În ultimii ani, deficitul de medicamente și vulnerabilitățile sistemului sanitar european s-au accentuat semnificativ, evidențiind nevoia urgentă de o abordare holistică și coordonată.
Guvernul a recunoscut această situație și a emis un memorandum care subliniază urgența unei gestionări inter-instituționale a inițiativelor europene în domeniul farmaceutic.
Val Vâlcu: Deficit de medicamente, vulnerabilități, riscuri geopolitice
"Problema deficitului de medicamente, dar și a dependențelor și vulnerabilităților europene în acest domeniu s-a accentuat în ultimii ani, pe fondul unui cumul de factor, cuprinzând neajunsurile din sectorul producției farmaceutice, presiunea majoră asupra sistemelor sanitare și vulnerabilitățile sistemice rezultate din pandemia COVID, respectiv actuala situație geopolitică.
Aceste evoluții au evidențiat necesitate a unei abordări holistice, coerente și coordonate în domeniul sănătății europene. Nu este un eseu, nu este un editorial. Așa începe un memorandum al Guvernului. Evident, gestionarea inter-instituțională a inițiativelor europene în domeniul farmaceutic.
Această expunere de motive punctează o situație presiune pe sistemele sanitare, deficit de medicamente, vulnerabilități, riscuri geopolitice", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate.
Industria farma - FOTO: Freepik@dotshock
Pași pentru reindustrializare farmaceutică
Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a evidențiat, în exclusivitate la emisiunea „Dezbateri în Sănătate” de la DC MEDICAL și DC News, necesitatea de a trata industria farmaceutică nu doar ca pe un sector de sănătate, ci și ca pe o activitate economică esențială pentru dezvoltarea țării.
"Începem să privim industria farmaceutică ca o activitate economică și nevoia de dezvoltare economică, nu de a lega domeniul strict de sănătate. Sunt foarte mulți ani de când, la nivel de Asociație noi am adresat acest subiect pentru că în clipa în care mergeam să vorbim despre investiții în industria farmaceutică, când vorbeam la Ministerul Sănătății se uitau strâmb la noi și ziceau să mergem la Ministerul Economiei.
Când mergeam la Ministerul Economiei, ne trimiteau la Ministerul Sănătății. Pentru prima dată când vedem o încercare de a realiza un cadru solid, pe baza căruia să începem să avem niște discuții cu privire la o reindustrializare a României în ceea ce privește domeniul farmaceutic", a spus Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate, de la DC MEDICAL și DC News.
Dragoș Damian: Mâncarea, medicamentele, energia și apărarea sunt nevoi esențiale ale unei țări
Dragoș Damian, Director General al Terapia Cluj, a explicat, în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, că problemele din România au rădăcini în reglementările locale.
"În 2015, împreună cu Consiliul Concurenței, am organizat prima dezbatere în care spuneam că lipsesc medicamente din piață, nu apar medicamente inovative, dispar medicamentele generice, ceva nu e în regulă. La un moment dat, lucrurile astea vor exploda.
Acest demers al Guvernului, vine după ani în care noi am tras foarte multe semnale de alarmă. Este foarte ușor să dai vina pe pandemie, pe inflație, pe ce s-a întâmplat în ultimii 4-5 ani de zile. Este foarte bine că Uniunea Europeană face front comun în zona sănătății și al industriei, dar aceste probleme în România au apărut din cauze de reglementare locală, nu din cauză că Uniunea Europeană n-a făcut.
N-au fost adresate probleme care țin de accesul medicamentelor inovative, n-au fost adresate probleme care țin de industrializare, fabrici care să fabrice în România, metodologia de calcul a prețurilor a rămas la stadiu din 2009, metodologia de clawback din 2011, deci sunt niște reglementări un pic îndreptată, metodologia de clawback.
Sunt niște probleme care țin de reglementări locale și nu atât de Uniunea Europeană. Acest acord cadru concertează un pic activitatea în domeniu, pentru că au atribuții Agenția Medicamentului, au atribuții Ministerului Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei. Toate aceste instituții au atribuții, dar nimeni nu le centralizează holistic și nu pune un singur organism care să le coordoneze și să ia decizii foarte rapide.
Mâncarea, medicamentele, energia și apărarea sunt nevoie esențiale ale unei țări. Ar fi de dorit ca țara să aibă o industrie suficientă. Să fabrici mâncare, să fabrici medicamente, să fabrici energie și să fabrici apărare, ca în caz de nevoie, să nu cumva să trebuiască să stai cu mâna întinsă și să nu primești nimic", a spus Dragoș Damian, Director General Terapia Cluj.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.