importantă de pacienți.

- Super-obezi

Pacienții cu obezitate gradul trei. Nu încap în mesele de RMN și sunt mese foarte sensibile. Se strică mesele de la RMN", a explicat medicul.

În concluzie, dr. Dan-Răzvan Benția ne-a spus că "ambele sunt metode bune" și că "nu e una perfectă", doar că "RMN-ul vede mai minuțios treaba".

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel