Criză de sânge în județul Gorj. De ce este benefic pentru sănătate să donezi sânge

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Criza de sânge este din ce în ce mai acută în județul Gorj. Centrul de Tranfuzie Sanguină face un apel către toți cei care pot, să se prezinte pentru a dona sânge. Donatorii au o serie de beneficii pentru sănătate.

Județul Gorj se confruntă cu o criză de sânge, astfel că autoritățile fac un apel căte toți aceia care sunt eligibili să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu pentru a dona sânge, notează gds.ro.

„Rezerva de sânge a centrului este la cote de avarie pentru aproape toate grupele. „Este nevoie de donatori pentru a contribui la ameliorarea stării de sănătate a atâtor pacienți care au nevoie de terapie transfuzională”, arată sursa citată.

Cei care vor și pot să doneze sânge o pot face de luni până vineri, de la ora 7.30 până la ora 11.00, conform Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu.

De asemenea, se sugerează că se pot prezenta inclusiv angajați ai unor firme sau din administrația publică locală. 

Potrivit conducerii Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu, lipsa donatorilor de sânge este tot mai acută, cu fiecare an. Cu toate că cei care vin să donez ânge beneficiază de anumite facilități, numărul acestora continuă să scadă dramatic.

Ce trebuie să știe donatorii

Un donator de sânge poate salva trei vieți. Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții:  

orice persoană care dorește să doneze sânge trebuie să se prezinte, pentru identificare, cu un document (ex. buletin, CI, carnet de conducere sau pașaport, etc.), să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani (la prima donare, peste 50, ani numai cu acordul medicului de la triaj), iar greutate 50-100 kg femeile, 60-110 kg bărbații.

Numărul de donări/an: pentru bărbați 4-5 ori/an (minim 70 de zile între 2 donări standard), pentru femeie 3-4 donări/an (minim 90 de zile între 2 donări standard).

Beneficiile donării

Donatorii de sânge beeficiază de un set de analize de laborator: grupa sanguină, Rh D, hepatită B, C, HIV, HTLV, ALT, lues, etc. și eliberarea Buletinelor de analiză la cerere;

După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește; riscul de accident vascular și de paralizie se reduc cu până la 30%;

La fiecare donare se pierd 650 de calorii;

Monitorizarea stării de sănătate;

Adeverință pentru 1 zi liberă de la locul de muncă, sau o zi scutire pentru elevi, studenți și militari în ziua donării;

Se acordă 7 tichete de masă.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel