CT care depistează pe loc COVID-19, premieră în România. Dr Streinu-Cercel explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical

Un tomograf mobil, cu un soft special, aflat la Institutul Matei Balș din București, spune pe loc dacă un pacient are COVID-19. Un al doilea aparat va funcționa tot în Capitală.

Edilul Sectorului 1 din București, Dan Tudorache, și managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, Adrian Streinu-Cercel, au anunțat, într-o conferință de presă, că s-a achizionat, în premieră națională, un computer tomograf mobil care spune dacă un pacient are COVID-19. La cei deja infectați prezice evoluția lor și ajută medicii să câștige timp în tratarea lui.

Tomograful și softul în baza căruia funcționează constituie o investiție de puțin sub un milion de euro, susține primarul Dan Tudorache. Aparatul a fost cedat de Primăria Sectorului 1 în baza unui contract de comodat Institutului Matei Balș. ”Este primul din România. Va veni și al doilea la Centrul Medical Caraiman din Sectorul 1. Sper ca în această perioadă să-și arate roadele acest aparat. (...) Acum o lună de zile am luat decizia în Consiliul Local să luăm acest CT. (...) L-am întrebat pe profesorul Streinu-Cercel dacă aparatul e bun. Acesta a zis: Da, e foarte bun, dar să-l folosesc eu. Și așa am luat decizia să-l achiziționăm. Consider că a fost o investiție foarte bună pentru bucureșteni”, a declarat primarul Tudorache.

Acesta a mai precizat că al doilea aparat este deja achiziționat de 6 luni, însă nu are încă acel soft care-l face funcțional. 

Cum funcționează noul CT

Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a explicat că acest CT mobil este extrem de util în screening, atât la cei care au deja COVID-19, cât și la cei deja infectați. ”În momentul în care pacientul cu COVID-19 intră în Institut, primul lucru care-l va face e să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție. Acest instrument ne dă o idee încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de așteptare”, a afirmat Streinu-Cercel.

Tomograful va deveni funcțional de luni, iar specialiștii vor fi instruiți să-l folosească. 

Conferința a fost transmisă pe Facebook AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel