Criza hipertensivă, simptome și pericole. Ce poate păți bunicul Luizei Melencu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bunicul și mama Luizei Melencu au probleme de sănătate
Bunicul și mama Luizei Melencu au probleme de sănătate

O criză hipertensivă, ca aceea prin care trece acum bunicul Luizei Melencu, fata dispărută de jumătate de an, este o creștere severă și bruscă a tensiunii arteriale care poate duce la un accident vascular cerebral, dar și la alte afectări grave care-i pun foarte serios viața în pericol. 

Tensiunea arterială extrem de ridicată - însemană o valoare maximă (presiune sistolică) de 180 milimetri mercur (mm Hg) sau mai mare sau un număr inferior (presiune diastolică) de 120 mm Hg sau mai mare - și poate deteriora vasele de sânge. Din spusele medicilor, bunicul Luizei Melencu are tensiunea 22 milimetri mercur, mult mai mare decât pragul dat de experți.

În astfel de situații, viața persoanei este pusă în mare pericol. Vasele de sânge se inflamează și pot scurge lichide sau sânge. Ca urmare, este posibil ca inima să nu poată pompa eficient sângele.

Cauzele unei crize hipertensive includ:

- Faptul că persoana a uitat să-și ia medicamentele pentru tensiunea arterială;

- Este în pericol de accident vascular cerebral, infarct, insuficiență cardiacă, insuficiență renală, ruptura arterei principale a corpului (aortă.

- Poate fi vorba și de o interacțiune între medicamentele luate de pacient.

O criză hipertensivă se împarte în două categorii: urgentă și de urgență. Într-o criză hipertensivă urgentă, tensiunea arterială este extrem de ridicată, dar medicul dumneavoastră nu suspectează că aveți vreo deteriorare a organelor.

Într-o criză hipertensivă de urgență, tensiunea arterială este extrem de ridicată și a provocat pagube organelor pacientului. O criză hipertensivă de urgență poate fi asociată cu complicații care pot pune viața în pericol, arată experții de la Mayo Clinic

Semne și simptome care să te alarmeze

Semnele și simptomele unei crize hipertensive care pot pune viața în pericol pot include:

- Durere severă în piept,

- Durere de cap severă, însoțită de confuzie și vedere încețoșată,

- Greață și vărsături,

- Anxietate severă,

- Respirație sacadată,

- Convulsii

- Pierderea conștienței.

Dacă aveți o creștere severă a tensiunii arteriale, solicitați asistență medicală imediată, avertizează medicii. Tratamentul pentru criza hipertensivă poate include spitalizarea pentru tratamentul cu medicamente orale sau intravenoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel