Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Criza varstei a doua - Foto: Freepick @nakaridore @halayalex @assumption111
Criza varstei a doua - Foto: Freepick @nakaridore @halayalex @assumption111

Vârsta a doua vine cu provocări noi atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Ce înseamnă vârsta a doua  și de ce fericirea are forma literei U.

Vârsta a doua înseamnă o etapă cu multe încercări sentimentale. Pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să începi să privești înapoi la primele decenii ale vieții tale – poate cu drag, poate cu ușurare, dar poate cu o oarecare viclenie sau regret.

Apropierea vârstei de mijloc inspiră spaimă pentru mulți, așa că nu ești singur în neliniștea ta. Uneori, s-ar putea să vă simțiți siguri că "cei mai buni ani" sunt în urma voastră, lăsându-vă cu nimic de așteptat, dar zile lungi, inegale, o existență fără scop și declinul lent al corpului și minții voastre.

Pe măsură ce vă confruntați cu aceste preocupări existențiale și vă împăcați cu realizarea faptului că viața voastră a luat o altă formă decât v-ați imaginat, ați putea începe să vă întrebați dacă sunteți la un pas de temuta criză a vieții de mijloc.

Vezi și: De ce se încrețește pielea de la apă. Ce alte boli poți avea

Care este vârsta a doua

Vârsta a doua este în general acceptată ca anii cu vârste cuprinse între 40 și 60. Noile roluri și responsabilități, ca să nu mai vorbim de schimbările din carieră, viața de familie și sănătate, pot crea o percepție a vârstei de mijloc înainte de a ajunge la acea zi de naștere importantă: marele 40, arată Healthline.

Vârsta a doua poate începe într-un punct diferit pentru toată lumea.

Vârsta a doua – semne

Noțiunea de criză a vârstei a doua vine de la Elliot Jacques, un psihanalist care a venit cu termenul în 1965 după ce a observat schimbări semnificative într-unul dintre clienții săi de vârstă mijlocie.

Articolul său pe această temă, publicat când Jacques însuși avea 40 de ani, a atins, de asemenea, conștientizarea propriilor limitări și mortalitate.

Potrivit lui Jacques, această criză provoacă sentimente de depresie, angoasă și pierdere legate de sfârșitul vieții care se apropie. El a remarcat, de asemenea, că aceasta implică adesea o pierdere a creativității și a încrederii.

Împreună cu primele urme ale mortalității, trecerea la vârsta mijlocie este adesea sugerată pentru a implica alte tulburări emoționale, cum ar fi:

- scăderea fericirii și a satisfacției față de viață

- pierderea scopului vieții

- îndoială

- frustrarea legată de schimbarea rolurilor și responsabilităților

- plictiseala și nemulțumirea față de relație, carieră sau viață în general

- preocupări cu privire la aspectul tău și la modul în care ceilalți te percep

- gânduri despre moarte, sensul vieții și alte concepte existențiale

- modificări ale nivelului de energie, de la creșterea neliniștii la oboseală neobișnuită

- mai puțină motivație sau interes în urmărirea obiectivelor și activităților de care obișnuiai să te bucuri

- modificări ale dispoziției, inclusiv furie, iritabilitate și tristețe

- schimbări în dorința sexuală, arată Healthline.

Vezi și: Tămâia, efect tămăduitor pentru întregul organism. Previne cancerul, durerile articulare și reduce disconfortul spiritual

Criza vârstei a doua apare întotdeauna

O perioadă de căutare a sufletului este relativ frecventă, dar numai aproximativ 10 până la 20% dintre oameni se confruntă de fapt cu un fel de criză la vârsta mijlocie. Experții consideră în cea mai mare parte "criza vârstei a doua" un fenomen cultural, un mit occidental alimentat de factori mediatici.

Diferitele schimbări care vin odată cu această nouă etapă în viață aduc adesea niște emoții complexe. Aceste sentimente s-ar putea să nu declanșeze neapărat o criză, dar merită neapărat explorate.

Am vrut să aflăm ce se petrece în mintea femeilor și a bărbaților care ajung la vârsta a doua. Psihologul Radu Leca ne-a explicat fenomenul.

”Criza vârstei de mijloc întotdeauna apare. Dacă la început nu o băgăm în seamă, treptat apare din punct de vedere emoțional în lucrurile mărunte despre care spui că le controlezi.

Bărbații de 45 de ani, peste 50 de ani încep să se uite la femei tinere și foarte tinere. La început pe etape, pe categorii, apoi la oricine, oricum, încep să se îmbrace ca niște puști de 18-20 de ani, încep să își comande lucruri din spațiul online fără să le mai verifice și nu le mai dau niciodată retur. Avem de-a face cu schimbări profunde pe tot ceea ce înseamnă acceptare a jobului.

Femeile schimbă structura relației, respectiv își doresc ca partenerul de cuplu să fie uluitor. Doar că nu reușesc să facă nimic în direcția asta.

Nimic nu se poate face. E doar o etapă atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL psihologul Radu Leca.

Vezi și: Care e diferența de vârstă ideală în cuplu. De Ce bărbații de peste 45 se uită la femei mai tinere. Leca, despre "criza vârstei a doua": Revoluția hormonală

Psiholog Radu Leca - FOTO: Facebook @RaduLeca

Fericirea are forma literei U

Cercetările au găsit unele dovezi care să sugereze că fericirea sau satisfacția generală față de viață ia forma unui U. Începe să scadă până la vârsta adultă timpurie, ajungând în cele din urmă la cel mai scăzut punct de la mijlocul anilor '40. Dar apoi, începe să crească încă o dată.

Această constatare este universală: Este valabilă pentru oamenii din 132 de țări din întreaga lume, independent de orice factori externi care ar putea afecta satisfacția de viață și fericirea.

Experții nu înțeleg încă de ce se întâmplă această scădere, dar unii cred că ar putea reprezenta o etapă evolutivă. În orice caz, vă poate ajuta să explicați unele dintre suferințele pe care le experimentați în mijlocul vieții - și să oferiți unele asigurări că aceste sentimente nu sunt permanente, mai arată Healthline.

Criza vârstei a doua – cât durează

Nu există un calendar stabilit pentru o presupusă criză a vârstei de mijloc. Oamenii trec prin emoții dificile și neplăcute în moduri diferite, iar acest proces nu se întâmplă întotdeauna fără probleme.

Dacă vi se pare relativ ușor să vă împăcați cu îmbătrânirea și preocupările existențiale legate, s-ar putea să rezolvați aceste sentimente în câteva săptămâni sau luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel